Pages

Sunday, December 13, 2009

nota dari DNA part 2

Damia Naquisha. Damai dan tenang sekali aku mendengar namanya. Pertama kali namanya menampar gegendang telingaku, seolah-olah semacam aku sudah mendengar namanya sebelum ini. Ya…aku pernah bertemunya barangkali. Wajah gadis penuntut jurusan perubatan itu ternyata sukar muncul diruang maya benakku sehinggakan aku gagal mengingati walau secebis rupa parasnya. Kata Faqar teman sebilikku, Damia merupakan seorang pelajar yang low profile. Dia tidak suka menonjolkan dirinya dihadapan teman sekampusnya dan juga jarang melibatkan diri dalam kebanyakan program yang dianjurkan oleh pihak kolej melainkan apabila ada keperluan bagi dirinya untuk turut serta. Patutlah aku tidak mengenalinya…kataku di dalam hati. Ditambah pula dengan status dirinya sebagai pelajar yang mengikuti program persediaan yang agak kritikal berbanding dengan diriku,membuatkan dia jarang bersosial seperti pelajar-pelajar yang mengambil jurusan lain.

Aku faham. Pelajar yang mengikuti program International Baccalaureate (IB) memang sentiasa sibuk dengan dunia mereka. Seperti Adif yang mengambil kursus tindikan. Mahu jadi guru biologi dan kimia katanya. Posisinya sebagai pengerusi kelab Pemimbing Rakan Sebaya dan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Kolej memerlukan masanya banyak dihabiskan di luar bilik. Kadangkala, selagi maghrib belum menjelma, jarang sekali aku melihat Adif tersadai kepenatan di atas katilnya melainkan hari minggu. Kasihan juga aku melihat Adif. Namun,hanya simpati yang mampu kuluahkan dan dalam masa yang sama bersyukur kerana tidak sesekali terjerumus ke dalam program yang aku boleh katakan agak menyeksa jiwa itu.

Suatu petang,aku berjalan bersama-sama Faqar menuju ke gelanggang bola keranjang yang terletak berhampiran dengan dewan kuliah di blok akademik. Sewaktu aku berjalan dan berbual-bual kosong sambil melantun-lantunkan bola ke atas jalan,kelibat dua orang pelajar perempuan yang melewati pintu pagar blok akademik dari jauh sudah kelihatan. Sah..budak IB ni! Getusku perlahan. Dah lewat petang camni la baru nak balik bilik. Sibuk print lab reports yang tak ada penghujungnya tu, tah apa kebenda pasal CAS program la, study group laa..segala macam mak nenek kena buat! Ngomelku sendirian.

“ Plup!” pendrive milik salah seorang gadis yang berjalan beriringan dari arah yang bertentangan itu terjatuh. Disebabkan oleh keadaan permukaan jalan yang agak landai,maka pendrive tersebut menggelongsor lalu terkena kakiku. Ku lihat gadis itu bergegas menuju ke arahku dan seraya menunduk untuk mengambil pendrive kepunyaannya. Namun, tanganku lebih pantas bergerak. Aku tunduk lalu menyambar pendrive di atas jalan itu sebelum sempat dia mengambil pendrive tersebut.

Gadis itu terpana seketika melihatkan pendrive miliknya berada di tanganku. Aku lantas menghulurkan semula alat penyimpan data itu kepadanya. Gadis itu tidak mendongak sedikitpun. Dia menadah telapak tangannya yang putih melepak dan lengan kurungnya yang dilapisi oleh stoking tangan berwarna hitam menandakan dia mahu haknya dikembalikan semula kepadanya. Digenggam kemas telapak tangannya apabila pendrive tersebut sudah bertukar tangan. Erat. Takut jatuh lagi agaknya. Aku tersenyum.

“ Err..thanks. “ segera gadis itu berlalu pergi. Aku tercengang seketika. Mak aih…bapak sombong minah IB ni! Kerek gila… Aku memerhatikannya dengan pandangan yang sinis dan tajam sehinggalah kelibatnya tidak lagi kelihatan setelah dia dan rakannya itu memasuki pekarangan blok Aisyah.Faqar yang berada disampingku sedari tadi terus menepuk bahuku.

“ Woi, kau apa hal? Takkan sangkut ngan minah tu kot? “ senda Faqar.

“ Takde la bro, aku bengang gak la ngan minah tuh. Bapak kerek kot. Kau dengar tak cara dy ckp terima kasih kat aku tadi pun? Dah la tak tengok muka aku langsung…Thanks… “ kataku sambil mencemikkan bibirku dan mengajuk cara gadis berbaju kurung rona biru itu mengucapkan terima kasih kepadaku tadi.

“ Weh sengal, tu la Damia. Damia Naquisha yang kau kecoh sangat tanya kat kitorang dulu tu…” balas Faqar kemudian dengan riak muka yang selamba. Aku membuntangkan mataku ke arah Faqar.

“ Apasal la kau tak cakap ngan aku siang-siang?? Aku punya laa nak tau minah tu yang mana satu. Dah la aku jarang jumpa budak-budak IB. Macam kau lain la,boleh hari-hari jumpa. Budak IB jugak.Kau ni, memangla…” terselit nada kekesalan di hatiku. Kalaulah aku tahu dia tu tadi Damia, alahai….

“ Siang lagi la ni. Bukan malam. Maghrib pun belum. Apa la kau ni. Weh mangkuk, Damia tuh budak most wanted kat IB list tau. Confirm semua budak IB kenal dia. Kau bajet ,budak-budak IB jumpa each other ke tiap-tiap hari? Aku budak biotek ok?? Si Damia tu budak medic!“ balas Faqar dengan nada yang separuh sakit hati.

“ Kau tunggu dan lihat apa yang akan jadi ngan Damia tu lepas ni. Seronok mengusik budak control ayu macam dia tu.Hehe…” usikku nakal.

“ Woi dah, tak payah nak bikin onar. Basket…basket beb!!!” Faqar menarik lengan bajuku menghala ke arah gelanggang.

Suatu hari kau akan kenal siapa aku. Ni Alfian la! Heh….

Saturday, December 12, 2009

nota dari DNA

Semester Dua sudah bermula. Terasa longlai kakiku untuk menapak semula ke kolejku yg terletak sebuat negeri yang cukup sinonim dan terkenal sebagai sebuah negeri yang penuh tradisi dan beradat bagi menyambung semula kuliah dan pengajianku. Satu semester telah berjaya kulalui, peperiksaan akhir Semester Satu juga telah kududuki. Keputusan? Ah,biarlah Allah sahaja yang menentukan. Cenderung untuk aku mengakui, aku sudah melakukan yang terbaik dan hanya Allah sahaja yang berhak mengukir segala keputusan yg bakal tercoret di atas kertas-kertas peperiksaan yang telah kucontengi dengan segala formula matematik, hukum-hukum fizik dan kimia. Segala ilmu dibenakku telah kumuntahkan dalam kertas-kertas yang bakal diperiksa oleh guru-guruku. Alfian,redha sajalah! Desisku didalam hati.

Melangkah masuk ke blok Farabi,aku mengatur langkah sendirian sambil menggalas beg sandangku yg berisi pakaian dan buku yang ku bawa pulang untuk ditelaah pada cuti semester yg lepas. Langkah ku atur menaiki tangga satu persatu untuk ke bilikku yg terletak di tingkat dua itu.Aku menjeling jam ditangan kananku. Jarum pendek itu menunjukkan angka 12 menandakan ketika itu sudah pukul 12 tengah hari. Menerjah masuk ke bilikku sambil mengucapkan salam, kulihat Adif sedang mengemaskan buku-bukunya diatas meja. Awalnya mamat ni sampai…getusku sendirian. Adif hanya meleretkan sebuah menyuman melihatkan aku.

“Kau bertolak dari Kedah pukul berapa?” tanya Adif.

“ Malam semalam. Pukul 10.30 malam. Aku sampai Seremban pukul 6.30 pagi. Masuk surau , aku solat subuh. Then, aku tertidur sampai pukul 10 pagi tadi. Lepak-lepak kejap,cari barang sikit baru aku gerak balik kolej. Kau sampai pukul berapa? Awal pulak. Bukan selalu muka kau ke yang payah nak balik awal? Faqar pun belum sampai lagi..” balasku sambil mengerling ke arah katil yang terletak berhampiran tingkap dan menghadap ke Dewan Makan kolej. Masih kosong dan mejanya juga masih berhabuk. Tanda si pemilik katil, Zulfaqar yang merupakan seorang lagi teman sebilikku yang belum sampai.

“ Balik awal? Biasa lah bro, semangat sem baru.Hehe…Ala Faqar tu, rumah dekat takpe lah sampai lambat pun. Apa nak kisah? Weh,cepatlah kemas katil kau tu. Lepas tu kita kuar cari makan. Apa perut kau tak buat konsert ker tengah-tengah hari mcm ni? Aku belanja. Cepatla !” gesa Adif.

“ Cantek la weh. Tak sia-sia aku bela kau jadi roommate aku selama ni..hehe!” aku menyeringai ke araf Adif. Ku bersihkan segala habuk-habuk yang melapisi tilam dan meja belajarku. Kemudian aku masukkan baju-bajuku ke dalam loker dan segera ku kunci semula.

“ Dah siap. Jom gerak!” aku mencuit bahu Adif. Adif segera mencapai dompet dan memasukkannya kedalam poket seluar jeans berjenama Levis yg dipakainya. Selepas mengunci pintu bilik, kami bergegas turun ke pos pengawal dan menerobos masuk ke dalam perut teksi yang sedia menunggu kami di luar pagar kolej setelah kudail nombor perkhidmatan teksinya sebentar tadi. Teksi itu terus meluncur laju menghala ke Seremban Parade,destinasi yg kami ingin tujui.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Bergelar sebagai salah seorang penuntut yang bergelumang dengan ilmu kejuruteraan, aku amat meminati subjek fizik. Subjek itu, boleh kuibaratkan seperti teman wanita keduaku. Teman wanita pertama? Sudah pastinya, pasukan bola sepak kegemaranku Manchester United! Memiliki seorang girlfriend ataupun awek sewaktu tanggal umurku baru mencecah 19 tahun,ku rasakan begitu awal. Bagiku, with a great knowledge and education,itu yang mahu kujadikan modal untuk aku mendapatkan seorang suri dihatiku suatu hari nanti. Kini adalah masa yang aku tidak mahu sia-siakan untuk menjana modal-modal tersebut. Tetapi tidak kunafikan, dalam kesibukan dan keghairahanku menuntut ilmu, boleh dikatakan aku lebih relaks jika dibandingkan dengan rakan-rakan sekolejku yang mengikuti kursus kedoktoran mahupun pergigian.

Hari ini,masuk minggu ketiga sesi kuliah telah berjalan. Keputusan peperiksaan semester lalu pun telah selamat dikeluarkan dan ditampat di papan kenyataan semasa. Kecoh sekali suasana dihadapan papan kenyataan pelajar tersebut yang dikeremuni ramai untuk melihat keputusan masing-masing. Ku mencari namaku dalam senarai. HANIF ALFIAN BIN HISHAM AZIZI. Nasibku baik kerana aku berjaya menempatkan namaku antara sepuluh pelajar terbaik kolej yang mengambil kursus kejuruteraan. Terima kasih Ya Allah!

Ku picingkan mataku melihat senarai keputusan sepuluh pelajar terbaik bagi setiap kursus yang ditawarkan dikolejku itu iaitu perubatan,pergigian,perakaunan,TESL dan juga tindikan serta bioteknologi. Rata-rata pelajar yang tersenarai itu ku kenali,kerana kolej ini tidaklah begitu besar dan hampir aku mengenali seluruh pelajar yang mendaftar pada semester yang sama denganku walaupun kami ternyata mengambil kos yang berlainan. Namun,iris mataku tidak berganjak sedikitpun apabila aku melihat sepotong nama yang tertera dalam senari pelajar yg mengikuti kursus perubatan. Sungguhpun namanya pernah kudengari namun, pemilik nama itu sungguh tidak aku kenali dan tidak pula aku dapat mengecam wajahnya dalam keramaian pelajar yang membanjiri kolej yang tidaklah sebesar mana ini.


