Pages

Monday, December 9, 2013

amaran. ini adalah post vent out.

the moment you realize the so-called drama you created yourself just to satisfy your need, you just feel so bad. kadangkala bukan apa pun, its just a girl thing sometimes. mengada nak seek attention from your loved ones. whilst you already know yang dia manusia biasa yang also ada limitation though he had done his best to make you happy. why demand more?

berkali-kali cuba install dalam kepala otak ni yang mulanya aku dah pilih dia, meaning aku kena ready untuk terima hidup dia yang tak available macam orang awam yang lain. he sacrifice his teenage life to join the military. bound to all the rules. bound to all the nation need before me. im not in his list of priority . tapi kadang-kadang i'm blaming myself sebab terasa aku ni sungguhlah demand and kesian dia nak melayan sifat keperempuanan aku yang ntah apa-apa tiba-tiba emerge sometimes when aku tengok orang lain mengada-ngada menggedik dengan partner dorang. aku dah try suppress that feeling kot. tapi kengkadang timbul jugak. i bet that's normal kot?

yer memang, almost habis satu sem in clinical... it such a big fluctuation terhadap rutin aku dengan dia. no more time nak main-main. more towards planning our lives. aku sibuk travel, posting sana-sini. buat apa-apa pun, uruskan hidup sorang-sorang. banyak jugak program untuk aku release tension macam ikut program BLS ke, pergi join medical check up team ke, banyak dah kena korbankan sebab masa tak mengizinkan aku stay disatu-satu tempat dalam satu masa. pergi tengok movie pun dah jarang. sebab tekanan belanjawan hidup aku berabah dari membeli baju kasut dan handbag berubah kepada belanjawan mengurus petrol dan tol. hahahahah! stress wehh. elaun dok banyak tu jugak. tapi syukur la still dapat elaun. huhu... dan disebabkan bizi sangat sebab tu sampai blog tak terupdate. ahaha alasan escapism. but. dua minggu lepas sebab dah gian sangat tak join any program so aku pun pergilah menyibukkan diri pergi sunat orang kat Program Sunathon MRSM Batu Pahat 2.0. at least happy la sikit kot.   

aku jenis manusia yang perlukan strong support system untuk aku buat apa-apa pun. aku takut jugak macam ni. sebab kalau takde booster dose, kerja aku susah sikit nak jadi produktif and proaktif. dah jarang balik rumah sebab sibuk. weh bizi homesick bai. lepastu aku akan makin kerap tacing dengan pakcik, emo sebab selalu rasa foreveralone (hahahah) whilst dia pun stress ngadap kerja kat kapal.. sangatlah inconsiderable aku nih kan? LOL 

aku jenis tak leh perform kalau orang-orang yang aku sayang takde depan mata aku. aku realize kalau aku makin kerap telefon mak ayah, telefon adik beradik aku. meaning im starting to develop perangai nak meroyan 2-3 days later. hahaha. i miss them very badly. pakcik takpayah cakap la. lagi lama tak jumpa (okay we're speaking about months here). even sometimes takut jugak sampai terlupa muka pakcik cemana huhu.. tak semengggah betul perangai.  takmau lah compare macam orang lain yang berjauhan tu. kalau oversea memang satu hal lah tu kan. tapi dugaan aku, masing-masing sibuk sebab komitmen kerja. 

pastu stress lagi, sebab lately ramai rakan seangkatan kahwin tunang nikah bagai. even bearing baby pun ada dah. and seeing their little junior just make me soo jealous! hahahah aku nak baby jugakkkk! i know i'm no longer young anymore when seeing these happening around me. hahaha. weyy, having a family is a dream kot. but yeah, Allah plans aku punya future lagi best kot. Dia nak suruh aku sabar agaknya. tak apalah, aku doakan kawan-kawan aku bahagia sampai syurga dengan pasangan diorang. makin stress sebab orang asyik tanya aku dengan pakcik bila nak kahwin. ewahhh. ingat macam main pondok-pondok? as i were saying just now, aku bukan prioriti pakcik la. err i meant prioriti yang wajib la. habis je prioriti wajib, insyaAllah, baru lah feeling sikit nak plan pasal kahwin ke apa.

apasal aku asyik cakap pasal stress?
oh lupa ni post venting out.
LOL

bye lahhh.
nak study for final sem. posting  Internal Medicine and Surgery. 
then cuti puas-puas. puas la sangat. seminggu je punnn. hahaha. tapi kisah apa aku.

apa plan cuti nanti yer? nanti aku cerita.
bye korang! 
:D






Sunday, September 15, 2013

melancholy.

hi bloggers. hi followers. hi readers. it's been a while aku tak update blog. 

yeah. so many things happen. until up to a point tak tahu dari mana nak mula. mungkin terlalu banyak benda nak dibuat dan hasrat nak bercerita dalam blog tu keep lagging up until now. terasa nak menulis, aku just hamburkan dekat status facebook. memang kawan-kawan dalam FB aku pun dah sedia maklum status aku confirm panjang berjela-jela, though pada hakikatnya concise dan padat.hewhewhew. dasar penulis tegar. cuma tak terluah kat blog. itu aja. cuma aku makin sakan posting kat Instagram. tu jelah cara aku express rutin hidup aku yang bosan tapi bajet exciting ni. hohoho. sapa-sapa nak follow, just follow me on @drlisakamal okay? ;)


life?

treating me fairly. alhamdulillah, since lepas raya haritu dah register as a 3rd year medical student. rasa sekejap je berlalu. pakcik pun dah start sailing naik kapal. LI. aku ditinggalkan seperti biasa. *insert sadist tone here.* aku follow rutin hidup aku tapi berbeza sikit sebab dah jadi junior clinical year. everything is totally different, and i'm still trying to adapt myself to the new environment in the hospital. being in the clinical years, this means you're entitled as student doctor and junior HO. banyak travel jugak this time, ke Manjung. ke Terendak, ke Putrajaya, Banting and Kajang. for this 3rd year. pheww. badan aku terkejut jugak sejak masuk clinical years ni. dapat pulak amanah *bala* this semester, jadi group leader for batch. huhu.. quite stress up menguruskan manusia, bahagikan subgrouping to hospitals, and lots of thing to settle sebenarnya, ditambah dengan persiapan mental dan fizikal bakal ditinggalkan oleh pakcik tanpa khabar berita for a few months, cukup membuatkan jiwa aku terasa hiba. huhu. aku jadi tak lalu makan, makan pun sikit-sikit je, time tidur pun boleh termimpi-mimpi pasal kerja yang belum settle, sampai aku diserang gastrik. wuuu. sangat lah menderita kena penyakit tu okay. tak pepasal gua kurus. alhamdulillah, dah beberapa minggu going on this phase, Allah tarik baik ujian sakit tu, dengan izinNya. dan things get better as day passing by in this posting. 

so apa nak cerita?


dalam kesibukan, *cewah claim busy ja hang ni Lisa* sambil settle laundry, random terfikir how would my life is going to be in the next 5-10 years. cabaran nak jadi HO leading to MO... nak kejar buat specialist, settle down. ambil masa juga nak fikir, mana nak dapat kekuatan harungi semua tu, tambah dengan life kalau berjodohkan seorang tentera yang sedia maklum jarang ada di rumah. 


Allah, I only have you to make it easy. aku cuma harap, Allah terus bagi kekuatan untuk aku bertahan dengan pakcik. niat aku cuma satu je, nak jadi yang halal for him. it's all back to trust, sincerity and understanding about each other. in fact, we've once discuss about this matter. pakcik cakap dia sanggup, so what not I give it a try as well? 

