Pages

Saturday, March 26, 2011

dimanakah nilai comfort zone kita di mata Allah?

selepas solat berjemaah di bilik usrahmate, kami ada simple tazkirah session.
seorang sahabat berkongsi sepotong ayat al-quran.
*sebuah kisah sebenarnya...tapi...ada kaitan la dengan ayat al-quran tu*

surah al-araf . ayat 163-166.

pernah dengar kisah hari Sabbath?

okey ini versi yang saya share dari kakak naqibah saya:

rumusan ayat 163.

hari Sabbath ni hari bagi Bani Israel. hari ni memang diperuntukkan untuk mereka beribadah je pada Allah, dan mengenepikan urusan dunia. sebab pada asalnya , kaum Bani Israel ni, bagi alasan yang mereka tak sempat nak beribadah pada Allah disebabkan mereka terlalu sibuk bekerja. diorang ni duduk kat tepi laut, so pekerjaaan diorang menangkap ikan lah. jadi mereka minta pada Allah, satu hari khas untuk mereka beribadah pada Allah, which is hari Sabtu/ Sabbath. Allah makbulkan permintaan mereka namun Allah beri syarat yang mereka kena betul-betul ikut perintah Allah itu. mereka setuju pada mulanya.tapi....., since Allah nak uji orang-orang yang benar-benar patuh dan taat perintahNya, Allah jadikan hari Sabtu tulah hari yang paling banyak hasil tangkapan kat laut, tapi hari tersebut mereka tak dibenarkan untuk keluar bekerja melainkan beribadah kepada Allah.hari lain punya hasil tak sebanyak hari Sabbath tu.

tapi dah dasar sesetengah daripada mereka ni ingkar perintah Allah, konon nak mengelat lah. ada sebahagian daripada mereka malam Jumaat sebelum pagi Sabtu menjelma, ada yang pergi pasang jala lah... tembok penahan ikanlah *lebih kurang lah* in order walapun diorang tak turun ke laut, tapi diorang masih boleh dapat hasil tangkapan yang banyak. *mane aci, main tipu cmni kan? berani pulak tu mengelat-ngelat dengan Allah*

so daripada peristiwa ni...golongan kaum tu terpecah kepada tiga golongan iaitu :

1. golongan yang ingkar perintah Allah.
2. golongan yang menegah/melarang golongan yang ingkar tadi supaya jangan buat dah.
3. golongan yang xpuas hati/ kata kat golongan kedua macam ni : EH LANTAK LAH GOLONGAN PERTAMA TU NAK BUAT APA PUN, JANJI KITA TAK BUAT SUDAH. TAK PAYAH SIBUK2 NAK LARANG. NANTI DIORANG YANG AKAN DI AZAB. (ayat 164)


hehe...tahu lepas tu apa yang jadi?

Allah berfirman dalam ayat 165 seterusnya :

"Maka ketika mereka melupakan (tidak menghiraukan) apa yang telah diperingkatkan kepada mereka, Kami selamatkan orang-orang yang melarang daripada perbuatan jahat itu, dan kami timpakan orang-orang yang zalim dengan azab seksa yang amat berat, disebabkan mereka berlaku fasik (derhaka)."

point saya cuba highlight?

lihat, Allah stress out tentang balasan terhadap golongan pertama dan golongan kedua kan? macam mana dengan golongan ketiga pula?

Allah tak ada mention pun walaupun dalam ayat yang seterusnya. tak percaya?

okay lihat dalam ayat 166 :

"Maka setelah mereka berlaku sombong dan takbur (tidak mengambil endah) kepada apa yang telah dilarang mereka melakukannya, Kami katakan kepada mereka : "Jadilah kamu kera yang hina."

ini stress out balasan kepasa golongan kedua jugak. jadi mana balasan untuk orang ketiga?????

Allah tak ada mention pun dalam al-Quran. sebagai mana yang kita tahu, al-Quran ni kalam Allah. apa isi yang terdapat didalamnya semuanya penting untuk kita bukan? jadi kalah tak ada sebut pasal golongan kertiga tu, apa maknanya?

MAKNANYA : TAK ADA VALUE LANGSUNG PUN TERHADAP GOLONGAN KETIGA TERSEBUT! AT LEAST, KALAU BUAT BAIK ALLAH DAH STATE APA BALASANNYA, BEGITU JUGA SEBALIKNYA UNTUK PERBUATAN JAHAT...NAMUN UNTUK GOLONGAN YANG ALLAH TAK MENTION DALAM AL-QURAN NI...DI MANA KEDUDUKAN MEREKA???? APA BALASAN YANG SETIMPAL DENGAN APA YANG MEREKA TELAH KERJAKAN??

cuba refleksi balik diri kita. aplikasi balik dengan keadaan kita zaman sekarang. KEBANYAKAN ANTARA KITA SEDANG ATAUPUN SUDAH MENJADI GOLONGAN KETIGA TERSEBUT.


kenapa saya katakan demikian???

LIHATLAH PADA HARI INI, BILA DATANGNYA GOLONGAN YANG MENGAJAK KEPADA KEBAIKAN, DIPERLEKEH-LEKEHKANNYA GOLONGAN INI. SESETENGAH LEBIH SUKA BERPRINSIP " AKU TAK KACAU HIDUP KAU, JADI TAK PERLU KACAU HIDUP AKU". ADA PULA YANG BERKATA " KENAPA NAK SIBUK-SIBUK AJAK ORANG/SIBUK-SIBUK NAK NASIHAT ORANG, NANTI DITUDUH JAGA TEPI KAIN ORANG".


kita lupa untuk berpesan-pesan kepada kebaikan. 
lupa untuk berpesan-pesan kepada kebenaran.
maka rugi lah kita!

"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian. Melainkan yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran"

(Al-Asr, 113 : 1-3)

sesetengah daripada kita enggan keluar dari comfort zone kita. zon selesa. inilah yang saya maksudkan. menganggap diri tidak punyai kekuatan untuk menegur, gara-gara menuduh diri masih dangkal ilmu agama?   ALASAN ITUKAH YANG MAHU DIGUNAKAN DIHADAPAN ALLAH NANTI???

tak berani mahu menegur sedangkan melihat kemungkaran berlaku di depan mata? maka cegahlah...apa anda tidak sedarkah anda sudah berada dalam golongan ke-3 ini andai anda masih duduk diam dan tidak berbuat apa-apa?? apa balasan anda nanti andai anda masih dudk berpeluk tubuh sahaja?? fikirkan!



