Pages

Monday, November 29, 2010

ovum vs. sperm

Andai aku ingin menjadi seorang ibu. Apa yang bakal kulakukan?
First, mestilah akan cari seorang ayah yang berkualiti untuk dia.
Macam mana nak cari ayah yang berkualiti?
Mestilah daripada sperma yang berkualiti!
Camne nak cari sperm yang berkualiti… kena test dulu la.
Test…? Hah jangan nak pikir bukan2!
Err…jangan teruskan pelayaran minda andai anda mula memikrkan sesuatu yang tidak sepatutnya!
Kena pergi bank sperma lah jawabnya…
Perlu ke?
Takperlu pun! Perlu lah!
Sperma yang berkualiti hanya akan diperolehi dari seorang lelaki yang berkualiti.
Memandai-mandai jer aku buat kesimpulan…

Lelaki yang berkualiti? Apa ukuran kualitinya??

Lelaki yang mendekatkan dirinya dengan masjid…
Mampu menjadi imam disetiap solatku…
Mampu menjaga dirinya…
Berusaha menepis godaan nafsunya…
Bijak menjaga lidahnya dari berkata-kata yang tidak sepatutnya…
Pandai menjaga matanya…
Tahu batasan sebagai seorang muslim yang baik.
Tawadhuk zuhud dan rendah hati dalam berbicara.

Haa… that’s it lelaki yang berkualiti pada pandangan mataku!

Namun apakah layak diriku ini mengimpikan sedemikian rupa andai diri ini juga belum terpastikan menjadi sumber ovum yang berkualiti?

Hanya hasil persenyawaan ovum yang berkualiti dengan sperma yang berkualilti akan menghasilkan zigot seterusnya menjadi embrio dan berkembang menjadi fetus yang berkualiti. Syaratnya, si pemilik ovum haruslah menjaga kualiti dirinya terlebih dahulu.

Mengimpikan sperma yang berkualiti, diri haruslah mempunyai ovum yang berkualiti terlebih dahulu.
Variation yang sihat dan mantap barulah akan menghasilkan resistance terhadap penyakit-penyakit duniawi yang makin melarat dan mudah menjangkiti sesiapa sahaja yang tidak mempunyai imuniti iman yang benar benar teguh!

Fikirlah sendiri. Renung-renungkan.

Mode : jiwa bercelaru belajar reproduction + genetics and variation and immune system

13 comments:

  1. leya >> thats it! rindu kt ustazah asma kan??? :) impact tazkirah dia boleh bg kak lisa terasa!

    izzad >> pe yg lain mcm plak? saya blajar, so apply la bila saya berfikir. err anda jgn fikir lain pulak. saya tahu, anda akan melihat dr paradigma yg betul.

    ReplyDelete
  2. xpe2..takot org lain yg pkr laen..xpela..hak anda ye..

    ReplyDelete
  3. izzad >> tadak apa sgt pun aih. blogger yg bijak berfikir tidak akan salah menafsirkan post saya. insyaallah.

    ReplyDelete
  4. tau x ape kesalahan manusia yg slalu manusia trlepas pandang? diorang slalu meremehkan benda yg remeh ann they never expect the unexpected..xpela..best of luck!

    ReplyDelete
  5. cah>> aiseh...budak medic nie kannn~

    izzad >> apa point anda sebenarnya?

    ReplyDelete
  6. bunyi laen macam je.. hahaha

    tp xpe... aplikasi ilmu medik

    ReplyDelete
  7. err... payah2 sangat.... post ni nak delete jela. its the best way to be responsible on what i've done.

    banyak sangat kontroversi. orang salah faham nanti payah lak...

    ReplyDelete
  8. ehehe. kak lisa,

    ReplyDelete

 
Images by Freepik