Pages

Monday, June 24, 2013

karya dari dapur version 1.0

salam peeps.
as promised, today is sharing session for recipe.
yes, all are homemade. mudah je nak buat. or kalau tak mudah sekalipun, sebab keterujaan nak masak tu mengatasi segala-galanya. jadi kugagahkan jua.
 HEHEHEHE

okay hari ni aku nak share satu resipi dulu. 
1st time aku try since kalau time lunch kat Cyberjaya, aku memang hantu makan nasi dengan lauk ayam butter sauce. so tanya la dekat classmate macam mana nak buat. so here it goes. 
1st attempt alhamdulillah jadi!


FRIED CHICKEN WITH BUTTER SAUCE

what you need:
ayam 
tepung gandum
garam,gula
1/2 kiub buttercup (approx. around 125gm) --> kalau takde buttercup boleh guna mentega/margarine
1/2 tin susu sejat *siapa nak kuah lebih, boleh letak lebih susu tapi jangan banyak sangat takut muak
potongan cili api * kuantiti terpulang ok. kalau nak pedas letak la lebih. tp kalau setakat 4-5 biji cili tu standard la kot bagi sesiapa yang taknak pedas sangatt.
daun kari
tepung jagung *if necessary

how to do:
1. ayam digaul dengan tepung gandum dan sedikit garam.panaskan kuali. goreng dalam minyak penuh.
2. ketepikan ayam. panaskan kuali. masukkan butter.
3. setelah butter cair, masukkan potongan cili api dan daun kari.
4. tumis hingga naik bau. masukkan susu sejat. 
5. adjust dengan garam dan gula. kalau nak pekat lagi boleh masukkan tepung jagung, but I'm preferably didn't put any.

dan....

.
.
.
.

TA-DA!!



selamat mencuba!
resipi ni sangat mudah nak disediakan. kalau dah ada malas tu tkleh nak cakap ala la

p/s: stay tuned for next recipe okay!



8 comments:

  1. Replies
    1. hehehe... taklah sesedap masakan hotel. hihi

      Delete
  2. nampak sedap ni boleh try :)

    ReplyDelete
  3. yes! looks tasty! bole try untuk makan sahur. tq for sharing! :)

    ReplyDelete
  4. waaaa nampak sedap laaaa kak lisa! bleh try ni nnt hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa try lerr... makan panas2...perghhh. nikmat gileeee. hahaha

      Delete

 
Images by Freepik