عَنْ اَبِى سَعِيدِ الْخُدْرِي قَالَ سَمِعْتُ 
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ
مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرهُ بِيَدِهِ
فَاِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ فَاِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ
فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ اَضْعَفُ الاِيمَانِ

Daripada Abu Said al Khudri r.a. katanya : Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda :
"Sesiapa dikalangan kamu yang melihat kemungkaran maka hendaklah dia mencegah dengan tangannya sekiranya dia tidak mampu hendaklah dia menegah dengan lidahnya, sekiranya dia tidak mampu maka dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman

(Hadis sahih riwayat Muslim)


aku tak punya kuasa. aku tak punya lisan untuk menegur. jadi aku mencegah dengan hati walaupun itu adalah selemah-lemah iman.

OH JADI INI ALASAN ANDA YA?


ketahuilah, bahawa semua tingkatan perbuatan itu BUKAN SUATU PILIHAN, namun ianya adalah TINGKATAN TINDAKAN PENCEGAHAN YANG HARUS KITA MULAKAN DARI YANG TERATAS. iaitu dengan kuasa, selepas itu dengan lisan...dan yang terakhir apabila nabi SAW *selawat ke atas baginda* bersabda cegah menggunakan hati itu merupakan selemah-lemah iman....itu adalah suatu bentuk sindiran kepada kita sebenarnya.... TAKKAN SELAMANYA NAK MENCEGAH DENGAN HATI???


bangkitlah wahai saudaraku! bangkitlah..sedarkan diri kita yang sedang berada dalam comfort zone ini. sampai bila lagi? baru nak sedar bila sudah sampai masa saling menunjalkan diri di padang Mahsyar nanti, kau mendakwa aku, aku mendakwa kau....sampai itu terjadi? sudah tidak ada gunanya....

UMAT NABI MUHAMMAD NI MULIA. ALLAH SENDIRI DAH BERFIRMAN DALAM SURAH ALI IMRAN AYAT 110.

“Kamu (umat Islam) adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia. Kerana kamu menyuruh yang makruf dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya ahli kitab itu beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka. Di antara mereka ada yang beriman, namun kebanyakan mereka adalah fasik…”


kita ni umat Muhammad yang terpilih untuk laksanakan kerja-kerja kenabian. Ramai orang tak sedar hakikat tu, tanggungjawab berdakwah tergalas di atas setiap bahu semua orang, selagi mana dia layak bergelar seorang muslim.  Hinggakan Rasulullah sendiri pun pernah cakap ; “ Sampaikanlah dariku walaupun sepotong ayat”.


meskipun sedikit, biarlah meninggalkan kesan. itu yang lebih penting.

fikirkan. 
wallahu'alam.


Wednesday, March 23, 2011

IKHTILAT MENCABAR KREDIBITI IMAN?

perbualan ringkas bersama seorang akhwat petang tadi sangat mengesankan saya.

saya bertanya kepada beliau tentang pendapatnya. bagaimana mahu menjaga ikhtilat apabila berdepan dengan seseorang yang turut sama bergelumang dalam jalan tarbiyyah, dibentuk dalam biah solehah yang sangat mantap namun masih menggunakan SMS sebagai salah satu medium untuk berhubung dengan akhwat/ikhwan yang sama dengannya?

persoalan pertama : IKHTILAT YANG MACAM MANA?

kadang-kadang mesej2 yang mengandungi hadith ataupun ayat2 alquran diforward. baik dari ikhwan kepada akhwat, ataupun dari akhwat kepada ikhwan dengan niat DAKWAH ITU TIDAK SALAH BAGAIMANAPUN CARANYA. YANG PENTING NIAT. sekadar memforwardkan mesej, rasanya tidak salah. kita berkongsi ilmu. 

sahabat saya tadi hanya tersenyum. saya berdebar menanti jawapan daripadanya. saya tahu, saya boleh dapat sesuatu yang berguna. kerana kepetahannya berkata-kata membuatkan saya kagum. 

persoalan kedua : MAKSUDNYA KITA SENGAJA LAH KAN MENCABAR SEJAUH MANA KEKUATAN HATI DAN IMAN KITA DALAM PENJAGAAN IKHTILAT? AGAK2 HATI TERJAGA TAK BILA BUAT MACAM TU?

saya rasa jebakan yang saya cipta telah saya jerumuskan satu kaki saya ke dalamnya. saya mengatakan mungkin akhwat/ikhwan yang memforward mesej sebentar tadi ATAS DASAR KAWAN. 


ini jawapannya yang dapat saya rumuskan.

banyak cara syaitan boleh menjerumuskan kita dalam fitnah dan tipu dayanya. lagi pula orang sedang berusaha mendekatkan dirinya pada Allah. akan lagi kuat diuji. dan ujian tu kadangkala tidak datang dihadapan mata, namun ia menyusup halus...lebih halus dari sebatang jarum untuk 'mencucuk' hati manusia ini.

at the first place...kenapa perlu forward mesej sebegitu kepada rakan yang bukan sejantina? soalnya :

-berapa ramai kawan rapat kita yang sejantina yang kita dah pedulikan?
-semua contact kita dalam telefon bimbit kita, kita forward benda yang samakah? 
- kenapa mesti forward kepada dia sahaja?

JANGAN MAIN DENGAN API. jangan meruntuhkan kelambu iman yang masih belum tebal tenunannya dengan berbuat demikian. kenapa perlu dicabar benteng ikhtilat yang dicipta? mahu menilai sejauh mana kekuatan sandaran iman kita? bukan ini caranya.

KITA TAK RAPAT DENGAN ORANG LAIN. 
LELAKI TU BESTFRIEND SAYA. 
PEREMPUAN TU KAWAN BAIK SAYA.
TAK MUNGKIN SAYA BOLEH ADA PERASAAN BUKAN-BUKAN PADA DIA.

hati manusia ni Allah dah bagi fitrah bahawa dia mudah tertarik dengan kaum yang berlainan jantina dengannya. seperkara lagi, hati manusia ni Allah yang pegang. apa jaminan bahawa bila seseorang itu berkata DIA TIDAK MUNGKIN ADA PERASAAN LAIN TERHADAP KAWAN YANG BERLAINAN JANTINA tersebut, perkara tersebut tidak akan terjadi? ingat, saya ulangi Allah pegang hati kita semua. bila-bila masa je Allah boleh switch balik hati kita.


OKAY LETS SAY DIA DAH SEDAR KATA PERBUATAN TU SALAH, NAMUN TO EXPLAIN KAT KAWAN2 RAPAT DIA TO STOP DOING THAT THING. MACAM MANA? BUKAN SENANG, LAGI PULA KAWAN-KAWAN RAPAT.HABLUMINALLAH KENA JAGA, HABLUMINANNAS PUN KENA JAGA...

KENAPA DIA DAPAT KESEDARAN TENTANG KEPETINGAN MENJAGA HATI?
sebab nak jaga hubungan dengan Allah.