DAMIA NAQUISHA BINTI AZAHAR. Siapakah dia??

Wednesday, November 18, 2009

yesterday,today n tomorrrow....

semalam...
bru dpt a box of chocolates from MFM....
eheheh...
currently tgh sit for final exams..
gile laaa...
math dh confem hancur petang smlm..
nama pon HL kn..higher level..
tinggi sgt..confem gayat~!!!!
hahahahaha

today...
ptg td physics SL pulak carik pasal...
what the heck...
saya rasa mcm mau p kawen saja..
xmau amek paper fizik lg dh..
xsampai hati *or tak sanggup
lg nk tengok paper fizik lg..
tidakkk...
tidakkkk...
tidakkk..
tolonglahhhhh...
it was a disaster!!!!!

roomate saya ckp..
xpelah..kita g manipal ajer...requirement for manipal dy xnak pon fizik tuhh..
hah betul...

tp
saya dh menangis jugak ptg td....
paper ituhhh...
sungguh bersih dan suci masa sy handed back to the cikgu-yg-jaga-peksa...
arghhhh...i juzt cant write a single word!
sebab xtau nk tulis apa...*sbb soalan pon saya xfhm dy nak apa tah~!!!
geram gle!!
geram...
dan gerammmm lagikkK!!!!

esok...
paper bio lak menanti...
BIOLogy...HL...higher level
paper 1 and paper 2...
hope a miracle would happen tomorrow...

Tuesday, November 10, 2009

booster dose=lazy sickness...

kinda pissed off with all the things that happen around me lately..
tah laa...
seems like...my study have turned to be upside down...
markah test asek dpt low and lowest...adohai..
tulah lisa...blaja lg maen2~!!!
results of facebooking...
ni yg payah bila dah addicted to sumthing..alahai..
nk kne puase facebook kot...;p

ohh lisa..peliss laah kamoo..
study laa~
study1000x!!!!!

MFM pon dh xlrt nk bising n membebel2 setiap hari...
suruh sy blaja..

LIS...STUDY LAAA...NANTI TIME JWB EXAM,KNTOI XLEH JWB..MULA LAA NK NANGES SANA SINI..MERAUNG XTENTU HALA...SAPA NK PUJUK...??ORANG JGK NK KNA PUJUK DIA....HUUH

*biaq p laa...tamao pujuk sudah laa...kmi p teghiak kt orng len pon xpa...huw~~=.="


sy nk blaja tp(*tgk tu ada TAPI2 lg...)
mcm xbergerak2 jer...ohho
i need a booster dose..
to overcome my lazy sikcness~~~~~

well...exam next week..
dah ade rase cuak yg terlampau uh..
sbb semms like mcm blur bila jwb solan..
seolah2 mcm xpenah blaja bende tuhh dlm kelas..
my most worrying subjects...

PHYSICS,MATH AND CHEMISTRY...
waaaa~~~
nak nangis....huuuu~

ya allah..mudahan2 berjaya lah cik lisa menscorekan dirinye dlm final sem 1 nie...
first battle sorng kt kms nie....this time without INTAN SOFIA yg nk teman sy study fizik sama2...
SHAK yg akan nyibuk gak every time sy nk study chemistry n math...
adohai2...
adohh...
missin' 'em soooo damn much~!!!

35 pt..here i come~!!!!

Sunday, October 25, 2009

SICK WEEKEND...=.='

adoh...
demam pulak..
dah dua thn lmanyer xdemam teruk2 cmnie..
smpai batuk2 bersin2 xhenti2..
haish...
leteh n penat ouh batuk2...
sakit dada ouh..
sakit tekak...
huw..;(

tp at the same time
berhujung minggu di rumah..
so walaupon xheaven sgt gara2 demam yg melanda nieh...
but still ada kt umh..
mengharung 6jam dlm keta dr sremban-kulim...
hadoiiii....

semalam..
sume klasmate sy kuar ke JJ pegi meronggeng2...
sume pegy excpt yg balik umh...
sedey...
SBB XDPT JOIN..
:(

next time xkire...nk pegy jugak~!!!!!

mlm nie...nk balik seremban dh..
naek bas pukul 10.30 mlm..
smpai seremban mebi dlm pkul 5.30 pg kot
omg...
dah laa sorng2..
pagi2..
xder org..
sedey lg...
;(

pagi td FIKRI call..lame dy xcall..
sgt sonok sembang ngn dy...
he is my potential savior 4 almost everything kt KMS...
dari part tolong printkan lab report...
sampai lah tolong jemput saya kt T1 esok pg...
so dy mmg terrbaekk~!!!
he's my kwn terrbaekkk laa~~!!!!
siyes... i miss him a lot..
;(

my fever dh kebah sikit kot..
batuk ngn selesema jer blom ada tnda2 nk surut...
prtang nie..nk g giant
masak2 sket...*skali skale kne gak practice skill..ngeh3*
nk buat spaghetti bolognaise la~!!
teringin nk mkn...craving 4 dat..
heee~

ok laa..
tangan terasa gatai nk menulis nier jer..
dah xder idea..

homeworks??ahh let it be..
IOP..lab reports n test physics next week??
zzzz.............=.='

Friday, October 16, 2009

less impact of momentum of IB stuff...

haha...*wink*!!;)

akhirnya setelah dua minggu berhempas pulas...mengorbankan weekend dua minggu berturut-turut bertapa di bilik menghabiskan lab reports yg berkenjah tuhh...sibuk mengalahkan mengarang surat nikah...haha!!*bahasa orng kedah naa...buat2 jelah paham*...akhirnya...
dan akhirnya...minggu ini berjaya juga saya bersenang lenang melupakan encik lab report pada hujung minggu!!!haha...seronok! seronok! dan seronok lah!!!!

tah apa angin monsun barat daya yg melanda...lab minggu nie xperlu anta report yg sgt merumitkan kepala otak utk menggoreng ayat dlm mengkelentong bhgian CE dlm assesment criteria lab report...DCP only!saya ulang...DCP only...DCP=data collection n processing...hahaha!!!dan seronok lagi!!yay..rasanya mau saja saya nk mengguling2kan diri smpai pengsan...haha

lab report yg menyerabutkan kepala otak...
lab report yg mengsengsarakan batin saya...
lab report yg blahblahblah....
hahahaha!!!!!!
*ada unsur anafora disitu...kah3!!!!

minggu nie...saya nk pegi mid...meronggeng bersama2 classmates sy yg cool...kih3
wonderful weekends..here i come!!!!
haha...
=)

Saturday, October 10, 2009

LAB REPORTS...

salam...
benci 1000X!!!!!
entah sebab apa walaupon sy merasakn diri sy semakin rajin skrg nie tp seolah2 homework yg saya dah buat xluak walau sedikit pon!!!geram seyh...lab reports...study 4 test n quizzes yg mcm nk terburai kepala otak...adohh...

lab report yg nk kne redo with teachers bg guideline apa yg dy nak and ape nk kne buat still okay laa...tp yg saya rasa mcm nk pegi menghantukkan kepala di atas bantal apabila disuruh buat lab repot,dah laa xbgi guideline apa yg dy nak...aleh2 tau2 kne reject jer..sape xbengang????saya cukup malas nk betangguh2 atau sengaja mepostponedkan keje2 lab repot...sbb keje tersebut akan semakin bertambah dan membuatkan hati saya semakin jauh dari membuat lab report!!
adohh....

apasal kelas laen xgadoh nk sibok pon redo lab repot diorng!!geram...dan geram lg!

you're an IB student,so u must be independent in order to find ways to do your lab reports...

saya cukup tertekan bila dengar cikgu ckp mcm tu,try to take it from a positive ways,tp xleh dah nk sumbat kat mane lg tah ayat yg positive tu!!!adesss...mengapakah...

dah laa...lab report ada 3 utk 3 subjek,phy bio n chemist!adohai..knapa laa phy6 sy kna amik jgk...saya nk jd dentist la!!!sy ingat sy dah xjumpa dah menatang2 fizik nie bila buat IB..tp jumpak jugak!!!huhuhu...

currently,i have 5 lab reports to do..3 redo n 2 for the week...
sorry weekends...
no more gayness since the lab reports have overtaken me from u!!

Tuesday, September 29, 2009

ERTI CINTA??

BRU-BARU NIE...ADA SEORANG SENIOR KMS MENGATAKAN CARA PENULISAN BLOG SAYA SEPERTI REZA...SUKA MENULIS PASAL CINTA...AHAHAHA!!!KAMI BUAT COLABORATION OK???BTW,POST NIE SAYA GRAB DARI MRSMSTUDENTS WEBSITES N SAYA RASA MENARIK NK DIKONGSI BERSAMA...

HEPI READING...=)

Cinta adalah gejolak jiwa dan emosi yang terpancar daripada batin manusia yang menampilkan rasa bahagia dan damai dalam dirinya. Perasaan ini mengeratkan seseorang dengan kekasihnya dalam perasaan suka, serasi dan sesuai. Cinta adalah ikatan roh dan hubungan kejiwaan serta intuisi yang berkobar dalam diri dalam berbagai-bagai bentuk ekspresi; seperti memuji, mencium, menghormati, menjabat tangan, memberi nasihat, mendakap, menghindari bahaya, memberi hadiah, menemani, menziarahi, menyimpan gambar ingatan, saling menghantar memo kasih hinggalah ke tahap hidup bersama...

Cinta itu terbahagi kepada tiga..
Yang tertinggi ialah cinta kepada Allah, Rasul, Agama dan Jihad fi Sabilillah...
Ini dipanggil Al-hub ul A'la...

Yang berada di tahap kedua...
Cinta ini dipanggil Al-Hub al-Ausat...
Cinta pertengahan ini berkaitan dengan individu, keluarga, masyarakat dan sebagainya...
Gerak hati dan perasaan manusia yang merasakan dirinya terpikat kepada orang lain dengan talian nasab kekeluargaan, persahabatan dan sebagainya. Cinta ini akan mewujudkan suasana rukun damai dan harmoni.

Tahap cinta yang ketiga adalah cinta yang bertaraf paling rendah, negatif dan memusnahkan manusia...
Cinta ini disebut sebagai Al-Hub al-Adna...
Contohnya cinta dan kasih kepada seorang yang zalim, diktator atau orang yang menganggap dirinya sebagai Tuhan..
Begitu juga kasih sayang, berahi yang menyebabkan seseorang bergelumang dalam maksiat dan kedurjanaan. Mencintai sesama insan melebihi cinta kepada Allah, Rasul dan jihad termasuk dalam cinta bertaraf rendah ini...

Cinta amat mahal takrifnya... itulah yang difitrahkan oleh Allah kepada hambanya... Cinta hanya tertulis pada perkataan tetapi gagal dilihat pada zahirnya...Kerana cinta itu tanggungjawab dimana wujudnya kesetiaan dan kejujuran di dalamnya dan ingatlah pada yang satu, jujur pada yang setia, kasih pada yang rindu, rinduilah pada yang menyayangimu... Cinta tak akan datang kalau tak dicari, cinta juga tak akan dapat kalu tiada siapa yang memberi.. tp mencari biarlah pada yang sudi dan bukan pada yang simpati...