I should. and I must.



Dear ocean, jagakan pakcik untuk aku. 


goodnight. 



p/s: this is a very melancholic post. monotonous but deeply vented out.

Monday, June 24, 2013

karya dari dapur version 1.0

salam peeps.
as promised, today is sharing session for recipe.
yes, all are homemade. mudah je nak buat. or kalau tak mudah sekalipun, sebab keterujaan nak masak tu mengatasi segala-galanya. jadi kugagahkan jua.
 HEHEHEHE

okay hari ni aku nak share satu resipi dulu. 
1st time aku try since kalau time lunch kat Cyberjaya, aku memang hantu makan nasi dengan lauk ayam butter sauce. so tanya la dekat classmate macam mana nak buat. so here it goes. 
1st attempt alhamdulillah jadi!


FRIED CHICKEN WITH BUTTER SAUCE

what you need:
ayam 
tepung gandum
garam,gula
1/2 kiub buttercup (approx. around 125gm) --> kalau takde buttercup boleh guna mentega/margarine
1/2 tin susu sejat *siapa nak kuah lebih, boleh letak lebih susu tapi jangan banyak sangat takut muak
potongan cili api * kuantiti terpulang ok. kalau nak pedas letak la lebih. tp kalau setakat 4-5 biji cili tu standard la kot bagi sesiapa yang taknak pedas sangatt.
daun kari
tepung jagung *if necessary

how to do:
1. ayam digaul dengan tepung gandum dan sedikit garam.panaskan kuali. goreng dalam minyak penuh.
2. ketepikan ayam. panaskan kuali. masukkan butter.
3. setelah butter cair, masukkan potongan cili api dan daun kari.
4. tumis hingga naik bau. masukkan susu sejat. 
5. adjust dengan garam dan gula. kalau nak pekat lagi boleh masukkan tepung jagung, but I'm preferably didn't put any.

dan....

.
.
.
.

TA-DA!!



selamat mencuba!
resipi ni sangat mudah nak disediakan. kalau dah ada malas tu tkleh nak cakap ala la

p/s: stay tuned for next recipe okay!



Saturday, June 22, 2013

June update.

salam peeps. finally updating my blog.
yeah, June. 
mula-mula nak start June wasn't that good lah. sebab cuak nk sit for 1st professional Exam. 
straight 3rd June- 6th June
7th June - result. 
mau tak kecut perut gua.






then after segala kecuakan melanda, alhamdulillah...
I've passed!


syukur sangat. sebab lepas. some of my comrades didn't make it. 
yes 1st pro exam memang susah. 
aku sendiri start prepare since awal tahun. tu pun tak dapat distinction.
nak lulus pun menggelupur.
entering medical school memang susah. but to ensure yourself nak mantain results, takde sangkut paper, tak kena repeat year, is also a tough challenge.


but they're going to re-sit the exam.
and I pray everything is okay for them.

these are my groupmates. all of us make it alhamdulillah. I'm surely gonna miss working with them. yelah, facing all the dramas in preparing notes, im as the leader to make sure all of us cooperate and committing to the group so that our preparation for 1st pro exam going on smoothly. mujur semua dengar kata aku yang garang nih. :P  

and... welcoming Year 3!!!!
*insert drum roll pleaseee~ *



this is my 1st course after entering 3rd year. yes, all of us need to do an elective project. 
i choose to do something that is indoor and my mom as the external supervisor. 
bukan apa. malas nk keluar rumah.
 aku kan anak dara pemalu.
hahahaha. 
okay, abaikan ayat last tu menipu.
BAHAHAHAHAAH






journey to 3rd year is cool. since I'm going to clinical. baru lah merasa sikit nak jadi the real doctor. practice ambil history taking and build rapport with the patients. is not an easy thing to do as it seems. May Allah ease. for my 3rd year posting, I'll be learning 5 subjects which are Internal Medicine, Paediatrics, Obstetric and Gynaecology, Community Medicine and Surgery. Hospitals that I'll be going are HAT 94 Terendak, Hospital Manjung, Hospital Putrajaya and Hospital Banting. 

orang cakap seronoklah posting Manjung. dekat Lumut. dekat dengan base TLDM Lumut. takde maknanya. Pakcik tu sibuk LI dah kot. memang Pakcik kena naik kapal kat Lumut, tapi tau ajalah, mesti susah punya nak jumpa time dia LI ni. maka mental aku bakal dicabar lagi. takpelah. dulu dah biasa kena tinggal sekali waktu Pakcik gi KDSI training Midshipmen, so maka kali ini, kena lah redha juga. 

Me: bila boleh jumpa lagi ni?
Him: tahun depan
Me: okayyy~


and bersempena dengan kejayaa naik clinical years ni... Ayah memang niat nak belikan kereta. sebab well, rational nya sebab bila dah naik clinical year susah nk bergerak sana-sini posting kalau tak ada transport sendiri. bukan niat nk bermegah ke apa. cuma really feel thankful. lepas exam, dapat kereta. Alhamdulillah for all the blessing and joy.



kereta ni, aku kasi nama Black Widow. 
yeah. so sexy and i know it. 
BAHAHAHAH. 
yes, highlight besar-besar. memang ni kereta 2nd hand. 
ada reason aku sendiri kenapa aku minta ayah beli 2nd hand car. but not too old lah, this car umur dia Dec 2008. I'm the 2nd owner.

sebab apa?
1) sebab kalau boleh, nak belajar kereta yang ada bonnet belakang, so that boleh biasakan diri bawa kereta ada bonnet, kalau one day ada kereta sendiri nanti. tak jadi masalah.
2) yes, within budget. monthly just paid less than 300 MYR. and hell yes, taknak beban kan ayah since he's the one yang paid for it. 
3) plus kalau angkat kereta baru, all the insurance, NCV.. for the next car mak aihh. confirm berganda-ganda. at least kalau guna kereta 2nd hand dulu, i can save dekat 55% from the NCV value. so katakanlah for Proton Saga BLM ni insurance dia dekat 1000+ MYR, kalau save 55% percent...  kiralah sendiri. 

and macam biasa...


cop mohor wajib kereta. Kereta Ayah ada satu. so does my car. :)
Go NAVY!


currently, apa yang aku buat sekarang adalah melepak dan meleset kat rumah sambil buat exploration on cooking. haa kalau rajin nanti aku share benda yg aku dah masak selama cuti kat rumah ni share dengan korang. okayy. buhbyeee. 





Friday, May 24, 2013

perihal cuti.

kadang-kadang bila terfikir balik. aku macam jarang dapat lepak dengan kawan-kawan lama. erm, mungkin sebab aku ni banyak sangat aktif berprogram, pergi sana sini. bila dah slow down dekat-dekat nak exam ni baru realise, oh lama nya tak jumpa orang itu, lamanya tak jumpa orang ini. rasanya kalau orang nak ajak gathering, orang malas dah nak ajak aku sebab aku mesti tak dapat pergi. dah la cuti tak sama dengan orang kadang-kadang tu. HAHAHA.  

haih, susahnya menjadi aku. 

cuti pun bukan cuti kosong-kosong pergi melepak melepet dan sebagainya. tak biasa lah macam itu.  err pergi bercuti bershopping mungkin, tapi imma type of homey person. baik aku duduk rumah masak dan makan kasi badan gemuk. 

