Pages

Tuesday, July 13, 2010

IB student di IB

salam alaik.
heee..
selepas ini saya akan kurang berbloging.
kerana komitmen saya terhadap IB memaksa saya untuk melakukan semua ini.
kata orang.to gain something is to lose something.
jadi wahai encik broadband saya yg tersayang ini akan ditalakkan dari saya sepanjang weekdays.
kecuali weekends dan weekdays yang memerlukan saya melakukan pekerjaan google info untuk perkara3 tertentu.

no facebook.no blogging.
ini lah benda yang paling saya ketagih.
menggigil badan saya petang semalam sebab tak online.
sampai macam tu sekali *teruk2*
tapi...saya kena paksa diri...so that, saya tahu perkara yang saya korbankan ini
tetap akan berbaloi juga satu hari nanti.

saya tak sama seperti orang lain.
online banyak pon result tetap gempak.
tapi saya tidak begitu.
saya perlu melakukan perubahan.
:)

untuk senior2 IB yg xhenti2 memberikan kata perangsang.
terima kasih saya ucapkan.anda memang baik hati.
moga kalian dirahmati Allah selalu hendaknya.
congrats sebab awak pon boleh fly!
:D

result?alhamdulillah..walaupun tidak banyak namun sekurang2nya masih ada peningkatan points.
tidak berjaya mencapai sasaran.namun itu bukan alasan untuk saya gagal dan berhenti berjuang lagi dalam sem yang mencemaskan ini.

kerja saya semakin boleh tersusun.
perkara2 yang remeh saya akan tolak ke tepi
dan habiskan dengan segera.
saya percaya saya boleh terbang!
saya boleh terbang!
saya boleh terbang!


enough.
heheh!

oh ya!


ahad lepas,saya ke Istana Budaya (IB). menonton pementasan teater Uda dan Dara.


ahaha.satu benda saya boleh cakap.
teater ini diluar jangkaan saya.
superb lah!
*serius sampai termimpi2 si hero..bahaha!*

kisaha Uda dan Dara ni macam Romeo dan Juliet versi Melayu lah.

ceritera cinta yang tidak kesampaian. ajal dan maut yang memisahkan mereka tanpa sempat mereka bersama menyulam bahagia.*acecey....kan aku dan bersastera*

Dara ni anak orang kaya. Uda ni pulak orang miskan.xberpangkat.xberharta.
macam dalam puisi pilihan Usman Awang yang bertajuk Gadis di Kuburan tu...

SI PEMUDA HANYA PUNYA EMAS SESAGA...

miskin lah.so Uda pegi lah ke kota mencari kekayaan. tapi bila dia pulang, dia dapat tahu Dara dah dipinang oleh orang lain yang jauh lebih berada. masa dia pegi jumpa Dara, dok sedap2 plan pasal masa depan..tetiba dia kena ambush oleh orang2 Alang Bakhil yang merangkap bapak sedara kepada si Dara. so terkorbanlah si Uda.

kisah dia tragis lah. apepon lakonan diorang memang mantap lah.
part romantik tu saya paling suka.feel.
bersanding tanpa nikah tu nampak macam kontroversi giler tapi pengarah teater, Dato' Rahim Razali ubah scene dan dan digarap menjadi suatu bentuk yang lain.
pelaminan bersaksikan alam.

*pergh heaven kot kalau aku jadi si misha omar tu...hahaha*

cerita Uda dan Dara ni hasil garapan Sasterawan Negara, Allahyarham Datuk Dr. Usman Awang yang turut ada kaitan dengan salah satu puisi pilihan beliau, Gadis di Kuburan yang bakal saya kaji dalam subjek MALAY A1 dalam semester 3 sebagai seorang pelajar IB. Cikgu Azizahlah yang banyak support suruh pergi tgk cerita ni. memang puas hati, koreografi, vokal, penghayatan,props...aduhai...saya nak tengok lagi!
memang berbaloi.

Misha Omar berlakon sebagai Dara n Razali Hussain sebagai Uda.
no doubt. lakonan mereka buat saya jatuh hati terhadap seni teater.
saya menangis kot...bahaha
kene part yang sedih tu kan.mengalir gak lah air mata.
tapi classmates saya kat sebelah boleh gelak2 pulak.
potong betul lah.xfeeling langsung tgk cerita sedih.
huhuhu~

okey here are some pictures taken during an afternoon at Istana Budaya.








okey ciao!

5 comments:

  1. salam..
    jgn la smpi xbukak langsung..kadang2 org gune FB ni utk sampaikan bnde2 penting gak..just jgn smpi berlarutan saja..
    even pn juriah and pn rohana pun bkak FB tiap2 hari tp sekejap je..hehe..
    nti xleh nk taw perkembangan cik lisa kita ni..huhu..

    ReplyDelete
  2. haha.
    i said kurangkan.
    bukan xbukak langsung kan?

    ReplyDelete
  3. aisshhh...beruntung nya dapat tengok uda-dara -___-"

    ReplyDelete
  4. :)
    xsempat g tgk ke bawangmerah??

    ReplyDelete

 
Images by Freepik