RAYA DATANG LAGI...;D

salam semuanyer..

sebenarnya bukan malas nk menulis post pasal raya tp...disebabkan malas nk mengupdate blog n menaip..thats why tertangguh sampai laa skrg..haha!!!
well...da sepuluh hari syawal berlalu...im here back in KMS....meneruskan perjuangan yg masih belum selesai...*pe yg aku merepek neh??*...hahahaha...tapi ape2 pon...sepanjang cuti raya tu...saya nk meminta ampun dan maaf kepada buku2 serta assginment saya yg saya bawak balik sekali...yg kunun2nyerr nk buat time raye tuh*...;P...haha...saya xsentuh lgsg smpai laaa sehari before nk balik KMS baru terkejang2 nk buat homework!!!hahahaha...ngeks betul cik lisa kali ne...selalunyer xbuat pangai cmnie pon...haha..adakah cik lisa sudah bertukar menjadi seorang budak yg nakal dan malas buat homework???oh no..!!!!say no to it cik lisa...bawak2 laa bertobat...kembali kepada realiti yg anda seorang pelajar IB...no procrastination...*merepek lagi...hohoh*

cerita bab raya...hahaha...kali nie biasa saje...xterasa sgt pon keterujaan@kegedikan melampau nk celebrate raya...saya pulang dari KMS ke rumah lg 5hari sebelum raya..naek bas dr kolej bersama2 dengan budak2 kolej..xkira junior or senior...heading to utara...adalah sangat seronok!!!saya sebut sekali lg...sangat SERONOK!!

the next day kat rumah,bermula2 cabaran2 antara hidup dan mati*gla melampau hiperbola ayat*...nak membuat kerepek tempahan sempena raya..untuk pengetahuan korang,mak saya xbuat kuih raya tahun nie...dy bizi jahet baju raya saye,n jd distributor kuih raya kwn mak saya..at the same time,ambik tempahan kerepek raya..

ok ckp pasal kerepek kn...adehh....bygkn...7 kilo!!!!saya ulang...7KILO!!!!saya menguli...mencanai...n meleperkannyer..satu persatu...*mak tlg goreng jer*...hohoho...adeh..penat gila!!!tp best jgk...hohoh...

eve raya...mak saya sakit gigi...pagi tu asalnyer mak da plan nk buat rendang ayam...my peberet ever la!!!tp tetibe mak masuk dlm bilik...mengkantoikan saya yg kononnyer sedang buat homework*padahal tgh aktif berfacebooking*...;p..dan berkata..

-KAKAK,MAK SATGI NK P KLINIK GIGI,SAKIT GIGI LAA...TLG MASAK RENDANG...
-WHAT???MASAK RENDANG...SATGI MATI PLAK SAPA YG MKN RENDANG TU KALAU KAKAK YG MASAK..;P
-XPA..TRY LAA..BILA LG NK BLAJAR BUAT RENDANG...SENANG JA.MULA2 HANG...BLA..BLA...BLA...*explen cara nk masak rendang*
-FUH...AKAK TRY LAA NOO...KALAU XSEDAP,SAKIT PERUT JA...AKAK XTANGGUNG..HOHOH

maka..bermulalah cik lisa menghuru-harakan dirinyer kat dapur...ting2...berdecing-decing bunyik kuali saya masak rendang..gula garam secukup rase...kacau2...masukkan ayam..dan.....siap!!!hahaha...result: TESTING RENDANG DGN LEMANG SEWAKTU IFTAR LAST DAY TU,MAK SAYA CKP...RASANYA BOLEH TAHAN!!YESS...*anak mak dah lulus,boley kawen laa pasnieh eh??hahahaha..;p*

then,baru teringat nk jahit manik kt baju raya....dipendekkan cerita kerana manik bendalah tu...saya tidur pagi raya jam 4.30 pagi!!!lepas tu,pgi besoknyer...baru bertolak dari rumah ke penang...thn nie saya raya di balik pulau dlu...umh tok dah xder so...beraya umh sedara mara kt sana..mlm tu proceed ke kulim semula...

2nd day raya,proceed to perak lak..kali nie last raya saya ngn cikmie n her hubby b4 diorng berangkat ke japan..cik zali nk smbung PhD kt sana...hohoh...cikmie...silap laa aritu xclaim duit raye utk 3 thn pny..hahaha!!!

untuk pengetahuan semua...duit kutipan raya saya tidak langksung berkurangan sama sekali...saya ulang...TIDAK KURANG SAMA SEKALI!!!hahaha...walaupon ramai orng ckp standard muka saya nie mcm mak orang ker,dah overdose range nk dapt duit rayer ker...saya xpedulik...siyes saya ckp,dan saya ulang...SAYA XPEDULIK!!!hahahahaha..;p

lagi banyak laa yg saya dpt thn nie compared dgn kutipan dari tahun2 sebelumnyerr...wahhh saya sangat seronok!!hahahaha

tp pling best thn nie...ramai baby2 berkeliaran kt umah nenek sy kt perak...best sgt2...hahaha!!
kumpul reramai ngn kazen2 yg bajet hensem n hot...hahaha...
wel..overall,raya kali nie mmg happening laa!!
;D



Sunday, September 13, 2009

FASTING MEMORY...=(


puase kali nie...genap setahun saya tinggalkan kenangan berbuka n berpuasa di mrsmkp..saya rindukan zaman2 dlu...buka puasa sama2 ngn homeroom...betapa sy nak sume kenangan manis tu datang balik...berbuka ngn intan,shak,aini,anis,izatul,meemi n fathin..realy do make me crying when im thinking about them...=(




gmbar nie taken time berbuka puase ngn homeroom...year 2007.with cikgu rahimy n his wife...
to abang2,kakak2 n adik2 homeroom saya...
weh...rindunyer aku kt korang!!!!
sangat rindu pada intan,shak,amir acap,izati,izni,azizi,izzaty,azrief,azmil,lim,fareez and anis...;(

betul laa ckp orng...
one day...kita akan ketawa bila tgk balik gmbar2 kita menangis bersama2 dgn orng yg kite syg...tp kita jugak akan menangis bila tgk balik gmbar kita ngn orng yg kita syg sama2 ketawa...suatu ketika dlu...dan itu lebih touching sebenarnya...

these are my classmate...time berbuka posa last year...kt dm jer..
tp meriah...;p
waa...saya berbuka tahun ini tanpa kalian semua...;(


kn best kalau kita boleh berbuka sam2 lg next time...and i bet...
saya akan menangis terharu ketika itu nanti...
huk..huk..huk...

USRAH N UKHWAH BONDING...=)



apa yg korang nampak dlm gmbar nie??



wahh...makan dlm talam????

erm atceli...this photo is taken time bukak pose bersama2 kakak2 naqibah n grup usrah saya...rasanya sume ahli usrah grup saya ada xcept faz...ade dua talam..tp saya amik pic talam yang saya mkn jelah...satu talam ngn saya ada 5 orng...adibah,amalina,skeen,saya n baitul...
haha..
lauk tema hari tu adalah ayam..iaitu peberet saya...!!!haha

mmg seronokla mkn dlm talam nie...since it was my 1st time...so mcm agak kekok sket..haha..tp apepon,it was very fun...bonding rasa dekat sgt sesama ahli usrah...maen suap2...kongsi bekas yg sama time mkn...berkat tuh...haha,ended up...talam kami yg berjaya dihabiskan dengan licin dan jayanya..compare ngn 6 orang yg makan satu talam lg tu..ahaha!!




kat sini,bru saya knal erti usrah yg sebenar2nya tu apa...sblm nie..rasa mcm usrah tu satu kumpulan yg sangt membosankn...jumpa di surau...duduk..bincang pasal agama...then habis mcm tu saja...tp bila dtg kms...sume persepsi tu dh bertukar...seronok sbb kt sini usrah tu menjadikan bonding semakin kuat..rasa cm dekat sgt mcm adik beradik...frendship..pertukaran pendapat dan idea...byak lg benda yg boleh dibuat bersam2 ahli usrah n naqibah...n paling best,perbincangan x rigid..baru lah xbosan sgt!!!!

lastly,nk ucapakn time kaseh bebanyk kt kakak2 naqibah sy yg baek hati..kak farah n kak anis..sebab sudi dtg jauh2 dr aisyah ke balqis..semata2 nk bukak posa sama2...
then untuk roti john n kuih muih yg sangat sedap hari tu..*makan sampai sengkak perut*...heheh...

to ahli2 usrah yg satu grup ngn saye..korang mmg best...
thanks to skeen,baitul,adibah,amalina,ou,farhah,arina...
;D

nanti kita wat rombongan g makan2 kt bistro pulak yer???*xkire,kak anis dh janji kn??hehe*

EUREKA!!!


at last..jumpa jugak apa yg dicarik2 selama nie...
kasut wedges!!!
hahaha



last week saya kuar bershopping kasut raya with tipah,ninie and temah. temah yg kononnyer masa mula2 kuar nk cuci mata jer..last2 beli gak satu tote bag from terminal one...hahah!!

sampai terminal one,kitorang split..tipah nk cari selendang utk hari raya..hohoh...
saya ngn temah pusing satu shopping complex tu masuk every kedai kasut yg ada...
kuar masuk...kuar masuk...
banyak kali lak tuh...
gara2 saya mmg sgt cerewet dlm soal pemilihan barang2 yg saya nak...
(perfectionist sgt ker/cerewet??)
haish...sorry laa noo temah...mmg sakit kaki kalau berjalan ngn aku neh..haha!!

at last jumpa jugak apa yg ditarget...
masa tgh menerai kasut dikaki tu...
hehe..woho...
sangat tinggi!!!!
gayat jugak pkai heels nie...hooho

tp saya tetap nk jugak!!!yeah...melaram sakan laa raya thn nie...
walaupon xpt duit raye byk2 tpi saya xkisah...
boleh saya raya thn nie versi orng besar2@dewasa...
pakai heels,bli handbag,baju mcm mak datin...(hohoh tipu ajer...;p)
haha..(bajet ko kecik lg ker skg nie lisa....???)

lepas bayar...kebetulan tipah pon dh setel beli selendang...
kitorang pon gerak nk balik kms...

lepas dh beli tu baru terpikir...apa laa reaction mak tgk kasuk saya nanti??
*nk kne bunuh agaknyer...yelah...mak pon xpenah pkai heels tinggi2 cmtu...lawan tokey nampak???hahah*

tp xkisah la..
mak...akak nk jugak jadi orng besar...teringin pkai heels tinggi2..hehe

anyway..raya pon xsampai bape hari jer lg...budak2 kt KMS pon dh tentu sibok dok pack barang2 nk balik this coming tuesday after class...which means...lusa!!!wahhh~~~

ape2 pon...slmt berpose n salam aidilfitri yer...:D

Sunday, September 6, 2009

FLASHBACK AND SELF RETROSPECTION...

its sumthing like tearing my heart when seeing him in those pict with that gurl..
haish..why am i acting like this???
im the one who let him go..
im da one who let him suffers at the first place..
and..
im the one who being cruel,selfish and many other things that i might say that the fault is being blamed on me...

its unfair to him..
if im not willing to let him go..
my bad...
im the one who think that i deserve better than him..
i was so selfish...yeah...very selfish...
to make tat decision...
when making that decision...
im sooo determined...but i forgot something...
i forgot to consider that...
maybe...
that one day...
i will turn to him back...
cuz i realised how his presence had change me a lot...
almost entire thing in my life...
until now...
yes..
until now...

but now...
he's gone...

he had move on to a new life..
so am i..
and have to...

why now that i realised that i still need him??
its ok2..
i have to be strong..
i have to wake up,stand still and brace the life
and never do the same dumb mistake again!!!!

APPRECIATE SUMTHING BEFORE ITS GONE....
DUN EASILY LET A PERSON THAT REALLY LOVE YOU DOWN...CUZ ONCE YOU WANT IT BACK...IT WILL BE NEVER THE SAME ANYMORE...

the reality that i have to face is...
i've lost him...
forever...
not even as friend...

JANGAN CUBA MENCARI KESEMPURNAAN JIKA IANYA BELUM PASTI MAMPU MEMBAHAGIAKAN DIRIMU...HARGAILAH APA YG ADA DISEKELILIMU KETIKA INI...WALAUPUN KADANGKALA IA MASIH BELUM MAMPU MEMUASKAN HATIMU...