Triple V aku. haih, rindu hangpa weh. since Intan dah balik from US. haruslah kita kena meronggeng secara berjemaah sat. tunggu lah aku wey. aku nak balik dah ni.


adios peeps. besok nak jumpa future MIL. bakal biras terkamceng sedunia nak kahwin besok. so pakcik ajak follow. segan tu satu hal. jumpa other  future SIL and BIL. family pakcik macam besaq juga. dok kamceng dengan kak long dia ja. kekeke. dengan yang lain-lain tak berapa sebab jarang jumpa.

ketaq lutuit wehhhh. 

hari ni kena study sampai lebam dulu nak cover besok and lusa takde. 

MARI MENGHADAP ENCIK MUSCULOSKELETAL. HAIYAKKKKKK!

  

Wednesday, May 22, 2013

soalan kedua terpaling famous pasal IB. selain dari tanya susah ke tidak IB ni? nah ini jawapannya.


Q: salam kak, kalau saya tak lepas IB ni... saya kena tendang dari tajaan Mara ke? dah la susah, macam buang masa pula ambil IB dua tahun kalau taklepas, tak dapat fly.

A: Takde lah kena tendang, Mara still akan taja.dia akan hantar awak ke uni private dalam Malaysia ni. tp uni private pun jgn risau, Mara akan hantar where budak JPA ada. so means bukan uni private yang simply tak ada accreditation. 'taklepas IB' tu bukan bermakna awak fail IB, awak cuma tak lepas fly. sebab kalau ikut syarat IB World Organization (IBO) to get an IB Diploma you need to score 24 points and above. since budak-budak kat Malaysia yang ambil IB ni budak2 scholar and selected student, mereka memang selalunya dapat lepas lah IBO punya requirement yang 24 points tu. cuma penaja kat Malaysia ni je yang dah tetapkan kena dapat 35 points in order for you to fly. but if you dapat below 35 but more than 24 points, you still got your IB diploma. you still boleh sambung belajar degree, with the point that you get. cuma awak tak dapat fly. itu je.

"rugi lah saya ketinggalan kalau tak dapat fly, buang masa dua tahun je buat IB."

ketinggalan tak apa, asal maju ke hadapan. lebih baik dari statik. :)

semua orang memang teringin nak fly. tapi kalau tak dapat fly, itu bukan pengakhiran. bukti? 

SAYA MASIH HIDUP. :)

janji ada rezeki Tuhan berikan saya bernafas, ada yang menanggung biaya pengajian kerana keluarga bukan orang senang, boleh belajar hidup aman dengan tenang.

apa lagi yang saya nak claim?
Dia dah beri. 
syukur saja.
tak banyak bunyi.
tak banyak songeh.
tadah tangan ke langit.
sujud 5 waktu tanpa gagal tanda balas budi.

:)




selesai.

Tuesday, May 21, 2013

attention to future IB-ians!

as-salam readers.

okay seperti biasa bila selesai sahaja keputusan panggilan temuduga MARA/JPA diumumkan, traffic blog akan meningkat secara mendadak, dan tak kurang yang akan personally PM saya di FB untuk bertanya tentang program IB. tidak kiralah sama ada carian tersebut berkaitan IB KMB ataupun IB KMS.

for those yang googled up and happen to find my blog through word search engine, saya nak mohon maaf sangat-sangat, pertanyaan anda mengenai IB xdapat nak dibalas melalui tulisan ataupun post dalam blog sebab blog buat masa ni mungkin akan remain dormant for a moment buat masa terdekat ni kerana dalam masa kurang dari 11 hari saya akan menduduki final exam. tapi insyaAllah, sesetengah little query/ soalan pendek yang boleh dijawab boleh diajukan secara personally melalui FB/ emel.

FB: Nurlisa Kamal
emel : lisakamal91@yahoo.com 

ataupun boleh review this blog untuk basic knowledge regarding IB : blog Shahkang Aizat.

untuk pengetahuan anda, Shahkang adalah bekas pelajar KMB yang menjadi rujukan saya semasa baru 'berkenalan' dengan program IB ni. jadi kalau ada mana-mana pertanyaan yang kurang jelas, still nak tanya apa-apa. boleh revert balik kepada medium di atas.

sekian. till then. ciao.

p/s: doakan saya nak final exam ye! :/

Saturday, May 18, 2013

weirdo

it is weird when your dearest is in the military and he always have time to see you  like almost everyday, never ending messages and frequent calls and skype.


again I repeat. It is weird like a totally WEIRDO.

Friday, May 10, 2013

random.

saying you have a guy bestie while you already have boyfie, wonder how its like if your boyfie happen to have a girl bestie? sakit hati kan? kadang-kadang kita dh cukup jaga diri kita entitle as awek orang, tp kdg2 benda2 macam ni yg sesetengah awek friendly terlepas pandang. guys taksuke awek yg friendly sgt ngn lelaki lain, as we girl do not like guys yang friendly gile ngn pompuan lain. 


duhh. equal la kan.

Monday, May 6, 2013

superego.

kadang-kadang bila tengok mak dengan ayah argue and fight pasal pendapat yang tak sependapat and eventually in the end supremely like exactly sebagai seorang bapak dan lelaki yang punyai kuasa veto, ayah yang menang. though aku sometimes on side mak... yang aku rasa. mak aku ni betul. mak tetap give in. lebih doploh tahun hidup macam tu kot. memang mak aku mempunyai tahap kesabaran tingkat kuasa supersaiya tak hengat punya. sebab boleh sabar dengan ayah.

and i wonder how she got such a patience nak deal dengan ego lelaki yang taknak kalah?
dia punya jawapan senang je,
give and take lah. there are times where women's power get in.
but tak selalu lah. kalau selalu tunjuk nanti tak power. kena sekali-sekala je.
tu rahsia nak aman bahagia. bila sorang dah mengamuk. nak tunjuk besar kepala. let him/her be.
next time turn kau pulak.

habis dah tu cemana kalau jenis sebelah pihak je asyik stand out apa benda yang dia tak suka?
asyik one side je yang stand out prinsip dia itu ini dan all the bla..bla..bla..
obviously kau xde masalah kalau orang tu ada prinsip. lantak dia lah kan.
tp sumpah kau akan terkujat bila prinsip orang tu memang contradict dengan kau.
lagi pulak orang yang paling dekat dengan kau.
ha cemana?

habis aku ni memang jenis keras kepala ego tinggi you just name it lah. cemana tu?
dah membesar dengan karakter anak sulung yang bukan lembik walaupun aku perempuan,
aku boleh pengaruhi orang dan selalu jadi pembuat keputusan apa kau expect aku nak membabi buta je follow orang?
the rigid answer is NO.
a big NO.
i need a rationality though i can compromise.

jenuh lah macam ini aku makin kurus makan hati.
sebabnya apa yang ada dalam lubuk hati kau nak cakap kat the other person tu
tak kiralah dia lelaki ke perempuan...
tak tercapai dek akalmu.
tak terluah dek perkataan.
tak terucap dengan ayat yang sesuai.
tak termohon salah diinterpretasikan.

cuma satu jelah solusi. wordnya. b.e.r.a.l.a.h.
beralah tu kalah ke?
no.
sebabnya kau taknak nampak kebodohan bercakap dengan manusia yang tak boleh faham bahasa kau.
tu je.
masing-masing nak buat kepala sendiri.
dari kau nak sakit hati kisahkan semua benda,
buat aje tak kisah macam takde benda jadi. dia tak suka, kau takyah buat dah.
kau buat benda lain as long as sama impak macam mana benda tu bagi kau hepi kalau kau buat benda yang kau takleh buat tadi.
faham ke?
ah nasib lah kau faham ke tak.

weh susah doh hidup berdua berkahwin dan berkeluarga nih.
kau tak boleh pikir kepala kau je.
kau kena pikir kepala orang lain jugak yang jadi teman sebantal, setilam segebar sebelah katil kau baring.
serius dekat gila.


tapi kalau kau foreveralone pun lagi sadis. ye dok?

bye.

