Pages

Saturday, December 3, 2011

Mittelschmerz syndrome...anyone?

Sejak setahun yang lepas, I have the symptoms of this syndrome. Setiap kali masuk tempoh subur, mesti sakit samada kiri atau kanan lower abdomen. Sampai I boleh tahu, ovari kiri atau kanan punya turn release telur bulan ni. Pelik kan? Even kawan-kawan yang belajar medic ni pun tak tahu wujudnya syndrome ni. Yang ramai orang tahu, sakit "period pain", tapi pernah ke korang dengar "ovulation pain"??? Haa, tak pernah kan?

sakitnya perutku!


Sebab hanya 2 daripada 10 wanita mengalami syndrome ini. Dulu I memang pernah terbaca pasal syndrome ni dalam buku Anatomy&Physiology McGrawHill during foundation medic kat Shah Alam, tapi tak take note lah sebab tak ramai perempuan yang ada syndrome ni. Last-last I rupanya tergolong dalam yang "tak ramai" tu.

I would not say that it is a disease, tapi it's a sign that I'm ovulating. Ovari tengah bekerja nak melepaskan telur ke fallopian tube supaya sperma dapat menemuinya dan terhasilnya zigot, morula, blastocyte dan terjadinya janin. And then I will be a mummy!!! (Kalau dah kahwin, inilah indicator untuk "berusaha lebih" kalau nak baby cepat, so it's a good thing to have it on me)

Sakit tu berpunca daripada follicle yang kat ovari tu, tengah membengkak dan tak sabar nak melepaskan ovum. Ni tengah membengkak la ni, sampai sakit sebelah kanan ari-ari. Patutlah 2-3 hari ni asyik cepat penat, asyik rasa nak muntah... Ni sebab Luteinizing Hormone tengah memuncak tinggi dalam darah. "LH surge" kalau budak medic panggil.

sekarang ni it's either i tengah kat stage 3 atau 4 dalam rajah di atas. :)

cuba tengok macamane LH boleh memuncak masa ovulation. 
This is the reason 2-3 hari ni asyik nak termuntah pagi-pagi. Hormonal imbalance.

Sakit ni ubatnya hanya minum air banyak-banyak, tuam perut kat area sakit tu dengan benda panas, ataupun pegi mandi hot bath. So ni sebab sakit sangat, tak larat nak bangun dari katil pegi buat tuam. Makanya kena minum air banyak-banyak je lah yang mampu. huhuhu ;'(

So, ada ke di antara korang, ada mittelshmerz syndrome jugak??? 



Ps: Bersyukur ada syndrome ni, senang nak plan baby making in the future. :)
:)


credit to :The Zaira Blog


setiap penyakit tu ada sebab mengapa harus ada sign dan symptomnya yang tersendiri. :)
walaupun saya sendiri takde sindrom macam ni, saya juga bebas dari dysmenorrhea (senggugut) yang teruk tapi apa salahnya berkongsi info dengan wanita diluar sana tentang perkara ini? lagi-lagi pula bagi si gadis yang belum berkahwin.

happy reading and getting some info! 



2 comments:

  1. hahahaha.... kat sini rupanya. LOL

    ReplyDelete
  2. hmm macam tu rupanya. hmmm *padahal haram x paham pun*

    ReplyDelete

 
Images by Freepik