KERANA...
MANUSIA TIDAK PERNAH PUAS DENGAN APA YG DIMILIKINYA...
TIDAK MUDAH MERASA BERSYUKUR DENGAN APA YG ADA DI DEPAN MATA...
SEHINGGALAH IANYA TIADA LAGI...

sekarang...saya dah belajar satu benda dalam hidup ni...bukan senang kita nak hargai seseorang tu...bukan mudah juga kita nak tahu betapa pentingnya orang tu pada kita...sampailah dia dh pergi tinggalkan kita...sayangilah orang yg menyayangi anda,lebih banyak daripada anda sayangkannya...tetapi...itu dah cukup untuk anda merasa sangat dihargai,disayangi dan bahagia...percayalah...;D

Friday, September 4, 2009

NAQIBAH??HAISH...;D

salam...
to make it short and simple...saya mls laa nk cite knape sy dh lama xcompose blog..haha..sebabnyerrr...saya amatlaaaahhh xder kelapangan waktu...tp,sejak bulan pose niey,entah mengape lecturers sume begitu baekk hati belakeee..xder kasik omework bertimbun-timbun..hihih...
well..sejak bulan pose nie start..i think..a lot of things yg dah jadik n sangat2lahhhh menguji keimanan dan tahap kesabaran saya..huhuh..jenuh jugaklaa kn...haish...

tapi allah tu yg maha bijaksan...dia dah atur segala2 nya dengan baekk..segala yg berlaku mesti ada sebabnyer kan...bila dipikirkan balik,mesti alllah uji saya sebab nk bg kt saya pahala banyak3 bila saya boleh kawal kesabaran saya...waaa...soo...saya pon..no doubt...kte follow jer the flow ok??hehe

ermmm..baru-baru nie masa ninie,clasmet saya dtg lepak2 kt bilik...sibuk jugak dia dok bercakap yg nama dia naek kt notice board...list terpilih untuk menjadi naqibah...pemilihan dan potensi nk jadi naqibah itu dilihat dan dinilai oleh kakak naqibah grup usrah memasing laaa kn...saya dah gelak2n dia...hahaha!!!sebab saya rase bende itu sangat kelakar..hehe,tapi pape pon saya tetap rasa dia mememang layak untuk jsadi naqibah pon...

sampailahhh tiba2 didatangkan hidayah ke dalam hati saya,terdetik nk pegi tengok kt dlm list tu..kot2 laa...poyo2 lak tetibe nama boleh terrrrJADI naqibah..kah3!!!!
sarung selipar,kuar dari bilik...terus menuju ke notice board..yg memang exactly kt sebelah bilik saya..hehe...tenung punya tenung...tiba2...list dh last2 tu tertulis nama....

KHAIRUN NURLISA BINTI KAMAL....

waa...sumpah...saya menjerit on the spot...gila!!lisa jadi naqibah???dunia dah nk kiamat agaknya??weh tolonglaa..kalau lisa jadi naqibah...rosak anak orang beb...wuhuuu....

saya benar2 tak bersedia...ehh tidakk..bukann...saya sebenarnya dalam dilemma...sebenarnya..situasinya begini...mmg laa seronok bila dipilih menjadi naqibah..bergelar naqibah,itu tandanya orang percaya dengan kita,yakin kita ada potensi yg baek untuk berdakwah kepada orang...tetapi at the same time...tanggungjawab itu sangat membebankan..

mana taknya..kalau saya jadi naqibah...saya dah tak boleh nak buat nakai lagi..huhu..mestilah kne tunjuk contoh yg baek..supaya nama grup naqibah itu sendiri tak tercemar...tapi kalau saya wat bende pelik2,xelok,so tadak beza laa...kalau syaa jadi naqibah ke tak,sama jaa mcm orang laen...huhu

tapi kn,saya sendiri hairan...dlm hati saya nie tak terdetik langung nk tarik diri..redha..mungkin...sekadar dimulut jelah ckp taknak bila orang tanya..tp dlm hati...knapa ianya tak memprotes??tak faham betul....

haish...rumit...

Sunday, August 23, 2009

SEREMBAN--->PENANG SENTRAL...

salam sumer..
1stly,saya nk ucapkn selamat berpuase kpd smua yg beragama islam..
especially bg yg berposa laa kn...
haha..
to all gals,sape yg boleh pose pnuh,saya mmg respek kt anda laa..
hahahhaha..
ok..

sekian lama x post sumthing kt blog nie..
rasa cm dah nk berhabuk jerr..
bkn ape..
dgn homework blambak2...
study yg blum ade kesempatannyer..
tido lg..
haha..
lots of thing..
menghalang jari2 nk menari di atas keyboard nk compose blog...
sorry aa weh blog,
aku bkn xnak update kau..
tapi xdan aa~!!!

well...
hari ni,adalah hari kedua umat islam berpuasa...
bermakna..
hari kedua jugak saya berada di rumah~!!!(yay~)

nak cerita laa sikit..pengalaman pertama travel sensorang..
dari seremban balik ke utara...huhuh...

hari jumaat tu,selepas habis jer kelas math..(kelas amende,ade test kot...:p), tros bergegas nk balik ke balqis (kelas fardhu ain xder)...jalan balik ngn cik tipah,tbe2 bile sampai kt depan koop,lupe lak nk tulis nama kt hexagon,student nk beli lab coat...alamak...nk kne patah balik sensorang...cik tipah dah rushing nk balik kemas barang sbb dia nk kuar g ktm kul 2.30...mase nk patah balik tu,terserempak ngn daus,dy nk balik jb kul 2.30 ptg(jeles nyer aku,sbb bas aku mlm..tgh mlm pulak tuh..dah laa jauh..huhu~!!)...

dipendekkan cite...sesampai jer saya kat bilik,cik tqa ngn cik halwa dh sibuk mempacking brg...adoyai..ramai btul yg balik petang tu...sunyi lak rasa...dah laa balqis pon bkn ramai sangt orang..huhu...disebabkan bas saya mlm,so mls aa nk kemas brg awal2..so petang tu lepak jer kt bilik sambil online...haha

dh petang sikit...baru terhegeh2 saya mengemas barang...adoyai..penat betul...saya xsuka pack barang...balik sehelai sepinggang jer boleh x??waa..tp xbes plak kn..hurm kemas...kemas...kemas...then tetiba teringat sumthing yg spatutnya dibuat tp xbuat2 lagi...

SAYA KENA PHOTOSTAT HOMEWORK KT KOOP...~!!!!!

waa...dlm kehuru-haraan tu...saya pon pegy laa kt koop nk photostat bku..malang btoi nasebku..pintu koop dh locked...padan muka...mau xmau,terpaksa lah bawak balik buku yg tebaal2 xhingat tu sumbat kt dlm beg n heret laa sampai penang...waaa~!!!
mlm tiba...lepas solat magrib...cangak jap dlm bilik..since bilik pon dh kemas n barang2 pon dh siap pack...
syima mesej...

LISA,KITA KLUAQ KMS PKUI 9 TAU...JGN LAMBAT~!!!TKUT XDAN PLAK SATGI...

ok2 cik syima...bunyi jaa azan isyak,saya teros solat n siap..sedeh jugak...mlm pertaman ramadhan xsempat nk bertarawih...:(
naek teksi ke terminal 1 dlu,saya naek teksi dgn skeen n bihah...there were 6 of us yg balik ke penang sentral...SYIMA,BIHAH,SKEEN,ALIA FATIN,BECKY NGN IZZAH...kitorang pegy terminal one dlu sbb nk teman atom balik naek bas,cian dy sensorang naek bas balik parit buntar...huhu...

pegy terminal two...sesampai jer...tempat dy mcm agak mnyeramkan..huhuh~
mmg kat situ tempat bas transit penumpang,n then tros blah..bukannye terminal bas mcm kt terminal 1...adoyai...sementara nk menunggu tuh..kitorang pegy tujuh sebelas(seven eleven aa~~)...
beli kit kat chunky n makan bubur segera...tkut2 xsempat nk sahur esok..dah laa sahur dlm bas..sedeh btul..bas kitorang pkul 1130..ada lebih kurang dlm 45 min...becky,alia,izzah ngn syima p mkn kt kedai mamak...disebabkan saya malas nk berjalan...tapau aje...roti canai satu~!!!(kueh4)

pukul 1130 mlm,bas kitorang pon sampai...saya nek bas n berjaya duduk di seat yg betul...3B..syima agak bengang sebab sit dy kt sebelah saya orang amik...cian syima..xpe ah..janji ada tempat duduk pon kne bersyukur dh ok??erm...syima nk suh saya ckp kt orang sebelah saya suh bgn p duk sit laen..tp hajat tu terbantut sebab yg duduk kt sebelah saya tu senior kami kat kms(hahahhahaha~!!!)...dia pon nk balik penang jugak..

saya pon buat2 berani@peramah tgur kakak senior tu..maklumlah..kt kms,bkn sume kakak2senior friendly ngn junior,yg kat balqis lagi laa bleh rasa..sebab blok senior kt aisyah...kt balqis nie,gengn junior IB jer...herm...sembang punya sembang...kakak tu tanya...

-dik dlu sekolah mana?badlishah ka??
-yup,b4 p mrsm laa...knapa?akak badlishah gak ke dlu?
-akak bdlishah jgk dlu..mcm perasan jugak adik duk kt bad.tats y tanya...
-waa...akak duk kelas mana??
-knal **** x?syakir?redha?akak satu kelas ngn diorang laa..
-****???(terkedu seketika)...

anda tau the main reaspon why saya terkejut????
sebab kakak tu dlu adalah ex-gf kpd ex-bf saya!!!!
recall pnya recall..baru teringat yg ex saya dlu pnh gtau nama ex-gf dy b4 saya,..
xsangka mmg btul kakak tu~!!!
adeh..jadi senior kt kms laa pulak...wat a small world...aiseyh...

-adik knal ke ngn ****??
-erkk...atceli **** pnh laa 'kwn' ngn saya dlu...pasal akak ngn dy pon saya tau jgk..sbb dy pnh cite...
-ouh yeke??(ketawa)..ahah,cerita lama tu dik...
-(termalu seketika)..saya pny story tu pon lame dah...haha..b4 p mrsm lg..
-ouh,sama2 laa kita...tp xpe,skg nie pon dh bwk haluan masing2..akak pon dh xcontact ngn ****...
-haha...saya still contact ngn dy jgk...dy wat asasi perubatan kt UIAM...tp contact2 biase jelah...kawan...
-ouh...hahah(sama2 ketawa)

*saya ketawa sebab termalu,n motif kakak tu ketawa saya xtau plak knapa..hahah~!!

kitorang bertolak dr seremban almost 12a.m midnight...glerr...ta pnh travel jejauh selewat nie..tp nk buat cmner,..tepaksa jgk laa sebab nk balik punye pasal..
ayah call pulak..tanya agak2 kul bpe sampai...adeh sory la ayah,kakak pon tatau nk agak pkul bape sampai...1st time balik laa..tp dlm pkul 6 cmtu sampai aa kot...

dalam bas sebab bosan gle nk mati,saya pon online laa kejap pakai broadband...haha
line burok siot..so dengan bengangnyer shut down lappy n tros tido...cess~!!!
ati,alia ngn bihah kt blakang saya sedap jer tgk cite syurga cinta...

dlm pkul 215 am,saya terjaga sebab bas tu stop kt hentian simpang pulai...driver tu ckp...sila sahur siap2..kejap lagi mungkin xsempat nk sahur...adess....saya pon apa lg,tros baham roti canai yg di tapau td n bedal becky pny mee goreng...hahah...then tido blek,sempat mesej ayah bgtau dah sampai kt simpang pulai...dy ckp,1 hour b4 sampai penang inform dy balik..i said..ok~!!!

next stop..saya terjaga...jeling jam kt tangan..pkul 5 pg...dah sampai penang rupanya!!!saya berkata2 didalam hati..mati laa ko lisa...sbb ape???sebab terlupa nk inform kt ayah kau...adeh jenuh aku nk tunggu sorang2...

disebabkan kesilapan teknikal yg berlaku,hampir dua jam jugak terpaksa nk tunggu ayah dtg amik kt penang sentral...sebab 1st nk biar ayah sahur dlu,tunggu masuk waktu subuh n solat then baru dy gerak dr umah..utk pengetahuan,umah saya kt kulim n about 30 min jgk laa nk ke penang sentral...adesss
dh laa dgn hujan,sejuk pagi2..xpakai sweater...adeh..keadaan dan rupa diri saya sangat menyedihkan...waa~!!!

dlm duk tunggu tu..tbe2 ade sorang brader dtg approach..gaya biasa jer...
saya seram jugak...ntahlah..mmg rasa xsecure kalau sorang kt tempat public...
(waaa...cuak jgk dibuatnyer~!!)