Sunday, May 5, 2013

ini kalilahhh update blog bersawang!

as salam

eceh tajuk nak gempak je kan. amik tempias sikit sebab hari ni hari mengundi seluruh Malaysia. tapi tak pergi mengudi sebab status diragui. bahaha. ayatt.

status mengundi saya untuk PRU 13: taklayak untuk membuang undi walaupun berstatus pengundi berdaftar.

nak mengundi umur baru cukup-cukup aje. citt. sebenarnya since tuan punya blog ni beranak hujung tahun so dalam semangatnye baru officially nak pergi mendaftar sebagai pengundi, sekali diberitahu yang kalau nak melayakkan someone tu jadi pengundi pada PRU 13 ni, kena mendaftar sebagai pengundi sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum hari PRU. so dihitung-hitung aku tak cukup 6 bulan tu. sedih lahh berstatus nyaris-nyaris layak ni. so kesimpulannya aku xlayak lah untuk membuang undi walaupun berstatus pengundi berdaftar. err faham ke? but harapan saya pada kali ini, supaya kerajaan baru yang dibentuk selepas pilihan raya ni oleh parti yang menang dapat menunaikan janji seperti yang terdapat dalam manifesto parti dan berbakti kepada rakyat yang telah memberi sepenuh kepercayaan kepada anda.

ok back to business.

wachaa! sebulan lebih tak hapdate blog. ya rabb. apa aku buat eh? entah lah. sorry lah kot-kot ada yang menunggu next post. currently a bit busy nak prepare for 1st professional exam. okay. punyalah lama. to start with, last April is treating me really well. ahah, last subject/block to be finished before one month break preparing for my 1st professional exam.

April ialah bulan dimana aku menghadapi subjek Disaster and Relief Medicine. aha apa benda tu? ok, basically, DRM (Disaster and Relief Medicine) ni adalah salah satu subjek di bawah silibus kami pelajar tahun 2 MBBS CUCMS, di mana kami akan belajar tentang survival hidup, dan management pesakit serta teach us on what to do if we as a medical doctors berdepan dengan situasi bencana ke, ditugaskan ke tempat-tempat perang ke dan dsb. jadi kem DRM ni macam simulated camp, yang dah dipaternkan akan jadi suasana seperti dalam ala-ala bencana dalam hutan, ada pesakit injured, ada terrorist dan melatih kami untuk stick kepada arahan ketua. dan ketua tersebut mesti cekap, dan pantas berfikir dalam situasi genting.. erm macam ala-ala perang lah juga ceritanya. 

okay, camp tahun ni buat secara julung kalinya International Disaster Exercise diadakan collaboration between CUCMS- Universitas Islam Bandung (UNISBA) bertempat di Desa Cariu, Bogor, Jawa Barat, Indonesia. 1st time buat collaboration with Indonesian medical student so that boleh share experience and all laa.

camp tu almost seminggu la. meaning, almost seminggu la kitorang semua duduk dalam hutan. dari KLIA-Jakarta naik flight lebih kurang dalam 1 jam 40 minit macam tu.so ktorang board off jam 330 petang then sampai sana around 530 petang waktu Indonesia (kat sana lewat sejam dari Malaysia) then turun kat International Airport Soekarno-Hatta, Tangerang, Jakarta, Indonesia.  from airport to campsite, Jakarta- Cariu,Bogor (ok its actually not that hutan la but its campsite tp campsite pun sumpah hutan gila lah aku rasa) it takes about 3 hours je sebenarnya. and yes, naik trak 3 tan tentera tuuu. katanya 3 jam. tapi disebabkan jalan macet (read: jammed), perjalanan 3 jam jadi 6 jam! and faham tak dalam trak tu segala position aku dh buat. baring atas beg. duduk yang sambil temengantuk-ngantuk tu. jalan yang terhinjut-hinjut. dengan gelap lagi. makan pakai headlamp wehh. hahahah. sumpah sakit badan.



ok bila dah sampai tu pulak. masa tu dah almost 12tengah malam. mujur khemah yang 1st group yang flight pukul 130ptg sampai awal and dah siap diri kan khemah dulu untuk kitorang yang perempuan ni. alhamdulillah. ok tidur lah sebab masing-masing dah capek (read: penat)



next day merupakan exercise Aquatic Life Support. okay hari ni belajar macam mana basic steps on how to swim. belajar teknik menyelamat di dalam air either menyelamatkan orang yang lemas ataupun cara handle cervical injury dalam air.


itu cerita pagi. petang. sempat buat exercise and presentation on how to deal in Emergency Evacuation. then malam tu sepatutnya cultural night kitorang dengan student UNISBA, but malam tu hujan lebat sangat. dan dipostpone ke malam berikutnya. malam tu just bersantai di gazebo. santai bendenyer, berhimpit lah jugak kat gazebo tu. and yes, kena tidur kat gazebo since khemah bocor sebab salah pasang, diruntuhkan dan didirikan semula, namun masih sahaja khemah kebasahan akibat kehujanan. tidur di gazebo ibarat pelarian. jalan becak sebab hujang and tiap-tiap hari laluan pendakian yang licin dan becak harus gagah didaki demi kelangsungan mandi dan merapikan diri. 

Bogor yang juga dikenali sebagai Kota Hujan (Rain City), sememangnya menyambut kehadiran kami selama di sana dengan hujan yang turun mencurah-curah tiada henti selama berada di Desa Cariu,Jawa Barat. 




the next day. ok malam tu ada Emergency Evacuation exercise. Emergency Evacuation exercise dalam simulasi penculikan pengganas sekitar jam 3 pagi macam tu melibatkan aplikasi komunikasi radio yang kitorang belajar dalam kelas sebelum ke Bogor ni. hahaha kengkonon ada orang kene culik pengganas, and pengganas tu speak arabic, (yes Mr Said alGhora is one of the CUCMS lecturer from Palestine and follow this exercise as one of the instructor, and dia kena berlakon jadi pengganas) kena la pulak cari orang yang pandai cakap Arab nak buat dealing dengan pengganas. 


then bila dah siang ada aktiviti merekabentuk base camp ketika dalam bencana, nak tentukan setting hospital,logistics, dan segala macam mak nenek lagilah benda for the next day punya disaster mockdrill exercise regarding tanah gelongsor. malam tu we had our cultural night with the UNISBA students. sangat lah bestt. hahaha. moment bersama-sama pelajar dari Universitas Islam Bandung was one the best moment ever in my life.


sedih, nak marah, mental kepala otak, rasa nak give up, namun setiap hari telinga disajikan dengan tazkirah tentang bencana dan ujian yang dicedok dari al-Quran secara langsung mengingatkan tujuan dan memperbetulkan niat selama berada di sana. memang ini ujian buat kami semua selama berada disana. real disaster. sesuailah dengan nama camping pun. tp mujur alhamdulillah semua orang kuat semangat, and I was counting the days very hard tak sabar nak balik Malaysia. 


