Pages

Friday, August 3, 2012

iftaar recipe- prawn thermidor

salam Ramadhan ke-14.
haa macam I dah janji semalam, today nak bg resipi yang aku dah try sepanjang ramadhan utk berbuka.
semua biasa-biasa je mcm orang lain buat.
but this one, paling ramai orang tanya resipi macam mana nak buat.
actually, tgk rupa mcam kelas kat hotel2 je punya serving, *pehh perasann,hentikan lisa*
HAHAH... ok abaikan ayat itu. takde, nak katanya...
resipi ni kira macam moderned version of tauhu sumbat.
this is tauhu based food.
resipi asal my own aunt yg bagi, 'tauhu tulip' dia letak nama.
but for me myself, since resipe tu aku ubah sikti2 sebab tauhu yang siap digoreng utk letak dlm mee kari tu aku tak beli, sebab Chinese made and I wasn't that sure bout its halal, so aku guna tahu biasa jer ganti tauhu tu.
so dari tauhu tulip dh jadi macam bentuk bunga teratai je. hahah
and aku pun ade buat a few adjustment sikit to the filling, and aku nak patenkan resipi ni dgn nama baru..
PRAWN THERMIDOR.
apesal thermidor?
sebab ni inspirasi dari crab thermidor yang aku makan kt restoren feveret aku kat Cyberjaya yang rupa lebih kurang macam prawn thermidor aku ni.

so here goes the recipe:


PRAWN THERMIDOR

6 biji tauhu 
50g isi ayam-dicincang
50g isi udang-dicincang
lada hitam- dikisar
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil serbuk cili
1biji telur
1 sudu besar tepung jagung
garam secukup rasa 
minyak untuk menggoreng


cara-cara membuatnya:

1. panaskan minyak, potong tauhu yang petak tu kepada dua bahagian secara menyilang. (so you'll get bentuk segitiga) goreng tauhu sehingga garing keemasan. angkat, dan sejukkan.
2. tauhu yang dah disejukkan tu, di korek isinya dan himpun dalam satu bekas. jangan buang,sebab nanti akan digunakan untuk buat inti.
3. kulit tauhu yang dah dikorek isinya tu, terbalikkan. (the side yg ada isi tauhu tu kat luar, and the side yg goreng kuning keemasan tu kat dalam). then you'll get bentuk cup.
3.  hancurkan isi tauhu. in this case, saya ramas pakai tangan je.
4.isi udang dan ayam yang dah dicincang sebentar td, cmpurkan dengan isi tauhu tadi.
5. masukkan serbuk kari, serbuk cili, lada hitam dan garam. gaul sebati.
6. inti yang dah sebati digaul tu dimasukkan kedalam kulit tauhu yang dah jadi cup tadi.
7.sumbat padat-padat.
8. panaskan minyak. telangkupkan cup tu semasa masukkan dalam kuali untuk menggoreng.
9. goreng sehingga warna bertukar menjadi warna keemasan.
10. siap untuk dihidang.




SELAMAT MENCUBA!

8 comments:

  1. nama resepi mcm nama kapal perang...btw nice!

    ReplyDelete
  2. hehehe...amboi sampai patenkan resepi nie...no hal nyer yg penting happy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks makngah sebab kasi resipi yg menarik and simple ni. nanti kalau ada resipi best lg bg lah k? hehe

      Delete
  3. akak, ada cadangan lain tak untuk menggantikan tahu sebagai casing.. tak suka tauhu lah :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. inti dia pun ade tauhu gak. hehe.
      erm xtau lah pulak boleh gnti dgn apa tauhu tu. tak pernah try lg setakat ni.hehe

      Delete
    2. agak2 kalau pakai roti an, jadi tak ? akak ce test dulu , boleh ? huehuehuehue :3 <-- muka jahat

      Delete
    3. hehehe, adaa. resepi lain pakai roti. tp sedap jgak. simple je nk buat. later akk upload resipi. :)

      Delete

 
Images by Freepik