-dari tadi sya perhati lama jugak duk tunggu sorang nie,nak balik mana??
-kulim.(takut...:(
-dari mana?ngn beg byk2 nie..??
-seremban,kms.balik cuti...(takut lg..)
-kms?matrik ker?
-x.IB..
-oversea prog tu kn??aiseh budak pandai nie...tp IB bkn kt KMB jer ker??

eh tau pulak mamat nie...mesti orng educated jgk ni...tgk gaya pon macam bkn orng biasa2 nie...???

-tau ker pasal IB prog?
-tau jgk..adik saya kt kmb bgtau..tp lama dh...
-ouh...(tertarik nk bersembang)
-so amik kos apa...nti mesti fly jauh nie...(ramah)
-dentistry...bounded india...knape??
-aik??ib pon ade dentistry ker?yg saya tau medic ngn engineering jaa..
-IB ada byk prog laa...
-ouh..btw,saya bru grad masters saya dr uni of manchester,uk..
-ouh..hebat..(pergh bapak aa~!!!)

disebakan orng nie mmg btul educated..rasa terarik nk bersembang...
speaking pon hebat jugak..
orang yg duduk kt sebelah saya cm tercangak2 jer tngok sy ngn dy duk speaking..
hahahha..
(lisa...tayah perasan ok...english ko grammar pon berterabur..haha~!!)
seems like dy byk tau pasal IB,so agak sronok borak ngn dy..
haha..
sementara nk tunggu ayah dtg amik kn...
hehe..

plus,dy pon nk balik kulim jugak,,,
then perbualan km stop bcoz bas untuk balik ke kulim da sampai..saya tolak pelawaan dy utk balik sekali sbb saya ckp ayah saya nk dtg amik...then dy pon bg slaam n wish gudluck n strive 4 IB program..dy pon naek bas...

saya bergerak pegy ke surau...cari surau nk solat subuh...pas solat,ayah pon dah sampai,tros naek kete...then sesampai je kt umah,dlm kul 8 cmtuh..tros menjunam atas katil....5jam jugak laa...hahhahahaha....~!!!

itu jer catatan jurnal xrasmi saya...pengalaman pertama balik dr kms ke penang..
nway,its fun...n menarik...xpect the unxpected..whats going to happen on us is sumtime quite ironic...hehe!

ok guy...have fun..
for kms student..slmt bercuti saya ucapkan..
buat teman2 di mrsm kubang pasu n yg lelaen juge...
slmt berposa...

see u in da next post...bye~!!!
mmuahh..lotsa luv 2 ol~~~
:-*

Friday, August 7, 2009

USRAH PERDANA 2009...

salam..sumenyer~!!!
:D

well...hari in 15 syaaban..
bermakna..
15 syaaban=hari nisfu syaaban!!!

so ramai gila laa berpuasa sunat hari nie...
satu kolej rasanya...
bguslah..
:)

so..berbuka pon ramai2 td..
gurls senior+junior kt Dewan Tun Hussein Onn (DTHO)..
lepas solat maghrib secara berjemaah..
ada plak usrah perdana...
title yg sangat menarik untuk dibincangkan...
CINTA AKU DAN DIA...

hehe..lebih kurang mksudnya disini...
ade laa..perbicangan yg melibatkan isu hot n panas nie..
iaitu..isu couple..
ade ke takder sebenarnya couple dlm islam nie??
cinta islamik laa konon..
cinta ana ente??

so..hangat jugakaa topik td diperbicangkan...
mcm2 pandangan..from senior n junior...
beza suka dan cinta laa...
haha..

tp in realiti..mmg fitrah manusia laa ingin kan rasa cinta tu...
or suka kan seseorang...ngee~ ;p
tp...satu quotes yg saya blaja mlm td lepas balik usrah tu...

belajarlah mencintai diri sendiri sebelum mencintai orang lian..
dan sesungguhnya..sebelum mencintai diri sendiri..belajar lah dlu..
bagaimana mahu mencintai allah...

terdetik jugak di hati saya...
couple?cinta?suka?
erm..complicated untuk dirungkaikan..

tp
apapun tetap bergantung kepada pendirian dan pegangan masing2...
asal pndai n tahu menjaga fitrah di antara kedua2nya..
mampu mengawal nafsu dan perasaan...
dan disalurkan dengan cara yg betul dan berhemah..
cinta itu sebenarnya indah..
hadiah teragung daripada tuhan adalah perasaan..CINTA

Saturday, August 1, 2009

SNEEZE?????

salam peeps...
waaa...
i cant pull out my mask rite now...
i kept on sneezing since tiz morinng...
it became even worse...
since the last 3hours...
every 30min..i'll sneeze..
waaa....~!!!
=(

so tired..
tired of sneezing...
huhuh~

Friday, July 31, 2009

REPEKAN KUSUT YANG SPONTANEOUS...

penat..letih..

tertekan dan tensi yg xlah begitu melampau...

itu saja yg mendescribekn diri saya sekarang...

huhuh

pressure sbg IB student mula membahang...

huhuh...

saya mencuba untuk serius dlm belajar....

tetapi seolah-olah

i juz cant cope with tat..

tatau nape...

environment clasmate yg begitu rajin membuat tugasan...

menambahkan lagi tekanan yg sedia ada...

lab reports and the quizez...

stuck~!!

im stuck oledi mehh...


holding the post stuff...

here it is...

im the vice president of culinary club,being the mentee treasurer and as well as the class secretary...

hahaha

(mcm tah ape2 jer jawatan)...


now..my nose gatal nk bersin...

but..

i could not sneeze all the time..

huuhuu...

tapi i xdemam pon..

or my body temp increase pon tidak...

(ouh adakah ini simptom H1N1???)

tidak bukan???

(tidak~!!!!)


now..

in 5minutes more

im going to sleep

this weekeend ended up menjadi penunggu bilik yg berjaya...

hahah....

malas nak kuar(no money)...

homework berlambak2... =(

study for math quiz...

im all alone this weekend...


one roomate blek umah makcik dy kt shah alam..

n another one terlibat ngn IB seniors megaproject at kg. bayai...

3 days n 2 night free vacation in kg. bayai(buat social work...)

(pergh!!!!bley claim CAS hour tu cik kak...hahaha~!!!)


ok...

sorry for the nonesense entry...

(juz wanna express myself)

hahah~

daaa!!!




Sunday, July 19, 2009

LISA DAN BALQIS...


sorry...
lama tak update blog...
i was so busy...
yet..
smpaikan xde masa nk update blog...
hehe..

kelas dh mula..
so..homework n assignment pon dh start melambak2...
adeh...
tp itu biasalah kan..
student life..normal thing laa tu..
tp insyaallah..
macam kakak2 dok cakap...

TADAK LAGI ORANG YG MATI BLAJA IB,DIK...


dont ever2 procrastinate your work..
itu saja petua..

hehe..
juz strive btul2...

ni pic bilik saya...
saja nk show off...
sebab kawan2 saya yg duduk di blok aisyah ckp...
blok diorang xsechantek blok balqis..
(wah2..bangga sebentar..keh3)

atceli...
blok balqis ni asal namanya blok burhanuddin...

which means...
ni dulu asrama lelaki la~!!!!

tp tah macam mana...tahun nie..
intake pelajar perempuan terlalu rama$i..
so penempatan di blok burhanuddin terpaksa diberikan kepada pelajar perempuan...
bagi menampakkan ciri2 blok perempuan..
lalu ditukarlah namanya kepada BALQIS...

hehe... :P

TAPI...

yang sedehnyer...
blok nilah yg paling jauh dari segala2nya...
terutama sekali ngn blok akademik aa...
koop pon jauh...
dewan selera pon lebih kurang laa...
surau jer yg dekat sket...
(ahaks...ada hikmahnya cik lisa oii...)
tp takpe..
sekurang2nya...saya bersyukur...
hehe...

nk pupuk rasa cinta pada KMS start dari sekarang...
(alamaks...poyo pulaks...hik3)




katil saya yg dekat dinding tu...




meja saya...




katil saya...(sorry ada cop mrsm kubang pasu pulak...hehe..takpa..saya bangga!!! :P)




locker...(rendah sket laa dr yg saya dapat kt mrsm kubang pasu..tp takpa..saya bersyukur..!!!hehe)

ok babai~!!!

:D

Saturday, July 11, 2009

MD 54...

ahaha...
salam peeps..
well kms..
tak tau dh nk tulis pasal ape...
well
i think nk cite laa sket..
pasal my classmate...

hehe...

there are 19 of us...
6 boys and the other remaining 13 are those cutie girls..(including me..of course..hehe~!!)
:P

boys...
we have..
KAMAL,SYED,HIJAZIE,ADIB,FAEEZ and as well as HANIF...

p/s: SYED is the class president..ahaks..XP

girls...
there are...
BAITUL,NINE,AQILAH and ATIQA...
including TIPAH and TEMAH...
FARAH,BELLA,SYIMAH,SYARA,ROHIL,SYIDAH...
and last but not least...

its me...~~~~!!!
LISA!!!!

vice class press is FARAH...the treasurer is KAMAL while me myself as the secretary...(wah2...sungguh sengal...huhu~!!)

haha..
so far..
the guys and the gurls are really cool and fun...
haha
seronok..sangat mengujakan being in this class...

so far...
our class has been placed at WP1(blik dekat wisma pelajar)
i think..
this is the first time i had my class..
that below it..
is the dewan selera...(cud u believe tat???well...in kms..expect the unexpected..haha!!!)
wat to do,since the college is out of classes in the academic block,then we have to had our temporary classes on top of the dewan selera...which means...the wisma pelajar as well...

here are the list of teachers tat will be teaching my class...
future dentist and doctors...
hehe

BM-pn. azizah
BI-ms. mazrah
MT-ms. azian
TOK-ms. hindon
CHEM-ms. amim
BIO-ms. foziyah
PAI-ustz. sofi
PHY- STILL UNKNOWN(cuz the teacher didnt enter the class yet..hehe~!!)


here are some of the photos tat i took..
secara rahsia..masa cikgu x masuk kelas..
haha(paparazi laaa plak...)











sorry..pict of the guys..
culdnt be taken on tat time
haha..
because they are sitting at the front..
may be sum other time okiess??

ok..tata~!!!

Tuesday, July 7, 2009

battle as IB student...

erm..
tomorrow is the day...
i'll be entering my first class in kms..
the battle begins tomorrow...
striving hard to achieve the best result...
as the pengarah said before...
the only number dat an IB student should imaginate is..45...
the magic number...
insyaallah...
i'm gonna hav it..

ok..
i got class MD54...
medic student bounded with the dental students...
altogether with all my mentee members...
there are 10 uf us..
plus a few students more..
n i'm assuming..my class is gonna having about 18-22 students
i guess...
hee~!!

i'll be taking 6 subject...
malay,eng,math,bio,phy and chem...
3 at SL and another 3 are at HL..
wuhoo~~

i juz remember a few of them..
who is going to be my classmates..
haha

rohil,temah,kamal,ijaz,faez,shimah,bella(my toiletmate as well..haha..xP),tipah,aqilah,farah...
n fikri azzim (kawan terrbaekk sy)..told me tat...
the syeikh arab is also going to be my classmate...
ahaks...
well...
juz wait n see tomorrow
wats gonna happen with my classmate..
still a mystery..
it will be revealed soon..
haha

taman tasik seremban


petang td...
buat pertama kalinya dalam sejarah selama seminggu saya berada di kms...
1st time kuar dr kolej...
g jogging2 area taman tasik seremban...
haha...
sonok jugak...

memandangkan saya tidak berminat untuk terlibat dlam latihan pemilihan wakil dalam KASUKMA...
so..
saya pon dengan bangganya kuar berjogging bersama dengan roomate saya...
dengan ditemani beberapa orang lagi rakan2nya yg sporting n gile2 banget...
haha~
sumpah sengal betul diorang sume ptg td...

kononnyer..xjauh dr kolej..
mmg aa..
kalau naek moto or kete mmg aa rasa dekat..
kalau berjalan kaki..
rasa jauh aa gak..
hehe...
berjalan jer pon dah berpeluh...
so saya n bebudak laen decide untuk berposing sakan jer di taman tasik..
haha

(jadi laa...aim nk berpeluh jer~!!kuang3...)

so..
lots of photo have been taken..
here are some of it...

terlibat di tempat kejadian:

tiqah,piqa,atom,fatin natasha,ween wink,anis,sal n syara...
:D




strike da pose...~!!!





so far..mmg sg best out td..
sebenarnya..
kt kms nie..
hari2 bleh kuar..
esok plan nk g shopping mall pulak...
200m jer jalan kaki..
about 10min aa..
hee~!!