JADI PENTINGLAH MENJAGA HATI? APA KAITANNYA DENGAN ISU IKHTILAT TADI?
bila kita nak jaga hubungan dengan Allah (habluminallah), kita kena jaga hati... kadang2 salah satu punca doa dan ibadah kita terhijab pun, gara-gara perkara yang kita tak sedar kita buat. tapi kita consider perkara tu tak salah pun. time tu, kita dah dibutakan dengan tipu daya syaitan, perkara yang salah...dizahirkan dimata kita seolah-olah nampak betul,baik dan mulia. 

bergelar naqib, naqibah... forward mesej2 keagamaan kat kawan yang berlainan jantina... motif : nak share ilmu, secara tak langsung nak ajak kawan ke arah kebaikan. benar, niat itu betul. dia ada matlamat. tapi matlamat itu tidak sesekali menghalalkan cara. kita dah dikira mencabar kredibiti ikhtilat kita dah time tu sebenarnya. agak keterlaluan apabila menggunakan unsur berdakwah dan menyampaikan itu namun pada hakikatnya, hati kita sedang dijentik dengan risiko untuk dihinggapi perkara lain namun berselindung dibalik mesej2 yang bersulam hadith dan kata-kata nasihat.

SO KITA NI KENA JAGA HATI OR NAK JAGA HATI SEBENARNYA?
bila sebut tentang perkataan KENA, itu adalah satu bentuk PERINTAH. secara tak langusng hati akan rasa terbeban nak laksanakannya. macam mana nak ikhlaskan hati kalau macam tu? bukan tak boleh ,tapi agak payah sedikit.

bila sebut tentang NAK, itu adalah satu bentuk KEMAHUAN. andai kita sedar bila memforwardkan mesej sebegitu dikira salah, boleh mengganggu hubungan kita dengan Allah disebabkan kita tak jaga hati kita... so akan timbullah kemahuan untuk menjaga hubungan between diri kita dan Allah. soal habluminannas? saya tidak nafikan , hal ini agak sukar, terutama sekali bagi mereka yang sangat friendly dan mempunyai ramai kawan baik tak kira lelaki mahupun perempuan namun terangkan pada mereka, andai mereka faham. pasti mereka tidak akan lagi membalas mahupun memforward mesej sebegitu kepada kita selepas ini. 

ikhtilat ini isu besar. islam menggariskan cara-cara yang sudah sepatutnya. sesungguhnya banyak lagi medium lain yang boleh digunakan. alasan SMS mesej2 berunsur dakwah ini, mungkin ini adalah salah satu taktik syaitan dalam melalaikan kita, kita dikaburkan seolah-olah perbuatan itu nampak baik dan bagus. saya tidak katakan ianya berdosa, namun saya mengambil kira ISU MENJAGA HATI serta kualiti ibadah kita dengan Allah. hubungan kita dengan Allah. mungkin cara itu, secara tidak langsung boleh menggugat hubungan kita dengan Allah. risau juga, sedangkan amalan pun tak banyak mana, andai tak cukup bekalan/amalan tak diterima gara-gara perkara yang kita sengaja 'cari pasal' dengan mencabar kredibiliti ikhtilat serta keampuhan diri dalam mendepani perkara yang boleh mencabar iman, jadi baik segera pertimbangkannya kembali. 

pilihan terletak ditangan anda sama ada anda rasa KENA jaga hati ataupun NAK jaga hati. namun ia tetap PERLU dijaga. apabila anda NAK jaga hati, insyaAllah segala sebab kenapa kita KENA jaga hati akan turut sama terharung. clarify kenapa kita perlu jaga hubungan kita dengan Allah. at the first place, buat apa yang Dia suruh tinggal apa yang Dia larang. kalau benda yang Dia terang-terangan larang jangan buat kita boleh tinggalkan, mengapa sekecil-kecil perkara yang mampu menghumbankan diri kita ke kancah kemurkaanNya harus kita abaikan?

ajaklah hati. duduk sejenak. fikir kembali apa yang telah anda lakukan sehingga ke hari ini dalam membantu memperhebatkan jalan dakwah? 

jadi buat rakan-rakan juga,
maaf andai saya tidak membalas mesej2 anda kecuali yang berkaitan dan ada keperluan sahaja.
maafkan saya andai kurang mesra seperti dahulu
saya bimbang saya gagal menjaga hubungan saya dengan Allah.
saya juga bimbang andai kamu juga gagal menjaga hati kamu gara-gara saya.
saya tidak kisah bertanya khabar, wish birthday dan bertegur sapa seprti biasa.
cuma andai mahu terjerumus ke dalam unsur yang lagha, melalaikan hati, mula menerewang lari dari tujuan asal kita bertanya khabar, saya akan hentikan.
wahai sahabat, harap anda semua mengerti. 
maaf juga andai mesej-mesej tertentu tidak dibalas.
maaf andai ada yang terasa hati dengan tindakan dan perlakuan saya. saya tak terlepas dari buat silap.

ayuh sama-sama mantapkan penjagaan ikhtilat kita!



Thursday, March 17, 2011

Dia lebih tahu.



Dan sesungguhnya Allah mengetahui akan orang-orang yang beriman, dan sesungguhnya Ia mengetahui akan orang-orang yang munafik.

(Al-Ankabut:11)

Wednesday, March 16, 2011

T_T

benar, andai kau mencari kau akan penat.
andai kau kekal berdiri dan menanti...mustahil sesuatu itu datang menggolek kepadamu.
tanpa tindakan ataupun usaha, takkan semudah itu kau perolehi hasilnya.
usaha mencari?
tidak.
namun usaha menjadi.
menjadi seperti apa yang kau cari.
kerana apa yang kau cari itulah apa yang kau mahukan.
jadi,
jadilah apa yang kau mahukan.
temukannya dalam dirimu terlebih dahulu.

menjadi muslim sejati.
ayuh.
mahukah kau sama mencecah tanganku?
bawa aku bersama?
untuk turut 'menjadi'?


allah, langkah makin perlahan, terbina semua karat jahiliyyah gara-gara teroksidasi dek persekitaran.
give me light, make me strong. 
T_T

Thursday, March 10, 2011

SONG FOR GAZA.



A blinding flash of white light
Lit up the sky over gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In gaza tonight

We will not go down
In the night without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die

We will not go down
In the night without a fight
We will not go down
In gaza tonight

Tuesday, March 8, 2011

hipokrit ke paksa diri berubah?

ini juga salah satu soalan yang agak popular ditujah bila seseorang itu mahu berubah.

