Pages

Thursday, September 1, 2011

CUCMS dan raya

salam alaik all readers. :)

today dah ada kat rumah balik, after three days sakan (xde la sakan sangat pun) kat perak and penang.
dapat lagi duit raya. macam tahun lepas, nilai sedikitpun tidak berkurang.
oke saham tak jatuh eventho muka dah macam mak budak.

this raya macam biasa-biasa je.
tapi of course, new experience is expected.
dapat g visit baby maktam kat Taiping.
and jumpa dengan sedara mara yang sebelum ni tak rapat sangat/jarang jumpa for almost 7-8 years!
but thanks to FB la kan, connecting people. haha

pagi raya, mesej masuk dalam inbox pukul 530 pagi. huihh
buat terkejut beruk je.

'selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin. sorry takdapat beraya sekali pagi raya ni. oh ya, jangan lupa mandi sunat pagi ni. just nak peringat tu ja. ;) '

hehe...terima kasih la ye peringat,
saya pun tak teringat nak mandi sunat pagi tu. hehe~

ok,
proceed balik penang dr rumah pg raya tu.sejam je dah sampai.
bukan jauh mana pun...
raya..rayaa..rayaaa....
then proceed ke perak pulak malam tu...
the next day pergi Taiping.
rumah tokngah and paktam.


Tokngah : Hey Girl, you change a lot noh! *loghat kedah* dulu tok ngah tengok tak macam ni pun..senyap ja..now dah pandai bising-bising..hehe!

Me : huyooo tokngah.. people change..people change..hehe~ (saya senyap? i really doubt that =.="...)

Tokngah : ni kes lepas masuk MRSM ka apa nih?? *gelak2 kuat gila*

Me : haaa tau takpa tokngah. la ni kena agresif sikit. sikit jelah pun.hehe~

then gerak g umah paktam.
first time dukung prematured baby..and it's a girl! hehe!
she's only 33weeks inside her mom wombs when she was born.
baru 20hari.
matured baby should be around 36-37 weeks before it is born. 
owh my, SubhanaAllah... that God little miracle tu sangat la kecik!
nak dukung pun takut dia meloroih (menggelongsor) celah-celah dukungan kita. 
but i manage to dukung that baby, mak pun tak berani nak dukung sebab lembik sangat.


Nur Ain Fitrah with her Kak Lisa!

maktam cakap, jadi Gynae lah esok-esok ni!
ohho maktam, kata-katamu itu suatu doa tahu?
so saya aminkan jelah! hehe~
Gynaecologist pun orait juga, tapi apa-apa hal pun belajar dulu habiskan degree oke?
:D

balik dari rumah paktam semalam, balik rumah atok lah.
masuk dapur tengok ada mee 3 kilo.
oh emm jee...
*nak buat apa nih*

Pak ngah : buat mee kuah ketam. nak rasa. kata sedap. barang semua dah sedia. tunggu tukang masak balik ja dari tadi ni.
Me : (dalam hati) amboi-amboi....kes nak mendera aku la ni?

ok fine, buat la mee kuah ketam, by night...
seperiuk besar tu dah clear!

today, pergi beraya umah sedara ayah.
ok pakcik ni pegawai tentera laut.
*ok, suka*
tengok gambar kat dinding...sahih la dia ni bukan calang-calang punya pangkat ni.
padahal muda lagi.
nak tanya ayah, tengah sakan menyembang pulak.
terus bukak HP kacau orang tu beraya kejap.

saya : awak, nak tanya ni; kalau ada 3 balak tu Leftenan Komander ke?
awak : err..2 balak setengah ka 3 balak full?
saya : full la kot, dia dah jadi CO kapal dah.
awak : tengok jenih kapal gak laa..kapal besaq ka kapal kecik?
saya : err...KD Laksamana Tun Abdul Jamil, ayah saya last service kt kapal tu. kapal korvet rasanya.
awak : mak aihhh cek, tu bukan Leftenan Komander la. tu 3 balak full kan? Komander tu!

ini 2 balak ja. Leftenan. :)

ternganga sat.
umur baru 38 tahun, tapi dah jadi CO kapal dah!
gila hebat!
10 tahun service pun belum tentu dapat naik jadi Leftenan Komander apatah lagi nak jadi Komander!
gila respek!
Leftenan ----> Leftenan Komander ----> Komander.


haa...bila pangkat besar, gaji pun besar..duit raya pun agak besar la dapat.
hehe~
okay, raya bila dah besar-besar ni sikitpun tak kisah pasal duit raya or baju raya berapa banyak pasang, the thing is... dengan siapa anda beraya. memang mimpi indah la.hehe~

duit raya pun range saya dapat masih sama macam tahun lepas..tapi jangan salah guna la duit tu, duit saya pun dah banyak yang dah habis, nak uruskan masuk CUCMS ni.

okay cuak juga, next ahad dah nak gerak p KL and the next day register kat CUCMS. okey, saya memang tak biasa kat situ. sebab tak penah pergi pun. interview hari tu pun dalam telefon je.

oh well, feeling-less la pulak rasa. nak masuk belajar, nak raya..all jumbled up.barang tak fully packing lagi. sebab tak tahu nak bawa apa.    

okay, update lagi later on.


6 comments:

  1. Mothership sangat gambar tu lisa.

    ;)

    GOod luckk!

    ReplyDelete
  2. @najib daud : hehe...nampak sngat la dah tua, layak ade anak sorang.hehe

    :P

    thanks for the du'a najib. walana,walaki..insyaaAllah. :)

    ReplyDelete
  3. setuju sangat kalo amik pakar bab gynae. sbb malaysia sgt2 memerlukan doktor wanita utk menguruskan 'hal ehwal wanita'..

    sian kat bakal2 ibu yg nak sambut 1st born dalam beberapa jam sat gi, tiba2 yg urus dokter lelaki..

    *mmg fatwa dah kate ok, tapi masih demi keselesaan umat..

    ^^

    **dokter lelaki pun masih diperlukan di tempat lelaki..

    ReplyDelete
  4. @abe am : betul tu, lebih afdhal rasanya if bab hal sakit puan ni doktor wanita yang handle. lebih mudah. :)

    ReplyDelete
  5. background baruuu woot woot!! :)

    ReplyDelete

 
Images by Freepik