Sunday, July 5, 2009

orientation in kms...


malas nak menulis...
penat..
leteh..
xlarat..
sengal2 bdn pon ade jgk..
haha..

anyway..im in kms now...
manage to see evry1 that i've been looking 4 thru the ym...
eka n hazy now is my closest partner..
g mane2 pon ngn diorang jerr..
hehe..
cume..
dba jer blom dtg lg...
she'll be coming tiz 12th july...
(xsabar)hehe

my roomates ade 2 orang..
one from mrsm tgb n another is coming from mjsc langkawi...
atiqah and halwa..
both taking dentistry as i am...
haha..(diorang pon bleh thn jgk aa thp sengal..hehe~!!)

i'm in the same grup as farhah n diba in the usrah group...
but not in the same class...
hehe

erm orientation..
biasalah tu...
full of ceramah n all..
but today..(saturday,4th july 2009)
is the most tiring day...
start with the KMS endurance in the morning..
until the memorable night performance till the midnight...
haha

but pape pon..
it was very fun..
damn..xtremely tired...
i got Group 4..
(WHICH WE CALLED OURSELEVES AS THE FANTASTIC 4...HAHA~!!)
tahap sengal xtau nk ckp camner dh..
so far...
this grup sgt okay n sporting jugaklaa...




once again...
group sekali ngn farhah lg...
hehe..(jodoh agaknyer??)




aima sgt cool...
suke dier...
hehe...

senior is very2 nice...
hoping..
sonok dpt blaja kt sini...
eheh~

ok terlalu letih utk menulis...
jumpe lg di post seterusnya...
bye~!!!


Monday, June 29, 2009

PREPARATION KE KMS...


salam...
hi there peeps..
today is the most tiring day...
doing all the last minutes shopping since this morning...
packing belongings(dem..sunggunh memenatkan...)
plus,im fasting today..
warghhhh~~
huhu
signing up any document that havn't been settled yet..
wahahah~
yet still i want to post something in this blog..
as what i've promised..
hehe

okeh skarang saya yg mula merasa sengal2 badan...
sengal segala benda...
so..mlas nk menulis byk2..
berikut adalah sedikit gambar buat tatapan semua
berkaitan pereparation saya ke kms soon..
to all kmsian...
especially the sengal geng...
EKA,FIKRI,DBANOH....
kita jumpa di sana ya..
can't wait to see you guys..
waaa
terujanyer~!!!


ni adalah cadar saya..(mungkin corak kelihatan agak buruk..haha~!!!tetapi nk bg matching dgn blanket yg saya bwk punya pasal..terpaksalah..ermm)



(ni baju kurung saya jer satu beg nie..skali ngn tudung...ada la...dlm..10 pasang...byk ker????wek2...)



(ini stock makanan sy..terpenting..haha..keperluan asas..kih3~!!!)



(slipar saya...cap tulang ikan..keh3..nk wat apa lg?selipar jamban saya lahh~!!! mau tnya lg ka??)



(sport shoes laa nie..sengall~!!)






yg ini plak..adalah toileteries sy...hehe




(baldi bawak dua...so for eka,yg pink tu utuk dobi senirik,yg merah tu..dobi berbayar..hehe~!!!)


so semuanya dh selesai sekarang...
dan inilah hasilnyer..




so..
i think i'm ready...
KMS...here i come!!!!
yeahhhh~!!!!!






PENYESALAN YG TERLEWAT...(part3)

“KISH,BUAT EXAM ELOK-ELOK!MAMA HARAP SANGAT-SANGAT…,MAMA DAPAT TUNGGU KEJAYAAN ANAK MAMA NANTI…”Bagitulah ayat yang tertera di kertas itu setelah kubaca.Mama memeluk dan mengucup dahiku.Aku agak terharu tetapi aku berpura-pura lemas dan melepaskan pelukannya.

“Hmm…Mama,Kish pergi dulu.”ringkas aku meminta diri.Mama tersenyum lantas mengangguk-angguk sambil terbatuk-batuk.Sakitkah Mama?!Hajat dihati ingin sekali aku mencium tangannya untuk mendapatkan restu…tetapi,ah…biarlah!Qistina,Qistina… ego lebih menguasai dirimu lebih dari segala-galanya…

* * *

Peperiksaan SPM sudah ku lewati 3 minggu lalu.Perangai burukku semakin menjadi-jadi kebelakangan ini…Aku kini mula cuba-cuba merokok.Aku mulai lalai mengerjakan kewajipanku kepada Tuhan Yang Maha Pencipta.Aku juga tidak segan silu lagi berpeleseran bersama Faizal dan teman-temannya.Malah,aku sekarang semakin berani keluar hampir setiap malam dan tidak pulang ke rumah sehinggakan 2,3 hari lamanya.Entah kenapa,aku tidak betah lagi duduk di rumah itu.Aku sudah lali akan teguran dan nasihat yang ayahku berikan.Bagiku,rumah itu bukan duniaku…Aku mahu bebas menentukan hala tuju hidupku sendiri.Paling penting,aku gembira tanpa menyusahkan hidup sesiapa.

Pada suatu malam,aku pulang ke rumah setelah puas meronda-ronda di sekitar bandar.Faizal yang menghantarku hingga di depan pintu pagar rumahku.Kutoleh jam jam ditangan.Hmm…dah pukul 2.00 pagi…Mama dan Ayah tentu dah tidur…bisikku perlahan.Aku masuk menggunakan kunci pendua.Terjengket-jengket aku meniti anak tangga banglo 2 tingkat itu namun belum sempat aku masuk ke bilik,tiba-tiba lampu terpasang.Aku kaget apabila terlihatkan Ayah dan Mama berdiri beberapa meter dariku.

“Kish kenapa balik lewat sangat?Apa Kish ingat,rumah ni hotel?Suka-suka hati bila nak balik,suka-suka hati bila tak nak balik.Kenapa Kish jadi melampau sampai macam ni sekali?”jerkah Ayah.Aku sedikit tersentak.

“Kish punya sukalah Kish nak balik ke,tak nak balik ke!Buat apa Kish nak balik ke rumah ni kalau setakat rumah ni boleh membangkitkan kebencian Kish pada Ayah dan Mama!”kasar sahaja nada suaraku menjawab.

“Anak kurang ajar!Tak mengenang budi orang tua langsung…!”Ayah menghayunkan penamparnya ke pipiku.Tubuhku terdorong ke sofa empuk berdekatan dengan tempat aku berdiri.Aku meraba-raba pipiku.Perit sungguh…Tanpa di tahan-tahan,air mataku mengalir.Aku seakan-akan tidak percaya Ayah baru sahaja menamparku tadi.Selama ini,tidak pernah sesekali tangan itu menjentik tubuhku…Apalagi diangkat untuk memukulku.

Mama menangis memandang Ayah.Mama kelihatan agak pucat dan tidak bermaya.Mataku dapat menafsir yang mungkin Mama cuba menghalang Ayahku daripada memukulku lagi. Mama menerpa ke arahku dan ingin memelukku,tetapi sempat kutepis tangan Mama.

“Mama jangan nak pegang-pegang Kish!Kish tak suka!Kish benci dengan Ayah dan Mama…Ayah dan Mama dah tipu Kish selama ni.Biarlah,apa nak jadi dengan Kish pun,Kish dah tak mahu ambil peduli…”dalam esakan aku berlari menuruni tangga dan menghidupkan starter skuterku.Panggilan Ayah sudah tidak kuhiraukan lagi.Aku memecut skuterku sekuat-sekuat hatiku sambil menangis.Malam itu juga,kugagahkan diriku menelefon Julia.Meskipun aku bersikap dingin terhadapnya,namun dia masih sudi menghulurkan bantuan.Kepada Julia,telah aku ceritakan apa yang telah berlaku dan mujurlah dia mengerti…Aku telah menunggunya di pondok bas yang berdekatan kawasan perumahanku dan sejak malam itu,aku tidak pulang-pulang lagi ke rumah.

* * *

Sejak peristiwa kira-kira 2 bulan yang lalu itu,aku tinggal bersama Julia.Dia tinggal di kawasan kampung bersama ibunya dan neneknya yang sudah tua.Julia datang daripada keluarga yang berpecah-belah akibat perceraian ibu bapanya.Akibatnya,dia sedikit terabai…tetapi,mujurlah neneknya menjadi peneman dikala kesunyian dan tempat dia berteduh kasih.Aku juga telah bekerja di sebuah salun secara sambilan untuk mengisi masa senggangku sementara menunggu keputusan SPM dan juga membantu keluarga Julia serba-sedikit kerana aku juga sedar bahawa aku menumpang dirumah mereka.Aku minta Julia merahsiakan kehadiran aku di sini daripada pengetahuan Ayah dan Mama.

Suatu petang,aku berbual-bual kosong bersama Julia.Kebetulan,hari itu aku dan Julia cuti.Kami duduk mengambil angin petang di pangkin dibawah pohon yang rendang berhampiran rumah Julia.

“Kish,kau tak terfikir ke nak balik semula kerumah ibu bapa angkat kau?”tanya Julia.Aku hanya tersenyum kelat.

“Entahlah…Hei,kenapa ni?Macam halau je bunyinya…”gurauku.Aku dan Julia ketawa.

“Tak adalah,tapi alhamdulillah…kau dah banyak berubah sekarang.Dah tak jadi budak yang tentu hala macam dulu lagi dah…so,aku nak tanya ni kau jangan nak melenting pulak!Kau still marahkan parents kau?”soalnya berhati-hati.

“Aku tahu dulu aku silap…Tengoklah nanti,keputusan SPM aku pun tentu hancur disebabkan perangai aku yang terlalu ikutkan perasaan.Kau bertuah,Julia…sebab kau still ada ibu kandung sedangkan aku…Aku sendiri pun tak tahu siapa ibu kandung aku!Yang sebenarnya,aku dah tak marahkan Ayah dan Mama aku…Cuma aku belum lagi tergerak hati nak balik ke rumah”jawabku perlahan sedikit emosi.

Sunday, June 28, 2009

REBAHNYA RASIONALITI

Dimensikah yang membutakan mataku
Khayalan bertunjang minda bawah sedar
Kekeliruan berpremis di kubik pemikiran
Kerakusan patogen memamah diri
Hingga alpa terlupa
Di mana akar sendi berdiri
Terhapus memori seketika
Dimana paksi vertikal tegak meninggi
Lalu rebah tersungkur di syurga duniawi

Cangkir iman hampir kering tidak terisi
Sendiri terkial-kial di konti kebejatan sosial
Lemas nurani kerana gagal berpaut
Hanyut ke lembah yang jumud
Meragut kesucian jiwa hakiki
Merona hitam dengan lagha yang pasti
Membunuh cita yang tegar bernyawa
Mematahkan belulang yang sedia rapuh

Pandangan horizon semakin kelabu
Berarak pergi meninggalkan jauh
Sang anak Adam terjelepok dengan rintihan
Hatta belum sempat berhempas pulas bertarung
Hanya dek kerana nafsu dibiar meratah rasionaliti
Menggila merobot merajai sang hati

JALINAN PERTUNANGAN???

ptg td..
sy tgk cite hindustan kt tv 3..
tajuk dyer vivaah..
huhu
(lama xtgk hindustan...)



selalunyer mmg xtengok sgt pon...
tp arinie..
laen plak rasanya...
xtau nape..
jalan ceritanya sungguh terkesan terhadap saya...

tgk headline pon dh ckup...