okay, hari kemuncak adalah pada hari ke-4 kitorang, which is the day of disaster mock drill exercise. ada satu simulated situation  dimana ada diaster tanah runtuh berlaku. and each of us had to play our role as the casualties, police to control the crowds (villagers and media) and hospital setting and (doctors and nurses) as well as team triage, paramedic and transporter.  


ok secara mudahnya, flow dia macam ni. bila berlaku disaster (Mass Casualty Incident - MCI), Incident Command System (ICS) will be activated. usually ketua polis (bergantung kepada disaster yang berlaku at district/state/national level) yang akan jadi Commander Officer. dia akan hantar team polis as pasukan peninjau untuk ke lokasi kejadian dan assess the situation and mark kawasan disaster as kawasan yang tak sewenang-wenangnya orang awam dan media buat liputan yang tak berkenaan daripada masuk. then polis akan call team triage and paramedic untuk ke lokasi kejadian.  apa tu triage? triage adalah satu team yang akan classify severity of the injury based on tagging red (severe), yellow (immediate) green (less injury) and black/white (dead). based on tagging from the triage team, paramedic akan utamakan bagi bantuan kecemasan kepada yang kes yang kritikal dulu. then team transporter akan masuk untuk transport the victims to the hospital sementara yang di buat berdekatan dengan area disaster. yang bertag hitam transporter or paramedic takkan bother sebab tu kerja polis untuk angkut mayat keluar dari kawasan kejadian. aha? nampak macam simple? tp ada juga orang yg ditugaskan sebgai orang awam dan media yang cuba menceroboh masuk ke dalam kawasan kejadian dan cuba menyukarkan kerja-kerja pihak berkuasa untuk menyelamatkan mangsa dalam keadaan yang huru-hara tu.


hahaha my role? I became one of the casualties. what did I have? I got a skull fracture with massive loss of blood, leading to hypovolaemia and with low pulse and normal respiratory rate but barely able to breathe. mental status; confused. so what tag do I get? hahahaha! obviously IT IS RED TAG!


hahaha korang yg takpaham ape setengah term tu mohon faham-faham jelah. 

okay korang boleh tengok video liputan simulasi kejadian tu kt sini.




news coverage from Cariu Camp, DRM CUCMS-UNISBA 2013




hahahaha. epic. 


seterusnya hari terakhir kami keesokan harinya dihabiskan dengan berbelanja ke Tanah Abang dan memutar sekitar Taman Mini Indonesia Indah. kali ini pertama kali duduk dihadapan bersebelahan driver trak 3 tan. hahahah. teruja! sempat belajar bagaimana mahu menari Tarian Saman, Manuk Dadali, serta sedikit word dari bahasa Jawa dan Sunda pada hari terakhir sebelum berpisah dengan pelajar dari UNISBA. yang terakhir sekali, berbalas pantun,


Buah Mangga, Buah Kedondong

Minta nomor teleponnya dong?
hahahahaha. epic.
I had a great time there. terima kasih Bogor. :)


me with Fuji, cap exchanging with UNISBA student. 

.
.
.
.
.
.


this is us!!!!



best memang best. rindu kawan-kawan UNISBA. tapi disasternya muka aku tuhan je tahu. dah hitam woii. hahahaha. balik dari Malaysiaaaa ada final exam for DRM block the following week.


at the same timee....


back to preparation Pro Exam yang makin dekat tinggal berapa hari je lagi buat countdown kasi cuak kecut perut. (gastric atony.. bahahaha!). sebenarnya, preparation ni dah lama dah buat... achewahh nak claim kata bakal distinction lah tu. hahaha. bukan-bukan. memang aku dah tubuhkan satu study group untuk buat revision sama-sama menjelang 1st Professional Exam ni. exam bulan Jun, tapi preparation aku dah start buat since bulan Februari. agak terlambat lah jugak. (well group aku dikira agak terlambat lah berbanding sesetengah orang yang dah start forming group end of December tahun lepas or awal tahun 2013 hari tu) untuk review all the system and topics yang dah belajar selama 2 tahun ni. buat yang tak tahu, Professional Exam adalah antara exam utama bagi student-student perubatan sepanjang 5 tahun kursus medik ni.  depends kepada medical school nak buat pro exam ni tahun bila. yang pasti akan ada 2 atau 3 pro exam secara keseluruhan. macam CUCMS ni ,dia ada 2 professional exam. 1st PE masa 2nd year. 2nd PE masa 5th year. tapi yang bikin cuaknyaa....


kalau taklepas pro exam ni kau jangan harap lah nak naik 3rd year then pergi clinical masuk hospital apa semua. kau repeat lah balik 2nd year tu amik next pro exam tahun depan pulak.. aiyokkk scary. 









sekarang pakcik tengah mogok taknak text sebab nak suruh makcik study katenyer. kekekekeke. *dia suruh study aku pergi blogging kan.. pandai..pandaiii -_- *

ok la back to study mood. mohon korang doakan yer nak exam ni. ciao!


Wednesday, March 20, 2013

bijak cari peluang.

esok result SPM keluar. okay, even takde adik ataupun sedara mara yang nak amik result SPM. 
saya cuma nak pesan...

untuk para junior yang bakal ambil keputusan SPM esok.... 

ya, 
anda perlu dapat straight A's untuk tentukan masa depan anda. 
anda perlu risau jika tidak dapat keputusan yang membanggakan. 

sedih, kerana itulah kenyataan. itulah senarionya kita dalam negara demokrasi berparlimen, Malaysia ini. yang berderet A itulah yang dipandang, yang lain dianggap tidak punya masa depan. dipandang lekeh andai tak dapat buat kursus dalam bidang kritikal.

hakikatnya manusia yang paling bijak dan terbaik sekali kalau pandai atas kertas sahaja tak guna, kalau tak pandai cari peluang. jadilah manusia yang bijak mencuri peluang itu, keputusan cemerlang cuma satu tiket. bukan segalanya.



bijak cari peluang. thats the key word. :)

Wednesday, March 13, 2013

post tribute.

salam readers semua.
semalam (11/3/13) kira-kira jam 845 pagi, saya dan rakan-rakan batch MBBS CUCMS Batch 7 dikejutkan dengan pemergian salah seorang dari sahabat kami, Mohd Hazril Haswat b Karsa, akibat kemalangan jalan raya semasa menunggang motosikal dalam perjalanan ke kelas. Allahyarham dipercayai dilanggar oleh lori pasir, dan kejadian tersebut dipercayai merupakan kes kemalangan langgar-lari. mangsa meninggal di tempat kejadian, dipercayai akibat kecederaan dalaman kepala yang teruk.

Haswat, indeed is a very good man. satu perkara yang membuat aku terkesan dengan pemergiannya, kerana arwah merupakan sahabat yang baik dan bertanggungjawab. berita pemergiannya, ternyata berjaya membuatkan air mataku menitis? mengapa? walaupun arwah bukanlah sahabat yang selalu bercakap dengan aku dalam kelas pun, sebab aku segan pada arwah. selama mengenali arwah, dan pernah last case study masa urinary block aku satu group dengan arwah, aku ingat lagi, aku duduk betul-betul opposite dengan arwah. ARWAH SENTIASA TUNDUKKAN PANDANGAN DIA APABILA BERCAKAP DENGAN RAKAN SEKELAS PEREMPUAN. mashaAllah, hebat sungguh, arwah sentiasa menjaga pandangannya.

since aku sama-sama join Wataniah dengan arwah, aku selalu seronok if arwah yang lead kawad/perhimpunan pagi dan bila aku dapat tahu yang dia ketua troop ke kem DRM di Bogor nanti, aku rasa arwah memang orang yang tepat. aku rasa arwah memang seorang ketua yang humble. Arwah selalu mention bab-bab nikah kahwin nih. in fact dia lah paling semangat nak kahwin, pergi kursus la, apa la... selalu dok bahan-bahan arwah dlu pasal kahwin-kahwin ni. Haswat, perancangan Allah tu lebih baik untuk hang. dia amik hang untuk bagi hang kawen dengan bidadari syurga...

semoga yang terbaik untukmu sahabat. meninggal dalam perjalanan ke kelas, sempat baca quran sebelum turun dari rumah untuk ke kelas, insyaAllah... dapat pahala syahid fisabillilah untuk menuntut ilmu. mudah cara hang pergi tinggalkan kami...semoga jumpa lagi kat syurga Firdaus nanti!