"hek eleh, kau ni cakap je nak berubah. tudung tu dah makin labuh tapi perangai xelok macam tu jugak"

"ape guna kau sibuk2 nak berubah... ended up buat balik perangai lama"

"kalau berubah tu biarlah semua sekali berubah, pergi belajar agama. konon dah jadi lagi alim. jangan berubah separuh-separuh and sekerat-sekerat je. perangai tak tally dengan perubahan. NANTI APA PULA KATA ORANG "

ok. paused it right there.

NANTI APA PULA KATA ORANG????

ayat keramat ni especially dalam kalangan masyarakat Melayu kita  yang digelar Islam ini cukup popular. 
jadi timbul pula persoalan kedua:

BERUBAH SEBAB MANUSIA KE SEBAB ALLAH? 


tahukah anda apabila berubah itu sangat payah?
namun untuk istiqamah dengan perubahan itu lebih payah sebenarnya?
(tu pasai la jarang orang nak berubah..bila fikir keadaan ni mungkin terjadi)
dan dengan mengeluarkan statement begitu juga adalah salah satu faktor terbesar mengapa manusia susah mahu berubah?
sebab apa?
sebab takut orang mengata~
BIMBANG DIGELAR HIPOKRIT

berubah vs. buat balik perangai lama?

adakah anda ingin mengklasifikasikan bahawa manusia yang berubah itu namun apabila terbit sekali sekala perangai buruknya sebelum dia berubah, itu sudah cukup untuk anda melabelkannya sebagai HIPOKRIT??

contohnya begini:

"kau tau minah tu, dulu sosial gila nak m**i , but now once berubah pakai tudung labuh, dah berstokin,. bajet alim lah kan...bab ikhtilat dengan lelaki still fail jugak. berubah mende camtuh? hipokrit gilaaaa~"

*wah2..ayat bukan main lagi kan?*

bagi saya,
one big applause saya ucapkan kepada sister tersebut kerana dia berani ambil 2 risiko. pertama, berani sebab mahu berubah. sudah menutup aurat dengan lebih sempurna. kedua, sebab risiko berubah adalah dengan ditempelak dengan ayat sedemikian.

well....kepada manusia yang melemparkan ayat sedemikian.

anda tahu tak bahawa orang yang ditempelak itu juga manusia biasa seperti anda?
tak lebih tak kurang,pemegang title hamba Allah di atas bumi ni.
kenapa nak kata dia hipokrit?
sedangkan jika anda claim bahawa dia hipokrit (read: hipokrit = munafik),
anda rasa dia ada kemahuan ke nak berubah sampai macam tu sekali?
orang yang nak berubah tu, of course at the first place dia tak hirau pun cakap-cakap orang if dia nak berubah.
which shows that, dia buat lillahi taala. bukan sebab manusia.
kalau sebab manusia pun, sebab manusia yang support dia.
support untuk jadi lebih baik, salahkah?
dan adakah anda rasa orang yang betul-betul hipokrit/ munafik tu nak berubah lillahi taala?
TIDAK SAMA SEKALI~
bukan senang tau nak berubah.totally 180 degree.
ANDA ADA KEBERANIAN YANG SAMA NAK BUAT MACAM APA YANG DIA DAH BUAT?


KALAU DIA BERUBAH SEBAB MANUSIA?

tak puas hati lagi?
ok fine, lets say memang dia berubah sebab manusia.
then perubahan dia tak kekal lama.
itu point yang anda nak cakapkan ye?

kadangkala untuk sesetengah perkara untuk berubah, intiation daripada manusia itu hanya sebagai wasilah (perantara) daripada ALLAH.
cara hidayah Allah nak sampai kepada seseorang manusia itu luas bukan?
manusia pun salah satu caranya.
mungkin mula-mula dia berubah sebab manusia, namun as time goes by perubahan ini perlu diseimbangkan dengan penambahbaikan ilmu di dalam dirinya. suapay perubahan itu menjadi lebih mantap. 
anda dia ada ilmu....pasti niat itu akan shift setelah dia sedar, kepentingan untuk sentiasa memperbaharui niat lilahi taala. 
andai dia berubah kerana manusia, setelah manusia itu pergi dia akan meninggalkan perubahan tersebut.
namun bagi mereka yang berubah kerana  manusia kemudian DIPERBAHARUI  niat tersebut kerana Allah, pastinya sekiranya tiada lagi insan berkenaan disisnya, dia masih mampu memacu perubahannya sendiri! malah lebih kuat!

apa yang saya mahu highlight : TINDAKAN UNTUK BERUBAH MESKIPUN DARIPADA MANUSIA PADA AWALNYA, NIAT ITU BOLEH BERTUKAR KERANA ALLAH.


HABIS KALAU DIA BETUL NAK BERUBAH, PESAL BATAS PERGAULAN DIA TAK JAGA?

analogi untuk kali ini.
anda pernah lihat baby tak?
tak kira lah baby cute ke. xcute ke...
daripada dia start meniarap, menyusur. testing angkat-angkat punggung nak start merangkak, then dia merangkak, try berpaut-paut nak berdiri, lepas tu dia nak mula bertatih sampai lah dia nak berjalan...
lama kan?

macam tu lah manusia yang nak berubah pun.
apa yang saya cuba nak sampaikan?
PERUBAHAN YANG BENAR-BENAR SEMPURNA PERLU MENGAMBIL MASA.

anda ingat mudah ke dari seorang perokok tegar tiba-tiba nak tinggalkan tabiat merokok?
paling kuat dia nak berubah pun, mesti dia stop slow2.
maksud slow2 = kurangkan jumlah batang rokok dari sehari ke sehari.
jarang la ada perokok yang boleh stop terus daripada hisap rokok.
hari ni cakap nak stop merokok, esoknya terus berhenti,
jaranglah kan nak jumpa orang macam tu?


so same goes here.
ingat senang ke perempuan yang anda claim tak jaga ikhtilat tu nak control perbuatannya?
mungkin dia dah cuba kurangkan, tetapi anda sebagai MANUSIA yang melihat....yang terang-terang pancaindera anda itu terbatas...
adakah anda tahu yang dia sudah cuba kurangkan perkara yang tidak sepatutnya dia lakukan?
anda memang tak nampak....
tapi pastinya Allah yang Maha Melihat itu tahu segalanya.
ternyata, itu urusannya antara dia dan Khaliqnya.
jadi, di mana anda?
anda bukan siapa-siapa pun yang layak menilai.
anda tidak melihat?
tidak mengapa, bukan urusan anda untuk melihat dan menghitung segala usaha tindakannya mahu berubah.
INGAT, PERUBAHAN YANG DAPAT DIZAHIRKAN ITU CUMA SUATU BONUS.