A JOURNEY FROM ENGANGEMENT TO MARRIAGE...

erm..lepas tgk cite nie....
sekaligus..
merubah persepsi..
kadangkala..
kalau jodoh nie..
parents yg tentukan..
kan lebih bermakna??



sebab lepas tgk cita nie...
betapa..
soal adat dan menghormati budaya dan adat resam..
sangat kuat dan bepengaruh..
malah..xsangka
dlm zaman moden cenggini..
ada lgi generasi yg dijodohkan melalui perbincangn orang tua..
then perkenalan pertama apabila si keluarga pihak lelaki datang membawak rombongan ke rumah si gadis..
sungguh mengikut tradisi,menghormati adat dan budaya...
(bg orang melayu...cam adat merisik n meminang laa)
taaruf la...

si teruna..terus jatuh cinta love at first selekoh ngn si gadis..
yg terdidik,manis,sopan n menghoramti orang tua...
setelah merisik n sekali tengok tu..
hari tu jugak mereka ditunangkan...
dan akan dikahwinkan selepas 6 bulan bertunang...
(so sweet...kadangkala..timbul hasrat di hati..ingin menjadi gadis yg seperti itu...tetapi..mampu kah saya??)

the best part is...
selama tempoh 6 bulan tulah...
mereka mengenali hati budi masing-masing...
yg bg saya..
cukup halus caranya..
masih menjaga tatatertib dan batas dlam pergaulan selama tempoh mereka bergelar tunangan..
menghormati dan tidak melanggar hak antara satu sama laen..
menjaga adab...
(maksud saya dalam konteks sensitiviti dan budaya masyarakat hindi laa)



sooo sweet...
(tanpa sedar..saya mula mengimpikan mendapat teruna yg berpewatakan seperti itu..wahahah~ melampaunyerr??)

so point saya disini...
kalau kita lihat dr sudut masyarakat hindi..begitulah tafsirannya adab dan batas pergaulan semasa tempoh bertunang...
saya sebenarnya sangat tertarik...
mengaitkan isu sebegini ...
dengan konteks masyarakat melayu...yg mungkin..
slightly berbeza(tp xlari byk mana pon)...
n selari ngan sensitiviti agama di sisi syarak...
jadi..saya mula terfikir...

berkemungkinan kah saya berjumpa dengan seorang pemuda yg pandai menjaga adabnya dengan gadis yg bukan ajnabi?
berkemungkinankah ada lagi ciri2 lelaki yg benar2 memahami konteks pertunangan yg sebenar2nya...??
adakah lagi...pemuda yg meletakkan perasaan malunya di tempat yg mulia seperti ketika berhadapan dengan bakal isterinya??
adakah lagi..pemuda yg dilentur akhlaknya,yg sangat terpuji sopan santun terhadap orang tuanya,tertib tutur katanya yg bisa menjadi azimat penarik untuk si gadis tertawan padanya??
adakah lagi...si pemuda muslimin yg mencari bidadari syurga dan suri hatinya....berpremiskan tunjang kekuatan akidah,moral,iman,kejujuran dan ,kesetiaan hati yg mendambakan cinta yg suci??

complicated kn??
hurmm..
persoalan untuk saya pula..
nmpaknya mudah..tetapi penuh tersirat seribu satu pertanyaan..
yg jawapannya..
blum pasti saya temui...

-adakah dirimu telah terlalu sempurna untuk mengimpikan pemuda seperti itu hadir dalam hidupmu??
-janganlah mengharapkan diri bertemu dengan pasangan selengkap dan semulia hati milik saiyidina ali r.a..jika dirimu belum pantas memperoleh kesempurnaan dan sesolehah saiyidina fatimah r.a...

sekadar rapuan..
mungkin memberi makna yg mendalam..
namun diriku sukar merungkaiannya satu persatu...

(haha lisa...bajet macam ko nk kawen esok jer??)

Saturday, June 27, 2009

OUT OF DENTIST IN MALAYSIA???

tadi..
baru jer tadi..
betul2 sebentar tadi...
saya menonton buletin utama di TV3...
n one of the headline for todays news is....
(dh xhingat laa..tp lebey kurang cam nie aa bunyiknyer...)

GRADUAN PERGIGIAN TERHAD MALAYSIA??

nice story nk discuss...
huhu..
sebenarnya jumlah graduan yg dilahirkan oleh IPTA/IPTS setahun
dalam bidang pergigian cumalah 250 orang doktor gigi sahaja setahun..
basically...
nisbah terkini seorang doktor gigi dan pesakit di malaysia adalah kira-kira
1:8000...

dan sekalipun kesemua graduan pergigian itu berkhidmat di bawah kementerian kesihatan malaysia...
ia cuma memenuhi keperluan daripada 56 peratus sahaja daripada kuota...
sedangkan 48 peratus lagi masih kekosongan dan amat2lah diperlukan...


ini bermakna malaysia sangat2 memerlukan lebih ramai doktor gigi di malaysia demi mencapai nisbah yg sepatutnya iaitu 1:4000 pesakit sahaja...

see...
sebenarnya..
bidang pergigian ni amatlah kurang diceburi dan kurang diberikan pendedahan kepada orang ramai...
sedangkan keperluan dalam bidang ini juga sama seperti bidang perubatan (medic)
so open your eyes widely...
as a teenager n still setting up with our future regarding our career...
why not all of us considering dentistry is also one of the demanding career nowadays???

so..
saya..menyahut seruan n gesaan kerajaan...
membantu untuk mengurangkan nisbah itu...
dengan menyertai pasukan pergigian ini...
so credit to fiqa,syafique,diba n a few of us..(sorry xhingat nama smua..hehe..)
who are gonna take dentistry under IB diploma prgramme in KMS soon..
hehe
bersama2lah kita mengurangkan peratus kekurangan dentist di malaysia itu...
yess....we can do it~!!!!

doakan saya
mudah2an...
berjaya bergelar...

DR. LISA...
suatu hari nanti...

AMIN..YAA RABBAL ALAMIN...
:D

Friday, June 26, 2009

PENYESALAN YG TERLEWAT...(part2)

“Qistina,tolong keluar sebentar.Saya ingin berbincang dengan ibu bapa awak…” ujar Cikgu Rozaidi.Aku bingkas bangkit dan melangkah keluar dari bilik kaunseling yang berdingin hawa itu.

“Macam nilah,cikgu,apa sebenarnya masalah anak saya ni?”soal ayahku.Aku sempat menangkap butir-butir perbincangan mereka walaupun agak kurang jelas.

“Yang sebenarnya Encik Iskandar,Puan Zalikha…Sejak kebelakangan ini, pihak sekolah mendapati yang anak encik seringkali menimbulkan masalah disiplin seperti datang lewat,ponteng kelas,memakai pewarna kuku dan bermacam-macam lagi. Menurut laporan guru-guru yang mengajarnya,dah banyak kali Qistina tidur di dalam kelas.Selain itu,dia suka melawan percakapan guru-gurunya.Kalau sekali dua tidak mengapalah,tapi jika dah sampai tahap yang amat membimbangkan,pihak sekolah terpaksa memanggil encik dan puan untuk berbincang tentang permasalahan Qistina.”

“Maafkan Qistina,cikgu.Kami sebagai ibu bapanya sudah puas menasihati Qistina.Kami sudah melakukan yang terbaik tetapi kelakuannya juga langsung tidak berubah.Kami kesal cikgu…Tiba-tiba Qistina yang kami kenal,berubah menjadi seorang gadis liar dalam sekelip mata.Tambahan pula,dengan keadaan isteri saya ni,…”Ayah berkata sayu.

“Saya faham dengan keadaan Encik Iskandar.Saya tahu yang Qistina adalah salah seorang pelajar yang bijak di sekolah ini dan dahulu sikap dan kelakuannya sangat baik.Tapi dalam sekelip mata,dia berubah menjadi pelajar yang bermasalah dan pelajarannya turut merosot.Mungkin kerana pengaruh rakan-rakan sebayanya…”Cikgu Rozaidi melahirkan perasaan simpatinya.

“Saya ini rasa salah kami suami isteri.Qistina berubah setelah dia mengetahui hakikat bahawa dia sekadar anak angkat kami berdua.Qistina tidak dapat menerima kenyataan itu,dan dari saat itu,Qistina benar-benar sudah bukan Qistina yang kami kenali lagi…”Ayah berkata dalam nada yang tersekat-sekat.

“Cubalah encik berbincang dengan Qistina selepas ini untuk mencari penyelesaian yang terbaik.Pada masa yang sama,pihak sekolah turut akan memantau Qistina dari semasa ke semasa…”ujar Cikgu Rozaidi mengakhiri sesi kaunselingnya.Semasa Ayah dan Mama keluar dari bilik itu,aku dapat melihat Mama mengesat air matanya.Mama menangis kerana aku…

* * *
Waktu rehat sudah tiba...Aku lebih senang menyendiri di dalam kelas.Tiba-tiba,Julia,yang dulu teman baikku datang duduk disebelahku.Aku berpura-pura tidak perasan akan kehadirannya di situ.Julia pantas menarik tanganku.

“Kish,kenapa begitu cepat sekali kau berubah?Apa,kau sudah lupakan persahabatan kita?Kau tak fikirkan ke,apa yang bakal terjadi kalau kau bercampur dengan Suzzana dan rakan-rakannya?Cuba kau tanya diri kau sendiri!Kau bukan Qistina yang aku kenal lagi…”luah Julia.

“Pedulikan aku,Julia!Aku punya hak untuk tentukan kehidupan aku…Aku happy begini…”balasku.

“Kau bohong Kish!Kau bohong!Kau sendiri tahu yang ini bukan diri kau yang sebenar…Kau berperangai macam ini untuk membohongi diri kau sendiri,kan?Kau tak puas hati sebab kau cuma hanyalah seorang anak angkat…Begitu?”sinis Julia menuturkan ayat itu.Aku sedar terselit kebenaran disebalik kata-kata Julia itu.

“Apa hak kau untuk masuk campur dalam urusan hidup aku hah,Julia?”marahku.

“Aku tak mahu masa depan kawan yang aku sayang hancur!Kau pelajar pintar Kish,lebih pintar dari aku…Jangan disebabkan sekelumit kesilapan yang kau lakukan,kau menyesal di kemudian hari nanti!SPM…is just coming soon.Sedarlah,Kish!”Julia cuba memujukku.

“Just leave me alone!”aku segara bangun dan meninggalkan Julia dengan seribu tanda tanya.

* * *

Hari ini,peperiksaan SPM bermula.Mungkin bagi sesetengah calon peperiksaan ini amat penting bagi menentukan masa depan mereka,tetapi tidak bagi aku.Aku hanya melakukan persiapan yang ala kadar dan selebihnya aku hanya bergantung kepada tuahku semata-mata untuk lulus dalam peperiksaan ini.Aku mungkin terasa hati akan kebenaran kata-kata Julia beberapa bulan yang lalu…Oleh sebab itulah,terdetik juga di hatiku untuk menyelak buku-buka rujukan walaupun…,aku tidak setekun dahulu…Semasa rakan-rakanku yang lain sedang bermati-matian mengulangkaji pelajaran, aku pula asyik dibuai mimpi dan hanyut dalam dunia fantasi cipataanku sendiri…Hai Qistina…,kalau kau tak boleh jawab tu,just blame yourself!!! Hatiku berbisik.

Pagi itu,aku bercadang untuk keluar awal ke sekolah menunggang scoot kesayanganku.Aku berbuat begitu kerana aku malas bertentang mata dengan Mama dan Ayah.Semasa sedang bersiap,Mama masuk ke dalam kamarku menghulurkan secebis nota. Aku faham,Mama mahu berkata sesuatu kerana itulah cara aku berkomunikasi dengan Mama.