Al-Fatihah buat arwah Haswat.

Saturday, March 9, 2013

ponder and wonder.


sometimes you choose not to give up on a person because you are matured enough to accept and bear with someone imperfectness, as well as tolerating his mistake and yours. you solely do not blame him for what he has done wrong, by knowing you might as well has done wrong to him. or sometimes your mistake is even worse.  both are hurt. both starts to rule out the ego. the fact to hold on for someone who is then willing to work that out together, ensure a healthy relationship.


:)

Saturday, March 2, 2013

sebak.filing militeri.

serius tak boleh tengok gambar 2 wira negara yang gugur di Ops Sulu tu.
Allah, moga kuatkan hati balu mereka.

menjadi separuh dari jiwa mereka yang bergelar anggota keselamatan negara bukannya mudah. lihat apa yang ditinggalkan di belakangnya, selangkah mereka mara berjuang untuk pertahankan kedaulatan ibu pertiwi, selangkah mereka meninggalkan amanah Tuhan, selangkah meninggalkan tulang belakang yang menjadi pendukung mereka. aku pasti, sukar. aku yang bergelar anak pernah merasa ditinggalkan. seperti juga Mak. walaupun sekejap. setahun. mungkin sekejap.

tapi, buat ayah mereka yang pergi untuk selamanya memikul amanah kesatria?
sungguh terasa kehilangan.

tolak tepi mainan politik.
tolak tepi isu yang bersangkut.
sejauh mana perwira negara itu kau sanjung?


sebak.
mata basah.
bibir bergetap menahan tangis.
hati terasa disiat-siat.
aku tak boleh terus menulis.


apa mungkin mereka yang lain bisa memahami?

Tuhan, sejahterakanlah Bumi Malaysia ini.

moga tiada lagi isteri yang menjadi balu.
moga tiada lagi anak yang menjadi yatim.


teaser.

mahu mengarang cerpen.
ya bulan depan launch insyaAllah.
nak kasik tone nangis-nangis. hahaha
*insert evil tone here*


ok bye.
menghadap Public Health. 4 minggu.
amaigadddd. I didn't sign up for Medicine to learn Statistic just so you know.
but yeah, hadap jelah.
nak tak nak tetap kena belajar.
epidemiology memerlukan pembelajaran statistic. so lets pray this block will go smoothly.




Thursday, February 28, 2013

BLS..awesomeness created!

Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor (SEMASHUR). 
This is the best crowd for our BLS School Tour Team so far.


le trainers.



le team.participant.biggest participant so far.
(16/2/2013)



this week, selected trainers kena pergi training Basic Life Support kat PPUKM.
nak enhance skills and technique performing CPR. 
my name is in the list.
insyaAllah moga Allah permudah.


random much.random.random ID.

aku rasa normal kot macam kau tetiba tengah belajar then suddenly kau breakdown.
serius.
lisa please.please.please.
jagan breakdown. breakdance or whatsoever. tomolo is final exam mehh.

pfft sangat block infectious disease (ID) ni. ramai gila yang fail.
alhamdulillah, Allah bantu aku hari midcourse exam hari tu. benda yang aku jeling on a glance ingat pulak bila soalan tu ada dalam exam.
entah la. a two week course ni nak catch up semua benda yang pernah belajar through out the systemic blocks. tu je. tp rasa macam ya Allah apehal lah bebal sangat rasa nih.

kepada korang kat luar sana, tahulah korang betapa seksa nak jadi doktor ni, nak belajar je dah separuh hazab. nak kena maki lg setengah hazab.
please jangan lah korang marah-marah if doktor tak perform ke apa.
doktor pun maknusia biasa.
bukan supersaiya.

phewww.
menitik air mata sebenarnya nak jadi doktor.

few more months to clinical.
few more months to say hi to hospitals.
few more months to the real world and challenge of being a doc.


p/s: berdoa sangat pakcik tak kena LI kat Sabah. and nasib baik pakcik awal-awal lagi dah reject submarine. phewww. tarik nafas lega.


doakan exam saya besok. terima kasih kawan-kawan.


Sunday, February 17, 2013

trouble is a friend to a troublemaker..

starting of February wasn't that good for me. yeah somehow I believe this is fluctuation dari Tuhan.
terasa diri ini banyak berdosa tiba-tiba. pap! setepek Allah bagi rasa macam tu. dunno lar wey.
maybe Tuhan nak uji kot.

tonnes of work to be done, revision for Pro Exam. me iz the leader to arrange oh veghyy le strezz.
then starting from that, block ni pun banyak cuti. selang seli dengan exam pastu kelas pastu quiz. haih laaa. cemana tuhhhh. lintang pukang jadinya mood diri ini.
dengan nak study. cuti. haih larr.
patutlah jadi budak medic takleh cuti lama-lama, nanti habis hilang mood nak study sepanjang masa tu mati tiba-tiba je. innalillah.

naik cuti je, terus quiz beb. tapi nasib baik la dalam tak baca buku tu leh gak jawab. boleh lah score. ok happy lagi. 
kisah pathetic aku start time exam Midcourse Urinary System, aku ni taktau la terleka bingai apa boleh pulak terlupa nak flip thru a few helaian kertas soalan, menjadikan 5 soalan SBAQ blank. toek betoi. stress je rasa. 
nasib baik result keluar...aku lepas, tapi border line siot. tapi frust gak la. carry mark sikit nak g final.

pastu mood memang menggila lah, sebab booster dose dah makin susut. aha
then masa dapat jumpa pakcik, teman dia pergi cari baju function dia. tah pebenda dinner batalion rasanya. aku pegang HP kat tangan sambil main game. pastu time pergi cari kasut sukan. smartphone aku hilang. time aku letak atau couch yang aku duduk tu  nak test kasut. aku tak perasan aku dah masukkan HP dalam poket handbag aku ke tak. pastu ape lagi, aku ternangis laa depan pakcik. demmm tak cool kot nangis depan pakcik. masa sedar hilang tu, baru mood gumbira nak makan aiskrim baq heang. tengah duduk makan aiskrim BR kat Midvalley tuh. orang tengok pelik je. gila drama. dahtu pakcik leh wat bodo jer. sebok habiskan aiskrim. citt poodah betoi.
*pakcik memang camtu dia takkan pujuk kalau aku nangis. dia biar je. bila dah habis stok air mata. baru dia hulur tisu. 