okay mungkin contoh-contoh perbuatan ikhtilat is bersembang perkara sia-sia dengan lelaki, duduk dekat-dekat dengan lelaki bukan muhrim, keluar dengan kawan lelaki tanpa urusan penting meskipun pergi dalam berkumpulan (campur lelaki dan perempuan), or berkomen benda-benda tak sepatutnya di FB...
*wah2..FB pun sangkut bab2 ikhtilat ni...*
mungkin dalam 4 benda yang say senaraikan ni, 2 benda dia still buat, tapi 2 benda lagi dia dah tinggalkan. or masih buat sikit-sikit. nanti lama-lama bila dia dah terbiasa dan selesa, dan makin sedar benda tu salah, fully benda tu akan completely change.
SYARATNYA : ANDA KENA BERI MASA DAN PELUANG. 


tak mustahil juga bila sesekali perkara yang buruk itu terulang apabila berjaya transformasi secara sepenuhnya. biasalah manusia. tak ada yang sempurna. sebab tu kena minta keampunan Allah selalu. Nabi pun solat taubat sampai bengkak-bengkak kaki... 
kita?


BETUL KE DIA BUAT PERUBAHAN TU LILLAHI TAALA?

ENTAH-ENTAH DIA BUAT TU SEBAB NAK DAPAT PUJIAN DARI ORANG. MEMANG LAH MULA2 DIA TAK KISAH APA ORANG NAK KUTUK DIA. LAMA-LAMA ORANG JADI KAGUM AND PUJI-PUJI DIA. KAN DAH TAK IKHLAS BERUBAH NAMANYA TU?


*hebat pulak ye kau nak bercakap soal ikhlas ke tak eh? tadi banned bukan main lagi*

oh ye, bercakap soal ikhlas nak berubah tau tidak. siapa kita nak menilai?
anda? saya? ataupun Allah?
soal dia ikhlas ke tak tu urusan dia dengan Allah.
and...

don't mention about 'entah2', 'kalau2'...
tu hasutan dah berbaur syaitan namanya.
cuba belajar husnuzhon (sangka baik) sikit.
siapa tahu dalam tak sedar, perubahan dia tu boleh initiate orang lain juga nak berubah. 
meramaikan umat nak balik cari cinta Allah dan Rasul.
ikut syariat yang sebetulnya.
tak happy ke bagi pihak dia?
sekurang-kurangnya paling tidak pun dia dapat pahala.
anda?

:)
muhasabah sejenak. renung diri ke dalam kolam kebejatan masa lalu. 
saya dan anda.
kolam siapa yang lebih keruh airnya? 
keruh kerana diri terlalu banyak lumpur dosa yang bersisa?


salam alaik.

Monday, March 7, 2011

dare to be daring?


Do you see beauty created by the Hijab, the pink seductive shirt, or is it perhaps her piercing eyes that exist without the dogmas of culture?

terkejut?
hati dipagut rasa tidak puas hati?
marah mungkin?



saya cuma mahu mengajak mereka berfikir secara terbuka apabila melihat gambar ini. maksud saya 'terbuka' adalah, cara melihat sesuatu dan memberi pandangan serta cuba lari dari sifat suka mengkonklusi membuta tuli.

saya bukan mahu membina kamar provokasi. hanya cuba untuk mengajak keluar dari pemikiran stereotaip dan sifat suka mengklasifikasi tanpa melihat sudut pandangan yang lain.

baik, dari gambar yang anda lihat, saya pasti anda akan berasa marah kerana seolah2 islam 'dihina' apabila gadis itu berpakaian sedemikian rupa bukan? apologi, bukan maksud saya menghina agama kita yang suci ini. tidak dan tidak.

saya mahu highlight sudut pandangan golongan yang menganggap berhijab adalah satu bentuk 'opression' dalam kalangan sisters (muslimah). bertudung litup dan berniqab dianggap sebagai suatu bentuk ekstrimis, wanita tidak dibenarkan mengekspresi diri mereka dan menyerlahkan diri mereka. seolah2 berlaku gender biased dalam kes ini.

berlainan sekali dengan wanita barat. mereka bebas berpakaian apa sahaja yang mereka mahu untuk mengekspresi diri mereka dengan menggunakan pakaian sebagai medium utama. mereka menggunakan faktor tarikan seksual sebagai motif untuk menyerlahkan diri mereka.

persoalannya : ADAKAH DENGAN BERPAKAIAN SEKSI ITU MENARIK PERHATIAN ATAUPUN DENGAN BERHIJAB ITU LEBIH MENARIK PERHATIAN?


masih tidak nampak apa yang saya cuba sampaikan?

baik. lihat analogi ini. ada dua buah kotak. satu kotak yang lutsinar dan satu kotak lagi  kotak yang dibalut dengan kertas hitam legap. kotak lutsinar : anda boleh nampak apa sahaja isi di dalamnya. cantik isi dalamannya mungkin membuatkan orang menatap kotak tersebut untuk beberapa ketika. anda isi dalaman tidak menarik perhatian, tidak cantik? malah munkgin orang akan tidak akan ambil kisah pun apa yang terkandung didalamnya. manakala kotak hitam legap yang dibalut rapi itu juga mempunyai isi didalamnya. anda ingin sekali mengetahui isi di dalamnya. hati dipanjat rasa inkuiri yang memuncak.tiba-tiba! hujung kotak hitam legap itu dikoyak sedikit balutannya. hati yang semakin dikecam rasa ingin tahu itu semakin menebal bukan?yang mana satukah yang membuatkan jiwa anda penasaran mahu mengetahui isi didalam kotak tersebut?

kotak hitam legap yang sudah sedikit terkoyak balutannya?

ATAU

kotak lutsinar tadi yang sudah kelihatan segala-galanya?


jawapan saya : pastilah kotak hitam yang dibalut tadi.bukan?


begitulah para sisters sekalian!
seperti mana manusia mengklasifikasikan cantik sebgai suatu yang subjektif. begitu juga tafsiran saya terhadap  those yang claim bila berpakai terdedah sana sini dan memperlihatkan aurat anda kepada tontonan umum itu adalah seksi, cantik dan menarik perhatian. SEKSI ADALAH SUATU PERKARA YANG SUBJEKTIF JUGA.

cantik = menarik perhatian
menarik perhatian = seksi
seksi= cantik?