OUTING AT THE KULIM LANDMARK CENTRE...



haha..salam n hi there peeps..(yg terbaca or terlanjur nk baca post blog saya kali nie)...hehe~!!

well...hari jumaat...
nothing much happened...
bngun awal laa mcm biasa...(biase ker??)
tp seperti biasa jugak...lepas setelkan sume bende..
(bagi kucen makan kt blakang umah..sapu umah...sidai kain..n bikin sarapan...)
CIK LISA AKAN TERJUNAM BALIK ATAS KATILNYER YG BERCADAR BUNGA2 PINK NIEH...
wahahahahah~~



dlm kul 11.30 tu dh terjaga...
gugugugu...
mandi...then liana msuk panggil saya dlm bilik...

KAKAK...CPAT SIAP..MAK SOH PI UMAH CIK YAH...MAKAN KENDURI~!!!

aduss...terlupa pulak...
ada kenduri kt umah jiran aku...
huhuk..adeh
cmner laa leh lupa??
so saya pon siap la...
pkai tudun htam n bju kurung kaler biru firus..
p laa makan kenduri..
keh3...



haha..bila dah perut kenyang so sure laa...
SENANG HATI...eikekeke~~
so ON9 kejap ptg td...
tbe2 kairo antar comment kat myspace...
dy pon kne checkup ngn doc sengal...
da same person yg saya kena masa g wat check up aritue...
haha
DR F*****A..kih3
siap laa ko doc..kitorang g repot kt dlm utusan nanti..
biar padan muke doc...
pasnieh bru tau senyum kot...
(pesanan untuk bakal doc:JANGAN KEREK SANGAT NGN PATIENT KORANG NANTI...)
ahah~

xlama pastuh..mak pon balek dr umah jiran...
then dia tny...

KAKAK,NAK P GIANT YG BARU BUKAK TU X??

ouh semestinye saya mmg nk pegi...
menanti2kan saat bilalah mak nk tanya soklan cepumas tuh..
boleh jgk cari barang nk bwk g KMS minggu depan...
wahahah~
apa lagi...
pas solat zohor,siap2,mekap2..bla..bla..
pegi laa giant...
kt kulim landmark centre..
bru siap jer tuh..
hari nie GRAND OPENING DAY...

ajak 2,3 orang besfren mak saya..
merangkap jiran sebelah umah jgk..
MAKCIK MARIAH N MAKCIK ESHAH..
wahaha~~
terujanyer~~!!!!
HEHE

DIPENDEKKAN CITE...
punyelahh ramai umat manusia yg datang..
sesak,jammed,packed gile2 jalan...
huhu
naseb baek mak saya adalah seorang drifter yg professional n arif mendrive keta..
cayalah mak~!!!
haha~!!!
parking keta..bla..bla..
then jalan laa msuk ke dlm giant tuh...

sampai kt entrance jer...
ada lah geng2 budak sekolah asrama tngah outing jgk..
usha pelik jer kat saya(heran jugak..apa ke halnyer??)
then salah sorang approach...

NI KAK LISA KAN?
KAMI NI STUDENT FORM 5 SMK TAMAN JELUTONG...
YANG KAK LISA MAI NGN ABG ADIB BG TALK MOTIVASI KT KAMI DLU TU...
INGAT LG X??






ouh mereka kah??
sememangnya kak lisa masih ingat lagi pada kalian sume..
(walaupon xcam muka sorang2..haha~!!)
HUHU...
then..sorang2 dtang bersalaman dgn saya...
(terasa mcm artis pulak)..
dah laa ramai lak tu...
orang sume pakat dok usha pelik jer..
huhuh~
ok2..dah!
lepas setle sesi bersalaman tu..
rasa mcm nk tergelak pon ada..
haha..
(alamak..apasal terasa mcm public figure tetibe nih????)

so jalan2 la kt dlm pasaraya giant yg gah tuh... (kununnyerr~!!)
haha...
mls aa nk cite...
ape yg jadi..
dh nama pon g tmpat shopping..
mesti aa bli brg kn???
haha





ya rabbi..
punyalaa ramai orang kt giant tu..
1st day opening laa katakan..
(macam pesta laa plak)
huhuh~



then..dalam keramaian orang yg gila2 baban pnya ramai..
saya terjumpa dngn ex roomate saya dulu..
masa kat mrsm...
huhu...
RIHAIDA RIDZUAN...~!!!



wallawehhh~!!
laama gila xjumpa ngn dia..kangen banget sih sama kamu!!
masa jumpa dy..dy dah kuruih sikit..
hehe..
pakai bju outing tu pon..
mmg saya kenal sesangat...
(baju pegi prep masa kt mktb..maunya aku xknal...hahah~!!!)
skang dy kt kolej mara kulim..
wat mtriks kat situ...
huhu..
(sorry aa walaupon dkt,tp xdan aa nk p jenguk ang wahai syangku...huhu!!)
pape pon..wish u all the best eh rihaida!!!

so outing tu pon berakhir bila mak saya bayar kt kaunter yg penuh sesak tu...





haha...so...
outing td..
bile lepas mkn eskem..
segala sakit2 kaki berjalan
and sebab bertarung ngn ramai orang tu...
otometik lega...
(gila kaa apa..??)
haha

ok2..ciao~!!!

Wednesday, June 24, 2009

PENYESALAN YG TERLEWAT...(part1)

ini adalah cerpen yg kedua dari koleksi cerpen saya yang tidak seberapa nie...hehe selamat membaca dan menyengalkan diri anda... :D

PENYESALAN YANG TERLEWAT

Usai solat,aku berteleku di atas sejadah.Mulutku terkumat-kamit membaca surah Al-fatihah untuk ku sedekahkan pada Mama…Kemudian satu-persatu jari-jemariku bergerak menyelak lembaran kitab usang yang terbentang dihadapanku.Lafaz bismillah perlahan-lahan ku mulai dan kemudian mulutku melontarkan suara mengalunkan ayat-ayat surah Yasin itu untuk kuhadiahkan buat Mama.Hatiku tiba-tiba terasa sebak.Tanpa sedar, mataku mulai berkaca, bertakung air jernih lalu jatuh merembes di pipi.Beberapa titik air mataku ini membasahi helaian Al-quran itu.

“Ya Allah!Ampunkan aku…”aku menangis dalan kesenduan.Aku menarik Al
quran itu ke dalam pelukanku.Kukucup mashaf itu berkali-kali.

“Mama…!Ampunkan Kish….”rintihku perlahan.

* * *

“Qistina!Kenapa dengan awak ni?Masuk hari ni,dah tiga hari awak tidur dalam kelas saya.Awak berjaga malam ke?”Cikgu Hairi menampar mejaku dengan pembaris besi,teman setianya itu.Aku terjaga separuh terkejut.Aku bingkas bangun dan memperbetulkan tudungku.Jegilan mata Cikgu Hairi kubalas dengan senyuman sinis yang meleret dibibirku.Keadaan kelas hening seketika.Hisyy…orang tua ni!suka hatilah aku nak membuta ke, nak membisu ke,tak kacau jiwa dan raga dia pun!

“Saya mengantuklah cikgu.Lagipun,apa yang saya boleh buat kalau saya dah nak tertidur dalam kelas cikgu ni!Tau tak,yang kelas cikgu ni boriiiing yang amat!Bukan setakat saya je yang fikir macam tu,kalau cikgu survey satu sekolah ni pun,mesti diorang setuju dengan pendapat saya ni…”dengusku.Aku kemudian memandang ke sekeliling kelas dan sedikitpun tidak menghiraukan renungan tajamnya.Cikgu Hairi hanya mengetapkan bibirnya tanda geram.

“Jumpa saya di bilik guru selepas habis sekolah!”ucapnya ringkas.Dia keluar daripada kelasku sambil membimbit bukunya.Cikgu Hairi keluar daripada kelasku sambil mengatur langkah yang pantas dengan matanya yang merah menyala.

Huh…!tengoklah kalau aku rajin…desisku sendirian di dalam hati.

Tiba-tiba,suasana kelas berubah hingar-bingar seperti pasar ikan.Sesetengah penghuni kelas itu kecoh akan perbuatan biadap aku kepada Cikgu Hairi sebentar tadi.Ekor mataku sempat menjeling dua,tiga orang rakan sekelasku berbisik-bisik sesuatu lalu menjuih-juihkan bibir mereka ke arahku.Aku sekadar buat bodoh dan kembali merenung buku teks Sejarahku yang hampir lusuh tidak berbalut.

“Hoi Kish!Tak guna kau nak tengok buku tu sekarang,Cikgu pun dah blah! Apa hal kau tadi?Sekurang-kurang ajar aku pun,takde lah nak sound cikgu macam tu…kau pergi mana semalam?Kau keluar dengan Faizal ye?”kawan baikku,Suzzana,menghampiriku dari belakang.

“Eh kau ni,boleh blah la!Bukan nak defend kawan,kutuk lagi adalah!” dengusku.

“Ok,ok sorry…”Suzzana tersengih-sengih.Macam kerang busuk pula!

“Hmm…aku keluar dengan Faizal la semalam.Kitorang pusing-pusing town sampai pukul 3,4 pagi…Aku malas nak balik rumah,dah lewat sangat…Macam la kau tak tahu perangai ayah aku tu macam mana!So,aku tumpanglah tidur kat rumah dia.Pagi tadi pun dia yang hantar aku ke sekolah…Puas hati?”jawabku.

“Huh gila kau!Berani betul kau tidur kat rumah orang bujang macam tu! Mat rempit lagi…tak takut ke?Zack tu dah berapa kali ajak aku balik rumah dia, eii…tak berani aku!”Suzzana seakan-akan tidak percaya.

“Eleh,nak takut apa!Rilekslah…,aku cuma tumpang tidur je lah.Berani dia nak buat benda-benda tak senonoh kat aku…Huh!”tambahku.Suzzana hanya mencebikkan bibirnya.

“Aku just nak enjoy je…Macam kau jugak!Hai macam mana,malam ni jadi ke nak keluar lepak-lepak macam biasa?Hehe…”aku bertanya.Suzzana kembali tersenyum.

“Yup!Jadi…tunggu tempat biasa malam ni,ok?Set!”balas Suzzana ceria.

* * *

Aku sudah mulai jelak dengan guru-guru di sekolah itu.Dalam seminggu, sudah 2,3 kali aku dipanggil kaunselor.Mama dan Ayah pun sudah dipanggil berbincang.

Mereka sudah puas menasihatiku namun tidak pernah sedikitpun kuambil peduli.Bukan kerana apa,aku sangat membenci mereka.Benci!Benci…yang teramat sangat!Selama hampir 18 tahun,aku dibesarkan dengan kasih sayang yang melimpah-ruah tetapi segalanya hancur apabila aku mengetahui yang selama itulah aku sekadar hidup dalam pembohongan.Aku cumalah anak angkat…Semenjak itulah,hidupku berubah…

“Qistina,saya dah berkali-kali beri kaunseling pada awak sampaikan saya berani mengandaikan yang awak pun dah bosan menghadap muka saya saban hari, betul tak?”Encik Rozaidi memulakan mukadimahnya.

Aku sekadar tunduk memandang lantai yang berjubin itu tanpa memberikan sebarang reaksi.Hisyy…Dah tahu tanya pulak!getusku.Di kiri dan di kananku,Mama dan Ayah terdiam.Aku mendongak seketika ke arah wajah Ayah. Riak-riak wajahnya jelas terpancar kekecewaan yang teramat sangat.Mama pula hanya mendiamkan diri.Itulah Mama…Mama memang tidak mampu berkata apa-apa kerana Mama bisu.Mama kehilangan pancainderanya itu sejak 3 tahun yang lepas akibat terlibat dalam satu kemalangan sehingga menyebabkan peti suara Mama cedera teruk.Akhirnya,Mama tidak dapat bercakap.Dan aku pula,sering mengambil kesempatan itu untuk mengeluarkan kata-kata yang kesat jika Mama cuba menasihatiku atau memarahinya jika kehendakku tidak dituruti.
 
Images by Freepik