wey giler sedey. aku tak sedey sangat HP aku hilang, tapi benda dalam tu beb.
padan muka hang Lisa, pemalas penyegan baloq liat nak transfer segala gambar dalam tu.
weyy sedey, takleh main Instag, takleh main game Marble Blast, demm aku punya level dah tinggi
a few days after that, HP 2nd aku guna nak contact pakcik jahanam. skrin separuh skrin atas hilang. *tu pun lepas aku terhempuk atas jalan tar, sumpah double sedey! dah la HP tu banyak berjasa kat aku.

aku handphoneless untuk dua hari. gila. di zaman sains dan teknologi inihh. jadi gitu plak en. sadis.
lagi double sadis bila keluar ngan kawan-kawan semua sibuk jadi anti-sosial. pergh. semua sebok belek smartphone, aku cangak sensorang sebab HP takde. Ok Ya Allah lepasni aku taknak dah jadi anti sosial belek HP je time keluar ngan kawan-kawan. 

jam aku pun time ni lah nak rosak bagai. 
alahai nasib. banyak betoi dugaan hidup ni haa.

semi-consciously my body start to feel the heat and stress.
I know something is not right when I already missed my menses on the expected date.
my menses is regular, except that when I'm on stress.
kalau setakat sehari dua. ye takpe.
ni dua minggu beb!

oh God. I hate this. hormonal changes is flaringg.. so asdfghjkl you knowww. -_-
mesti dah agak either gastritis or lewat period mesti akan datang menyerang.
a fact that you must know, gastritis is also can be induce by stress effect okay?

then nak dekat final plak, emosi aku break down secara tetiba. mungkin ibarat macam kau stretch spring, then dia overstretched and went hay-wired. haa macam tu lah aku rasa. aku rasa macam teruk sangat performance aku masa OSCE dengan final written paper.

OSCE exam, history taking on a female patient presented with dysmenorrhea (period cramp),

examiner: ask the patient ONLY things what you should ask. read the question carefully. don't do things that wasn't in the instruction. *muka ketat sambil tepuk meja*
aku: er..er...er... sorry. *taktau nak cover cemana dah termelalut tanya soalan yang tak patut ditanya
patient: *muka blurr aje tengok aku kena tegur

rasa cam termalu jap kena tegur depan patient.
tu baru kena tegur. cemana lah rasanya time houseman nanti? 
ha ready lah untuk kena maki pulak.

padahal aku pun tengah sakan kena period cramp time tu. tak leh fokus siot. hahaha.

oh ye, I'm not the type of painkiller-dependent person. kalau aku sakit selagi aku boleh tahan, aku takkan sewenang-wenangnya amik painkiller. 
aku memang train badan aku camtu.
demam ke, period pain camne ke. pening ke. aku tido jer. pastu okey lah.

the next day final exam. written exam. 
try hangpa bayang aku buat final exam tu dengan perut cranky gilaa. berpeluh aku dalam air-cond exam hall tu. naseb tak sampai berguling.
now I'm suffering a very bad period cramp (dysmenorrhea) *perut cranky sebab lambat datang bulan* and a very bad gas reflux due to gastritis.

and seriously I admit, being a doctor, *werk ye padahal aku bakal. you will be a bad patient. opps correction. worse. aku taktahu kenapa, mungkin it's just the nature kot. 
aku sangatlah benci nak makan ubat, sebab malas. or maybe aku just take it easy. LOL
okay jangan contohi perangai buruk terkeji ni. cemana nak jadi a good doctor kan if you cannot be the best example. 
orang kata, kepimpinan melalui teladan.
puii sangat. aku melalut sangat ni.

haaa dah la tu. ni pun baru lepas basuh kain, sidai kain. lipat kain di pagi Ahad yang indah ni.
perghh bangga dengan pencapaian diri sendiri di hujung minggu ni.

semoga hangpa berhujung minggu dengan ohsem. till then. buhbyee. 
take care!

Saturday, February 16, 2013

huruf fonetik dan kem DRM.

The NATO phonetic alphabet or also known as spelling alphabet is used to spell parts of a message containing letters and numbers to avoid confusion, because many letters sound similar, for instance "n" and "m" or "b" and "d".
In addition to the traditional military usage, civilian industry uses the alphabet to avoid similar problems in the transmission of messages by telephone systems. 


nanti masa pergi Disaster&Relief Medicine camp kat Bogor in April nanti, mesti kena pandai guna phonetic ala-ala military style ni masa nak melapor ataupun transmit of messages, sebab DRM camp ni dah di simulatedkan seperti ala-ala dalam keadaan waktu dalam perang. 

(okay sangat lah cool jugak bila doktor pun kena masuk dalam silibus perang-perang ni, ingatkan kerja askar je perang-perang)

if I were to use phonetic alphabet in my name... jadi Lima Kilo?

oh myy. tak ke lawak tu?

"Lima Kilo... over.. Lima Kilo..."

apakah lawak ini.

=.=

Friday, February 15, 2013

perihal maaf. minta maaf. memaafkan.

kadangkala kita tahu kita bersalah apabila kita buat sesuatu perkara yang tidak betul sama ada kita sengaja ataupun tidak, kita akan minta maaf. benar, minta maaf takkan merubah keadaan dan perkara yang telah terjadi, tapi minta maaf itu adalah salah satu cara untuk membaik pulih keadaan.

meminta maaf itu lebih baik dari tidak berbuat apa-apa. lebih baik dari terus membatukan diri.

kadangkala juga dalam sesetengah keadaan, meminta maaf itulah satu-satunya pilihan yang tinggal. tidak ada pilihan lain. meminta maaf itu juga menunjukkan kita masih lagi peduli untuk berdepan dengan kemelut keadaan, bukan lari membebaskan diri. rasa kebertanggungjawaban itu masih lagi pincang.

kata maaf itu juga mungkin menjadi hadiah terindah buat sesetengah orang yang sangat mengharapkannya. meminta maaf ketika berbuat sesuatu kesalahan sama ada sengaja ataupun tidak, pastinya boleh membuatkan hati kita tidak menjadi tenang. maka kemaafanlah yang menjadi penawarnya.

dan mungkin juga dalam sesetengah keadaan, kata maaf itu sukar terucap... tergantung kepada seikhlas mana kita mampu redha dan menerima situasi "damage has been done" itu. sebesar manakah kesan yang tertimpa ke atas diri kita ini, sehingga menyukarkan kata-kata maaf itu terluah dari hati?

runtuhkah ego seseorang itu apabila menuturkan maaf? tidak.
kalah menang seseorang itu ditentukan oleh kata maaf? tidak.

seseorang yang memberi kemaafan tidak akan berasa kurang sedikitpun dari orang yang memohon kemaafannya... tidak pula dia merasa kurang dari apa yang dimilikinya, melainkan kebesaran jiwanya...


wallahu'alam.

mono-logue dan perihal bodoh.


suddenly ada adrenaline rush yang membuatkan diri ini tidak tenang, teringat-ingat paper final Urinary System yang dijawab siang tadi. tak pernah rasa tidak tenang seperti ini walaupun kadangkala setiap kali selepas exam, pasti terasa tidak yakin dengan jawapan.

ini paling tak sedap hati.
ya aku takut aku fail. aku taknak re-sit paper tu.

rasa macam hati aku ni tak tenang, macam digigit-gigit, dimamah-mamah..

apapun serah saja pada Tuhan. buat dah, doa dah. tunggu result saja.

kalau fail?
alah, re-sit saja.
it's not the end of your life.
hidup biasalah ada jatuh bangun.

takkan takut lisa?
 you've faced things worser than that.

rasanya...
kau fail takleh fly dulu tu lagi teruk.
fail buat kos dentistry switch amik medic lagi teruk.
kau kena tinggal ngn boyfriend yang tinggalkan kau sebab kau tak lawa tu lagi teruk. wakakaka.
so what?

it's all about "now what?".

fail paper? tak bermakna kau fail semua benda Lisa .
kan Dr Hazian selalu cakap.. medicine is all about practicing skills. mungkin knowledge is important at the moment, but one day who knows I can practice better though I am not that knowledgeable?

mungkin knowledge tu akan datang bila aku practice skills yang aku ada?
mungkin juga.

semoga Tuhan beri yang terbaik.

dah taktahu nak cakap dengan siapa.
so baik cakap dengan blog tentang kegundah-gulanaan hati ini.

orang kata, if your moral is down, its you yourself that should motivates it back.

thank you blog. aku sayang kau.
sayang reader jugak. kalau ada nak bagi support.
nah aku nak kasi hug ala-ala fantasi dari kayangan sikit untuk korang.