BAGI SAYA TIDAK.

kenapa saya berpandangan sedemikian?
ya. berpakaian seksi mungkin menunjukkan anda seorang yang menarik perhatian.
mungkin sekaligus memperlihatkan kecantikan anda.
namun bagi saya,
ANDA IBARAT KOTAK LUTSINAR TADI.

anda rasa berpakaian seksi itu suatu tarikan orang terhadap anda? fikirkan.
orang mungkin menganggap anda menarik perhatian kerana anda kelihatan cantik apabila berpakaian seksi.
orang akan stop dan stare dengan keseksian dan kecantikan anda. mungkin untuk sebentar cuma.
andai mereka sudah puas. mereka akan berlalu.
namun bagi yang tidak cantik dan berpakaian seksi pula bagaimana?
mungkin ada juga yang sudah tidak hiraukan anda berpakaian sebegitu...
mengapa?
SEBAB SEMUANYA SUDAH TERDEDAH.
SEMUANYA SUDAH KELIHATAN.
TIADA LAGI YANG MENJADI SUATU BENTUK' RAHSIA' YANG MAHU DISINGKAP.

namun bagi sesetengah sisters yang berniqab, bertudung labuh, melonggarkan pakaian dan sebagainya...
ANDA IBARAT KOTAK HITAM LEGAP YANG SEDIKIT TERKOYAK BALUTANNYA.
mengapa saya analogikan dengan kotak yang sudah terkoyak balutannya?
INI SAYA TUJUKAN KHAS BUAT MUSLIMAH YANG BERNIQAB.
kalian hanya memperlihatkan sebahagian daripada muka anda sahaja dan selebihnya ditutup rapi.
begitu juga muslimah yang menutup, menjaga kemaslahatan aurat anda.
dan cuma memperlihatkan apa yang patut dilihat sahaja.

saya pasti. (ini sekadar andaian saya sahaja)
sekiranya saya melihat kedua-dua perkara diatas.
saya akan mengklasikifasi muslimah yang menjaga aurat dan berniqab itu lebih 'seksi' sebenarnya.

saya lebih curious untuk tahu apa yang ada pada sister yang berniqab itu.
wajah disebalik niqabnya.
saya lebih ingin tahu apa yang ada di balik sister yang mengenakan jubah, berbaju longgar dan menutup sempurna tubuhnya.
tapi....
ibarat kotak yang begitu istimewa dan berharga...
JADI HANYA YANG BERHAK DAN ISTIMEWA SAHAJA YANG MAMPU MEMILIKINYA DAN MELIHATNYA.

berbalik kepada gambar wanita yang separuh melindungi wajahnya dan berbaju seksi kerana mendedahkan dadanya sebentar tadi....
dimana letaknya nilai 'seksi' dan 'cantik' itu pada anda?

DIMATANYA?

ATAU?

PADA TUBUHNYA YANG TERDEDAH ITU?




isu lain yang saya cuba timbulkan ialah, berniqab dan bertudung labuh itu bukan suatu bentuk penindasan. ia adalah kerana untuk memelihara ciri kewanitaan dan nilai muslimah itu sendiri sebenarnya. ANDA TERLALU BERNILAI. bukan juga berniqab dan mengenaikan pakaian yang berselubung itu sebagai simbolik Islam mengajar umatnya untuk bersikap tidak up-to-date dengan apa yang berlaku disekelilingnya...tetapi lebih kepada untuk menjaga 'sesuatu yang dianggap berharga' dan 'seksi' di balik selubungannya itu.

saya sudah luahkan apa yang termaktub dalam fakutli pemikiran saya.
anda pula bagaimana?


doa. :)

“ALLAHUMMA SA KHIRLI ZAUJAN SOLIHAN YAKHTIBUNI WAYA TAZAU WAJUBI WAYAKUNU SOHIBAN LI FIDDUNYA WAL JANNAH”


Maksudnya: " Ya Allah Ya Tuhanku, pilihkan daku suami yang soleh, dia meminangku dan mengahwiniku serta jadikanlah dia sahabatku di dunia dan di syurga kelak."


letakkan Allah sebagai penentu masa depan anda yang mutlak.
ibarat pesan kakak naqibah saya,
jangan biarkan sedetikpun keputusan yang dibuat itu datang dari kita sendiri...
minta selalu petunjuk daripada Allah supaya Dia yang menentukan keputusan yang bakal kita buat.



p/s: doa pun sebahagian daripada usaha. ingat tu. :)
untuk perempuan? haa...pandai2 lah ye tukar perkataan zauj tu kepada 'zaujah'.


found this interesting piece. so nak share.tu je.
bukan gatal nak menikah ke apa.
but to ponder on.
memanglah sekarang belum masanya lagi.
belum masa= approach orang yang tak sepatutnya.
yang boleh buat sekadar berdoa. itu sahaja.

Sunday, March 6, 2011

bagaimana saya mendapat kekuatan untuk berubah?

soalan ini seringkali diajukan kepada saya sejak belakangan ini. 
mungkin tatkala ini mata-mata mereka mula menyedari susuk ini melakukan perubahan.
saya bukan siapa-siapa di kolej.
bukan juga orang penting.
juga terkenal.oh tidak.
tiada kaitan langsung dengan apa-apa perkara yang boleh menyebabkan saya boleh menjadi terkenal. 

ya mungkin secara tidak sedar mereka menjadi pemerhati.
ya sekurang-kurangnya mereka masih menggunakan keupayaan pancaindera mereka untuk melihat.
ya mungkin juga mereka peka dan tidak membuta tulikan kehidupan yang seringkali bertembung dengan manusia yang pelbagai ragam.

ok..cut the craps.
back to the question just now.

saya pasti, ramai sekali diantara kita mahu melakukan perubahan. namun tiada daya (force) yang menggerakkan mereka untuk berubah. kebanyakan kita ada kesedaran, namun tiada tindakan yang dilakukan. sayang. seribu kali sayang. 

persoalannya sekarang, dua benda sahaja yang saya mahu utarakan.

PERUBAHAN ITU PERLUKAN HIDAYAH DAN BELUM TIBA PADA MASANYA?
PERUBAHAN PERLUKAN KEKUATAN YANG SANGAT LUAR BIASA?

ada yang menganggap mereka tidak boleh berubah sedangkan mereka sudah ada kesedaran disebabkan oleh hidayah Allah belum sampai kepada mereka/ belum sampai seru/ belum tiba pada masanya lagi. tahukah anda saya juga pernah berfikiran seperti itu?

kekuatan yang sangat luar biasa..apa kaitannya? 


ya memang. saya tidak nafikan. perubahan sesungguhnya memerlukan momentum yang sangat tinggi. selepas itu kita akan cenderung berfikir dengan tindakan kita selepas membuat perubahan. paling ketara adalah persoalan ini...