.
.
.
.

hmm. medic ni belajar aku tak rasa susah. aku tak rasa senang gak. ada masa kau kena hafal, ada masa kau kena apply concept, ada masa kau kena tahu principle. and paling penting tough decision maker untuk treat patient kau. nyawa orang kot. hilang tu habislah. apa kau bajet nyawa manusia ala-ala nyawa Gumiho yang ada 8 nyawa giteww?

gila berlagak kalau cakap belajar tu senang. banyak dan boleh kata semua benda kau kena tahu.

"the more that you know, the more that you don't know." 

haa tu ayat peberet tahap masuk pencalonan quote of the year time aku buat TOK masa IB dulu. yelah maksudnya, makin banyak benda kau belajar, makin bodoh pulak kau rasa, oh bodohnya aku taktahu benda nih, sekarang baru tahu.

haa baru sedar ilmu tu luas. kau je baru tahu. haa terasa bodoh tak?
erk faham ke?

dah kadang tu, bila kau tengok semua orang tahu semua benda, kau pulak rasa. eh bodohnya benda ni basic kacang gila pun kau tak tahu. tapi kadang-kadang kau kena ingat jugak, mungkin orang tu pun pernah je dia tak tahu pasal benda yang kau tahu, and he actually feel the same before. mungkin dia pernah rasa yang dia bodoh dari kau. or even lagi bodoh dia rasa.

haa fair tak?


aku selalu rasa yang 1st tu. ilmu aku kurang dari semua orang. hahaha. tapi aku rasa bodoh 5 saat je. lepas tu kalau aku taktau... belajar lah, cari info. kalau aku buat taktahu je, memang terserlah lah kebodohan aku disitu.

okay, tachycardic aku dah hilang. tak tahu tachycardic tu apa sila pergi tanya pakcik Google yang awesome.
aku tachycardic tadi sebab memikirkan perkara yang lepas. risau tak bertempat.
chill. now I'm feeling better.

so bak kata classmate aku yang sorang ni,

"today i learn a new type of movement. MOVING ON"


okay sudahlah cakap perihal bodoh ni.
kang cukup aku ulang 44 kali, jadi bodoh betul kang.

till then,
muchas amor.

Sunday, January 27, 2013

tentang IB. tentang POV.

salam, to start with. this is a post regarding IB.
setelah ada juga yang sanggup PM personally ke FB, bertanyakan tentang IB. and they found out bout it through my blog, so I decided to write it here. sebab takdelah saya ulang-ulang benda yang sama bukan?

kalau ada adik-adik yang nak tahu lebih lanjut tentang IB, boleh view my blog through post yang ada label IB.

this is only my opinion, my personal point of view when talking bout IB.

WHAT IS IB?
okay, I did that as my foundation programme selepas SPC in Kolej MARA Seremban (KMS), under program Skim Pelajar Cemerlang (SPC) selepas SPM, tajaan Majlis Amanah Rakyat (MARA). i know about IB beforehand sebelum masuk KMS lagi, sebab kaunselor pernah bg exposure masa kat MRSM. but not that much. thru blogwalking? not much. zaman tu pun baru nak berjinak-jinak dengan dunia blogging. so tak tahu secara mendalam.

to make it simple, IB a.k.a International Baccalaureate ni program persediaan, yang lebih kurang macam A Level. I can compare it only to A Level sebab, that is the nearest frame of reference masa di KMS dulu. jadi untuk program lain seperti AUSMAT, ADFP, CPU dan sebagainya,xdapatlah nak bagi review. it takes you to finish it within 2 years. and one final exam to deter your points (grade).

basically, in Malaysia, kalau under MARA akan di conduct di KMS dan Kolej MARA Banting (KMB). kalau di KMS, masa my time dulu, semuanya tajaan MARA sahaja. tapi di KMB, ada macam-macam tajaan. PETRONAS, FELDA,TNB dan sebagainya. banyak. and ada a few tempat juga seperti KDU  private college yang menawarkan IB di Malaysia.

COMPARISON OF IB WITH A LEVEL?
to compare, IB dikira dalam bentuk points. dia tak pakai CGPA or pointer and all those things. ada 6 subjek wajib yang perlu diambil. dan setiap subjek dikira dalam band 1-band 7. so total up for subjek 6X7= 42 points. another 3 points will come from your Extended Essay (EE) and Theory Of Knowledge (TOK) essay. and that's makes 45 point total for IB. like me, I took Malay A1 SL, English B SL, Biology HL, Chemistry HL, Mathematics HL, and Physics SL. 6 subjects = 3 Higher Level (HL) and 3 Standard Level (SL). selain tu option for taking this 6 subjects depending on your course that you are bounded with. since I'm taking Dentistry (still at that time, I only decided to take Medicine after I finished my IB), so I'm required to take Physics SL at that time (don't know why?). list of subjects offered you can refer to KMS/KMB webiste for more details. *sorry tak rajin sangat malas gila nak attach link.wuu*

if I were to compare, A Level (AL) only 3 subjects for 2 years. for me its more to exam oriented. like if student Malaysia yang dah biasa dengan Malaysia punya curricular yg more to exam oriented,haaa its like that. (doubt that? still susah jugak lah kan tapinya, sesuailah dengan level yg korang belajar as persediaan but that's how I see it). they have 2 exams, Advance Subsidiary (AS) yang diambil semasa semester kedua and A2 during the final semester. full points for AL programme is 15 points. ada juga yang kira grading A,B,C. kalau ada fail paper masa AS, boleh repeat waktu A2. yang itu confirm.kalau tak silap, final points for AL dia akan puratakan from AS and A2 grade. but one thing for sure in IB, there is no repeat.

IB RELATED TO MEDICINE/DENTISTRY?

belajar IB ni sama level macam matrikulasi sains/asasi sains. so no diff. some topics ada yang korang belajar on surface, and some belajar secara deep. thats for short lah. cuma nak menariknya IB ni ada CAS service iaitu macam volunteering project/curricular activities yang korang kena completekan within two years for 150 hours. TOK essay for 1500 words, and Extended Essay in which more likely a mini thesis written report for 4000 words. sounds crazy but hell yeah, I survived those things! :D

so far harapnya menjawablah kot?


kalau nak tahu maklumat lebih lanjut boleh cari my older post under IB tags. you'll find my ups and down doing IB in KMS, in which about two years ago.


well, kalau ada apa-apa nak tanya in details, you are warmly welcomed. do drop your queries at the comment box. I will try to respond as much as I can. :)


p/s: this post is a bit rushy. sorry bout that. I'm trying to steal my time as much as I can. heee

 
Images by Freepik