MAMPUKAN SAYA MAINTAIN (ISTIQAMAH) DENGAN PERUBAHAN SAYA?

ya,saya juga pernah terfikir begini suatu ketika dahulu. 

selagi mana seseorang itu masih mempunyai iman di dalam hatinya, as one of the example to show that you still have your iman in yourself is ANDA TAKUT UNTUK MELAKUKAN DOSA dan ANDA SEDAR APA YANG ANDA BUAT ITU ADALAH SALAH... saya tetap yakin yang dia ada keinginan untuk berubah. namun apa kekuatan yang menyebabkan perubahan itu sebenarnya?

sedikit perkongsian pengalaman. saya dulu pernah teruk. lalai sebagai remaja yang nak mengenal erti hidup. saya pada ketika itu adalah manusia biasa yang mempunyai iman yang turun naik, biasalah tu. saya pun manusia. kadangkala terfikir bila nak berubah, sedangkan diri pada ketika itu terus-terusan melakukan kemungkaran. 

ok, bukan nak kata saya ni jahat sangat. 

namun mungkin dari segi pergaulan saya dengan lelaki, cara saya yang agak terbuka dan juga cara saya berpakaian. sempurna ataupun tidak. itu sahaja. dan bercouple. benda yang memang mostly remaja sekarang buat. saya pun begitu lah dulu. waktu tu, terfikir juga, bila nak berubah? soalan itu diulang dan diulang...namun kadang-kadang sahaja perasaan itu singgah dihati yang kadang-kadang sedar diri dah berdosa. namun kesilapan yang sama terus berulang.hinggalah diri menjejakkan diri ke KMS. ya. KMS lah turning pointnya. saya rasa kalau blogger yang membaca blog saya ni antara kalangan pelajar KMS juga, saya pasti anda tahu bagaimana biah (suasana) KMS ni bukan? apa yang buat saya berubah? segala perjalanan kehidupan berjalan  seperti biasa, sehinggalah pada suatu hari...

tertera nama sebagai seorang naqibah bukanlah sesuatu yang menggembirakan pada semester 1.cuba mengikhlaskan hati sebaik mungkin namun ada saja halangan dan godaan yang membuatkan diri ini berpaling dari jalan yang mahu membimbing diri ke arah yang lebih baik.solat pun kadang-kadang sengaja dilewat-lewatkan...teruk bukan? Quran dah jarang dibaca. pergi surau solat berjemaah pun kadang-kadang je,even roomate ajak, tak terasa pun nk pegi.kehadiran dalam usrah di ringan-ringankan tiap-tiap minggu.study huru hara..asyik dengan lagha dunia...couple lagi...benda yang saya rasa tak boleh nak resist saat tu.menghabiskan duit mak ayah kirim setiap bulan.ya allah....berdosanya saya.

masuk semester 2,dapat result semester 1 punya exam...teruk sesangat!saya dah mula tersentak.hidup saya dah hanyut sejak dari semester lepas. saya nak patah balik, tapi saya tahu, benda tu  tak mungkin akan terjadi kalau saya tak berubah. after that, i was dumped. clashed dengan boyfriend...that time, sumpah saya rasa sedih sangat, meraung mcm orang gila. tak boleh nak terima hakikat. dah la waktu tu baru lepas dapat result exam, huru hara gak la hidup sekejap. harapkan si dia ada untuk saya kongsi segala masalah study dan perasaan saya, dia malah tinggalkan saya tanpa alasan yang rasional.saya memang tak dapat nak terima!

hubungan dengan kawan-kawan pulak dah makin renggang, ada yg dah berubah.rasa tak tahu nak mengadu masalah kat siapa.dari situ, itu perkara kedua yang membuatkan saya tersentak lagi..bila saya nk berubah??? saya rasa kusut sangat-sangat....hari-hari menangis. depressed. saya nak berubah tapi masih rasa reluctant nak tinggalkan semua tu.

since the following week after that, saya cuba latih diri saya ke surau. macam mana sekalipun, saya nak disiplinkan diri saya supaya at least dalam sehari sekali saya kena solat berjemaah. alhamdulillah,dgn bantuan roomates yg sentiasa support waktu tu...i've manged to do that....Quran, saya kembali mencarimu. cari kekuatan dengan baca al-Quran. rasa ayat Quran tu adalah syifa yang terbaik untuk redakan segala kegundah-gulanaan hati ketika itu. back to the right track.saya rasa aman sangat bila dapat baca quran. tiap-tiap kali lepas solat jemaah, saya rasa tenang sangat-sangat...dalam  saya tak sedar, saya dah boleh overcome perasaan frust saya lepas clash time tu..hebat kan kuasa bila kita dekat dengan Allah dan kalamullah?Allah tu maha mengetahui untuk setiap yang terjadi pada hambaNya....masya-Allah....saya sendiri pada mulanya hairan kenapa saya masuk sini tiba-tiba berubah?kejutan budaya agaknya...ended up, saya dah mula rasa selesa dengan perubahan yang sedikit demi sedkit yang saya dah buat ni.at least saya ada kemahuan nak berubah,walaupun pada mulanya saya seolah-olah memaksa diri untuk buat semua tu...

dalam 2,3 hari lepas tu,time tengok nama saya dah ada dalam naqibah list.diorang cakap nama tu dah finalised. saya terkejut sekali lagi.saya dapat rasakan after all yang dah berlaku,ini hikmah yang Allah nak berikan. clash dengan boyfriend,kena tinggal macam tu je,results exam yang teruk sesangat dan hubungan yang tak berapa baik dengan kawan-kawan...study yang tak bersistematik and kelalaian  saya dan meyambil-lewakan perintah allah...Allah dah berikan saya satu ujian yang yang rasa, itulah titik tolak untuk saya kuat melakukan perubahan ini. untuk saya sedar kembali semua kesilapan yang telah saya buat...waktu attend TOT for nuqaba tahun lepas, ada ceramah ngn ustz. mohd khairi zainuddin. segala perkataan yang ustaz tu cakap,betul-betul buat saya rasa nak menangis.sebab seolah-olah,ustaz tu sedang tujukan apa yang dia cakap tu kat saya sorang jer~!saya bersyukur sangat-sangat...seolah-olah apa yang ustaz tu cakap...meleraikan kekusutan saya dan dilemma saya menjadi naqibah...insyaallah.

antara kata-kata ustaz tu yang paling terkesan kat hati saya,betul-betul menusuk perasaan saya bila dia kata...jadi naqibah/naqib ni saling sempurna-menyempurnai,which means perbaiki diri dan dalam masa yang sama menyeru orang lain melakukan kebaikan...kena ikhlas dalam beramal (lillahi taala) dan jgn takut untuk menggalas tanggungjawab sebagai seorang naqib/naqibah...pelaburan akhirat katanya.jawapan untuk kekusutan jiwa saya ketika itu terlerai apabila ustaz tersebut menyatakan,ALLAH MENGUJI KITA DALAM KADAR KEMAMPUAN KITA SENDIRI,DAN YANG DI UJI ITU ADALAH KELEBIHAN KITA SENDIRI.contohnya,nabi yusuf a.s diuji allah disebabkan ketampanan rupa parasnya..*mcm tu la lebih kurang*

lepas program tu, saya dah regain the new KHAIRUN NURLISA KAMAL in myself.rasa bersyukur,sangat-sangat.lepas apa yang dah terjadi...saya yakin Allah tunjukkan semua ni sebab Dia masih sayangkan saya. tak salah untuk kita berubah jadi lebih baik..cuma perkara yang saya takutkan, dalam kelancaran lidah saya menyampaikan nasihat/mentarbiahkan orang lain, saya tak mampu nak kawal diri saya daripada buat perkara-perkara yang tak elok....astaghfirullah...mudah-mudahan kita semua terhindar dari melakukan perkara sedemikian.sesungguhnya saya juga manusia yang tak terlepas melakukan dosa.namun bersegera bertaubat adalah jalan yang terbaik....
saya sedar jugak,betapa bertuahnya saya dalam jutaan hamba Allah...saya dipilih untuk menerima ujian..supaya saya tak terus sesat.thanks to akhi fahmi...dengan tazkirahnya,saya lebih yakin dan takkan berpatah balik dari apa yang saya dah buat sekarang.


jadi kenapa nak bertangguh lagi? oh ya lupa. ITU MEMANG SIKAP MANUSIA. SUKA BERTANGGUH. sebab itulah Allah dan kata "Demi Masa, Sesungguhnya Manusia Itu Dalam Kerugian". Ini bukan saya yang cakap. ini Allah yang kata dalam Quran, bukan?

PAKSA DIRI. itu mungkin first stage saya untuk mulakan semua ini. benar, saya menangis hampir setiap hari ketika mahu berubah dahulu. namun sedikit demi sedikit, transformasi ini secara sepenuhnya berjaya cuma berjaya dilihat dalam tempoh 10 bulan. ya 10 bulan. 10 bulan tu sangat lama bagi mereka yang ingin berubah. mungkin juga lebih sekejap.. mungkin juga lebih lama daripada itu. itu bergantung kepada kekuatan hati yang Allah dah bekalkan padanya.

selepas hampir setahun melakukan transformasi, saya sedar ramai yang bertanya. ramai juga yang sedar akan perubahan saya ini. ditanya mengapa? saya tiada jawapan yang exact yang boleh saya berikan. kata mereka, saya berubah 180 darjah. wallahualam, kalau benar begitu maka alhamdulillah, tugas saya sekarang adalah belajar bagaimana nak mantapkan diri yang sudah sedia dibentuk dan mahu berubah ini, supaya istiqamah dan pengislahan diri ini mampu memotivasikan orang-orang disekeliling saya yang punyai hasrat yang sama untuk berubah. 

alhamdulillah, dari seorang gadis yang pernah suatu masa dahalu sangat anti dengan golongan bertudung labuh, saya kini salah seorang daripadanya. gadis yang jarang menyempurnakan auratnya dahulu kini sudah berubah ke arah gaya pemakaian muslimah yang sebenar. pergaulannya makin cuba dijaga, setelah dia faham dan belajar betapa tinggi benar nilai seorang muslimah itu di mata Allah sekiranya dia pandai menjaga dirinya.

pesan saya jangan berdalih. syaitan memang suka umat Muhammad yang suka memberi alasan ni. kalau 'tidak bersedia' ataupun ' belum sampai masanya itu' menjadi alasan pilihan, lihat semula diri anda. bila lagi mahu berubah? anda tahu bila sampai ajal anda? grab the opportunity selagi mana anda masih  bernafas. andai hidayah dan kekuatan yang anda dakwa anda tidak ada untuk berubah, ketahuilah bahawa kekuatan itu sebenarnya harus dicari, bukan ditunggu. 

bagaimana nak cari kekuatan itu?

dekatkan diri padanya. mulakan dengan solat berjemaah. cari rakan-rakan yang berilmu. pasti mereka sedia membantu, menghulurkan tangan seandainya mereka benar-benar memahami erti saudara yang sedang mencari kompas hidup. rasai setiap kecintaan Allah melalui ayat-ayatNya. bacalah Quran, lagi better quran terjemahan. sekurang-kurangnya anda faham dengan apa yang anda baca. dari dari situ, segala persoalan hidup anda akan terjawab. Allah juga dah kata, dengan mengingati Allah hati akan menjadi lebih tenang (Surah Ar-Ra'du ayat 28) jadi...mengapa harus disangkal lagi kebenaran yang sudah terhampar di depan mata?

methodologinya mungkin kedengaran sangat mudah : BACK TO QURAN AND HADITH. but i know its not that easy. langkah yang pertama tu memang sangat susah nak buat, namun lama-kelamaan, anda akan terbiasa dengannya. 

mohonlah kekuatan itu daripada Allah. kadangkala kita tak berani ambil tindakan untuk berubah sebab kita takut kita tak kuat/tak berjaya istiqamah dengan perubahan tu. jangan bertapi-tapi lagi. sebenarnya, Allah tu tahu kita boleh buat, cuma kita berani ke tak nak ambil risiko dan buat perkara yang dia dah takdirkan untuk kita. perancangan Allah tu tepat dan teliti. dan Dia uji tak lebih dari kadar kemampuan kita.


picture credit to Hatim Ahmad

maka, dalam sesetengah perkara tu, lakukan sahaja. walaupun tanpa kerelaan. kerana keikhlasan dan kerelaan hati tu tidak berkadaran pun,  siapa boleh measure tahap keikhlasan hati kita? kita sendiri pun tak tahu kadang-kadang sesetengah perkara yang kita lakukan itu sama ada kita benar-benar ikhlas lillahi taala ataupun tidak. hanya Allah je yang tahu. insyaAllah, Dia akan permudahkan jalan kita untuk mencari cintaNya. sebab hati kita pun, Dia yang pegang. jangan lupa tu. jadi... mohonlah padanya selalu, Allah suka mendengar rintihan suara hamba-hambaNya.

bila anda dah sedar, what is your purpose of life, cuba keluar dan tengok sisi dunia yang semakin menyedihkan ini.

benar, saya bukannya datang daripada golongan yang mendapat pendidikan aliran agama, saya pelajar aliran sains tulen, namun saya juga hamba Allah seperti mereka yang ada tanggungjawab sebagai khalifah yang masih belum selesai. dan kerana itu juga, SAYA BERANI UNTUK BERUBAH.

anda akan faham dan tahu mengapa saya ada kekuatan sedemikian rupa untuk berubah. percayalah. kalau saya boleh, mengapa tidak anda?
 
Images by Freepik